Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο «παιχνίδι» της τουρκικής προκλητικότητας έχει μπει πλέον και ο Τύπος της χώρας που πλεον μιλά και αυτός για «απειλές» από την Ελλάδα λόγω στρατιωτικοποίησης νησιών. Την ίδια στιγμή όμως η Αθήνα δεν ανεβάζει τους τόνους και είναι χαρακτηριστικό πως διπλωματικές πηγές σχολίαζαν ξεκάθαρα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, πως «Η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει με ψυχραιμία το θέμα», δίνοντας έτσι τη δική τους απάντηση στα όσα υποστηρίζουν στη γειτονική χώρα.

Διαβάστε ακόμη:  «Οποιος θέλει ας έρθει να αγγίξει μία σημαία μου, θα καλοπεράσει!» - Η κυρά Ρηνιώ της Κινάρου απαντά στον Ερντογάν

Τη σκυτάλη από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και τα μέλη της κυβέρνησής του, πήραν σήμερα Κυριακή οι εφημερίδες της χώρας που συνεχίζουν την προκλητικότητα σε ό,τι έχει να κάνει με τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. «Κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος» γράφει σήμερα η Milliyet.

Ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Yeni Safak που από την πλευρά της σημειώνει πως 22 από τα 23 νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα και καθιστούν «απειλή για την Τουρκία», ενώ μονάχα η Χάλκη είναι αποστρατιωτικοποιημένη. Επιπλέον, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως η Τουρκία έχει την κυριαρχία 9 νησιών (όπως η Λήμνος, η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, η Ικαρία, η Ρόδος) και πως στην Ελλάδα... έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης. Μάλιστα συμπληρώνει λέγοντας πως: «Οι σκληρές προειδοποιήσεις του Προέδρου Ερντογάν και του υπουργείου Εξωτερικών έφεραν για άλλη μια φορά στην ημερήσια διάταξη την ελληνική στρατιωτική παρουσία στα νησιά του Αιγαίου με μη στρατιωτικό καθεστώς».

Κι όλα αυτά λίγες μόλις ώρες μετά την «επίθεση« από το τηλεοπτικό κανάλι ΤRT που κατά τη διάρκεια εκπομπής με τίτλο «Ο ελληνικός κόμπος στο Αιγαίο: Εξοπλισμένο Καστελόριζο» οι δημοσιογράφοι τπου ανέφεραν πως: «Το Καστελόριζο έχει έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χλμ από την περιοχή Κας της Αττάλειας». «Μπορούν να το δουν ακόμη και με γυμνό μάτι» προσθέτουν και συνεχίζουν: «Το Καστελόριζο, σύμφωνα με τη συνθήκη των Παρισίων, έχει αποστρατιωτικοποιημένο στάτους. Παρά το ότι η συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων επιβάλουν αποστρατικοποίηση, η Αθήνα εξόπλισε το Καστελόριζο». «Όπως εξόπλισε και άλλα 15 νησιά του Αιγαίου. Η στρατιωτική κινητικότητα του 2020 στο νησί καταγράφηκε έτσι από το TRT» σημείωνε το επίμαχο ρεπορτάζ.

Οι αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς

Η Ελλάδα έχει επιλέξει να μην σηκώνει το γάντι που πετά με κάθε ευκαιρία η Τουρκία. Και αυτό δεν φαίνεται μόνο μέσα από τα όσα αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές περί ψυχραιμίας, αλλά και τα όσα έχουν υποστηρίξει το τελευταίο διάστημα τόσο ο πρωθυπουργός όσο και κυβερνητικά στελέχη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη τις προηγούμενες ημέρες ανέφερε ξεκάθαρα πως «ο γείτονας όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται» ενώ έκανε αναφορά και στην Ιστορία που όπως είπε «δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA