Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπορεί στην Αθήνα να κρατάνε την ψυχραιμία τους απέναντι στο μπαράζ προκλήσεων που εξαπολύει καθημερινά, πλέον, η Άγκυρα αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Κάτι η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία αλλά και η κατρακύλα της λίρας έχει αυξήσει τον εκνευρισμό στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάτι που είναι δεδομένο πως τον κάνει ακόμα πιο απρόβλεπτο και άρα πιο επικίνδυνο!

Η Ελληνική πλευρά δεν αποκλείει την πιθανότητα ο «Σουλτάνος» να θέλει να πάρει μια άτυπη εκδίκηση για τα όσα έγιναν στον Έβρο και τα νησιά το 2020 προκειμένου να το παρουσιάσει σα νίκη στο εσωτερικό της χώρας του και κάπως έτσι Ένοπλες Δυνάμεις, Ελληνική Αστυνομία, Συνοριοφυλακή και Λιμενικό βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση προκειμένου να απαντήσουν σε κάθε προσπάθεια η εμπρηστική ρητορική να μεταφραστεί και σε ένταση στο πεδίο.

Διαβάστε ακόμη: Νέα σοβαρή πρόκληση από την Αγκυρα: Με παράνομη Notam έθεσε σε κίνδυνο τις πολιτικές πτήσεις στο Αιγαίο!

«Δίχτυ» προστασίας απέναντι στις προκλήσεις

Το μήνυμα για ένα «θερμό» καλοκαίρι το έλαβε πρώτη απ' όλους η Αθήνα η οποία αντιμετωπίζει ως «ενεργή» την απειλή της Τουρκίας και «απλώνει ένα δίχτυ» προστασίας πάνω από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας. Ένοπλες Δυνάμεις, Ελληνική Αστυνομία, Συνοριοφυλακή και Λιμενικό αλλά και Εθνοφυλακή και πυρασφάλεια βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση, έχοντας εκπονήσει σχέδια αντίδρασης σε κάθε πιθανό και απίθανο σενάριο μιας «υβριδικής απειλής» που θα θυμίζει τα όσα έγιναν στα σύνορα της χώρας το 2020.

Μια εξαιρετικά σημαντική διαφορά, ωστόσο, σε σύγκριση με το τότε είναι πως οι ελληνικές δυνάμεις έχουν ανεβάσει θεαματικά το επίπεδο τους σε ότι αφορά τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που, πλέον, διαθέτουν για να αντιμετωπίσουν ανάλογα ακραία περιστατικά με αυτά που είχαμε δει με την πίεση της συγκέντρωσης χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα.

Υδροφόρες, τεθωρακισμένα οχήματα, θωρακισμένα τζιπ περιπολιών, φουσκωτές βάρκες, drones παρακολούθησης, θερμικές κάμερες, μεγάφωνα προειδοποιητικών μηνυμάτων και άλλα τεχνικά μέσα είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των χειριστών τους, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Κάθε μέρα και μια νέα πρόκληση

Χθες ο Ερντογάν μίλησε σε κομματικό ακροατήριο στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP και, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην άσκηση EFES 2022 αλλά και στους εορτασμούς για την επέτειο της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης. «Είμαστε αυτοί που αποδείξαμε ότι το να υπηρετούμε την Κωνσταντινούπολη είναι το ίδιο σημαντικό με το να την κατακτάς», ανέφερε, προσθέτοντας πως με την άσκηση στην Σμύρνη, η Τουρκία έστειλε το απαραίτητο μήνυμα στους συνομιλητές της Τουρκίας.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, την οποία και κατονόμασε λέγοντας πως «γνωρίζουμε το παιχνίδι που παίζεται με τη χώρα μας μέσω της Ελλάδας». Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε «κακομαθημένη» την Ελλάδα και τόνισε πως έχει «ξαμολυθεί» από άλλους. «Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα πρόθυμα μας βάζει απέναντί της», είπε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή, λέγοντας πως η χώρα μας πρέπει να κοιτάξει το παρελθόν τονίζοντας πως «αν η Ελλάδα επιμείνει, αυτό θα πάρει από εδώ και στο εξής». «Θα διατηρήσουμε πάντα την ύπαρξή μας ως παγκόσμια, πολιτική δύναμη στην περιοχή μας και στον κόσμο», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Και πριν προλάβει να «κάτσει η σκόνη» από τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του «Σουλτάνου», ήρθε στο φως μια ακόμα προκλητική ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο ακόμη και πολιτικές πτήσεις αεροσκαφών. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ που μετέδωσε το Mega, το απόγευμα της Τρίτης (14/6) διαπιστώθηκε ότι η Τουρκία με μια παράνομη Notam επιχείρησε να δεσμεύσει τρεις περιοχές -στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο- μέχρι το τέλος του χρόνου. Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση, με τις Αρχές της χώρας μας να απαντούν στην Αγκυρα ότι, πέρα από το ότι είναι ανήκουστο να δεσμεύουν τέτοιες περιοχές για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, επηρεάζεται η ασφάλεια των πτήσεων σε δύο αεροδιαδρόμους:

  • σε αυτόν που μεταβαίνει από τη Ρόδο στην Αττική
  • σε αυτόν που μεταβαίνει από την Αