Μενού
  • Α-
  • Α+

Πλήθος μηνυμάτων με πολλαπλούς αποδέκτες στο εσωτερικό, την Τουρκία και το εξωτερικό εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του χθες βράδυ στην ΕΡΤ. Εν μέσω της κλιμακούμενης εμπρηστικής ρητορικής της Άγκυρας που εμπλουτίζεται συχνά από ωμές στρατιωτικές απειλές δια στόματος του Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στο διάλογο, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι «διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε».

Αποδόμησε ως παράλογες τις αιτιάσεις της Τουρκίας για την κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, θέτοντας μάλιστα αυστηρά ως κόκκινη γραμμή της Αθήνας οποιαδήποτε αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών μας όπως γίνεται ευθέως με τις υπερπτήσεις και υψώνοντας τοίχο σε οποιαδήποτε κίνηση φαντασιώνονται στη γειτονική χώρα σαν αυτή που περιέγραψε ο ακραίος εταίρος του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Διαβάστε ακόμη: Κυριάκος Μητσοτάκης: Θεωρώ βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα

Ήρεμη αυτοπεποίθηση και ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα  VS λεονταρισμών

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», ήταν η σαφής απάντηση του Πρωθυπουργού που αποτύπωσε την πλήρη ετοιμότητα της Ελλάδας αλλά και την αποφασιστικότητά της να αντιδράσει δεόντως στο ενδεχόμενο να μην επικρατήσει στην Τουρκία η στοιχειώδης λογική και επιχειρώντας να εξάγει τα εσωτερικά της προβλήματα να μεταφέρει την ένταση και στο πεδίο. Πρόσθεσε, δε, με νόημα ότι «η χώρα δεν έχει απλά μια ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, αλλά έχει ταυτόχρονα και πολύ ισχυρούς συμμάχους», τους οποίους ευχήθηκε να μη χρειαστεί να ενεργοποιήσουμε… Διαβεβαίωσε παράλληλα τους Έλληνες ότι πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς, κατέδειξε με παραδείγματα ποιος είναι ο πραγματικός επιτιθέμενος και ξεκαθάρισε ρητά ότι η Ελλάδα δεν ανέχεται την παραβίαση των συνόρων δια της βίας παρά μόνο την επίλυση των διαφορών με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο.

Περιγράφοντας τη δική του στρατηγική απέναντι στο ανθελληνικό κρεσέντο της γείτονος, τάχθηκε υπέρ της «ήρεμης αυτοπεποίθησης», τονίζοντας ότι δε θα ρίξει λάδι στη φωτιά υιοθετώντας αντίστοιχη εμπρηστική ρητορική για να αποκομίσει ίσως πρόσκαιρα οφέλη στο εσωτερικό. «Θα ήταν εθνικά ανεύθυνη πράξη», είπε. Διαμήνυσε πάντως ότι θα συνεχίσει να διεθνοποιεί την τουρκική προκλητικότητα τόσο στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ όσο και κατά τις διμερείς επαφές του, υπεραμυνόμενος των δικαίων της χώρας μας.  

Μηνύματα κινδύνου αστάθειας στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ σε Ε.Ε. – ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Ο Πρωθυπουργός φρόντισε να εκπέμψει μηνύματα και σε Ε.Ε., ΝΑΤΟ και ΗΠΑ ενόψει και των κρίσιμων Συνόδων Κορυφής σε Βρυξέλλες και Μαδρίτη. Επιχείρησε ουσιαστικά να αναδείξει την ταύτιση της ρητορικής και του δεσποτικού αναθεωρητισμού του Ταγίπ Ερντογάν με εκείνη του Βλάντιμιρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού αναχώματος.  «Το ζητούμενο των καιρών μας είναι  πώς θα απαντήσουμε απέναντι σε έναν επεκτατικό αναθεωρητισμό, ο οποίος συχνά έχει αναφορές σε φαντασιώσεις αυτοκρατορικές άλλων εποχών. Και πιστεύω ότι δε χρειάζεται κανείς πολύ μεγάλη φαντασία για να διαπιστώσει ότι πολλές φορές και η Τουρκία υιοθετεί ακριβώς αυτήν την ρητορική η οποία, όμως, τη θέτει στην παρούσα συγκυρία στο περιθώριο των εξελίξεων», τόνισε χαρακτηριστικά. Επισήμανε, δε, τον κίνδυνο που εγκυμονεί στην παρούσα συγκυρία μία επιπλέον εστία αβεβαιότητας και αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, γεγονός που θα θέσει επί τάπητος και στις επικείμενες Συνόδους.

Εκλογές στο τέλος της 4ετίας - Αυτοδυναμία αλλά όχι μονοκομματική κυβέρνηση

Παράλληλα, εν μέσω σεναρίων για πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε  την πρόθεσή του να εξαντλήσει την 4ετία, ώστε να ολοκληρώσει και η κυβέρνηση το μεταρρυθμιστικό της έργο. Αν και η αναφορά του πως «πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές», ερμηνεύθηκε από ορισμένους ως παράθυρο πρόωρων εκλογών εφόσον το επιβάλλουν οι συγκυρίες. Έθεσε εκ νέου ως στόχο την αυτοδυναμία της ΝΔ ταυτίζοντάς με την αυτοδύναμη Ελλάδα με δίλημμα μεταξύ άλλων τη δυνατότητα λήψης γρήγορων αποφάσεων σε στιγμές κρίσεις, υπογραμμίζοντας ότι η πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής αντιμετωπίζεται ως τελική κάλπη για τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης ώστε να μην μπει η χώρα σε κομματικά παζάρια.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως η αυτοδύναμη κυβέρνηση - με κοινοβουλευτική δηλαδή πλειοψηφία - δεν σημαίνει υποχρεωτικά και μονοκομματική, σημειώνοντας ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να αξιοποιήσει ικανά πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους. Στα ενδιαφέροντα άλλωστε καταγράφηκε η αναφορά του πως «οι καλύτεροι» που συμμερίζονται το ιδεολογικό πλαίσιο της ΝΔ έχουν πάντα θέση στα ψηφοδέλτιά της. Απευθυνόμενος πάντως στην αντιπολίτευση και δη στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ζήτησε να μην χαρακτηριστεί ο δρόμος προς τις εκλογές από πόλωση και τοξικότητα στην πολιτική αντιπαράθεση.

Η μάχη του κέντρου

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να αναδείξει το προοδευτικό προφίλ της ΝΔ κάνοντας ειδικές αναφορές σε μεταρρυθμίσεις όπως η ψηφιοποίηση του κράτους, στο πλαίσιο ενός νέου ανοίγματος στους ψηφοφόρους του πολιτικού κέντρου, το οποίο επαναλαμβάνει συνεχώς ότι μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια η παράταξή του και στο οποίο ανήκουν οι περισσότεροι αναποφάσιστοι. Προσδιορίζοντας άλλωστε το «κέντρο» υποστήριξε πως « είναι συμπολίτες μας οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως πατριώτες, γιατί ο υγιής, διεκδικητικός πατριωτισμός αποτελεί ένα χαρακτηριστικό που σε κάθε περίπτωση συμβαδίζει απόλυτα με την ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας». Περιέγραψε εξάλλου και το όραμά του για την Ελλάδα του 2030, προκειμένου να πείσει ότι η ΝΔ αξίζει να την εμπιστευτούν όλοι για μία δεύτερη τετραετία.

Μετεκλογικές συνεργασίες

Αν και επέμεινε στην αυτοδυναμία της ΝΔ με στόχο τη σταθερότητα και την κυβερνησιμότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μίας συνεργασίας εφόσον αυτό υποδείξουν οι πολίτες στη δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής. «Ή δε θα πάρουμε αυτό το ποσοστό (σ.σ. 37%-38%), οπότε ουσιαστικά θα μας έχει υποδείξει, αλλά στις συνθήκες - το τονίζω - του εκλογικού νόμου της ενισχυμένης αναλογικής, ότι δεν πρέπει να κυβερνήσουμε μόνοι μας οπότε προφανώς και θα σεβαστούμε την εντολή του ελληνικού λαού». Έκλεισε πάντως με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου της ΝΔ.

Τα «καρφιά» για τον Νίκο Ανδρουλάκη

Δεδομένου πάντως ότι έστω και ατύπως η προεκλογική περίοδος έχει εκκινήσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν χαρίστηκε ούτε στον Νίκο Ανδρουλάκη και τη δήλωσή του ότι δεν θα δει η χώρα με ΠΑΣΟΚ Πρωθυπουργό ούτε τον Μητσοτάκη ούτε τον Τσίπρα, συνιστώντας του να αποφεύγει χαρακτηρισμούς και εκφράσεις που κινδυνεύουν να τον κάνουν να φαίνεται «αλαζόνας». «Πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός, δεν διαλέγει ο κ. Ανδρουλάκης», σημείωσε και υποστήριξε πως Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είτε μόνος του είτε σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Νέα κίτρινη κάρτα στους υπουργούς του - Μην κατεβάσετε μολύβια

Με τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία να δείξει εκ νέου κίτρινη κάρτα και στους υπουργούς του, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει την «προεκλογική χαλάρωση» στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης. «Αν κάποιοι αισθάνονται τόσο μεγάλη την ανάγκη να προετοιμαστούν για τις εκλογές και χρειάζονται τόσο περισσότερο χρόνο, να μου το πουν, να τους απαλλάξω από τα καθήκοντά τους για να μπορούν απερίσπαστοι να ασχοληθούν με την εκλογή τους ή την επανεκλογή τους», επανέλαβε τη φράση που είχε πει σε πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο κι ο νοών νοείτω…

Έρχεται νέα παρέμβαση στη βενζίνη

Ως προς τα προβλήματα της ακρίβειας, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε νέα παρέμβαση στη βενζίνη η οποία θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα και θα ισχύσει τους καλοκαιρινούς μήνες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναμένεται επανάληψη του fuel pass αλλά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια ώστε να αυξηθεί η περίμετρος των δικαιούχων. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η κρατική στήριξη για τις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και ότι θα εξακολουθήσει να πιέζει για μία ευρωπαϊκή λύση. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA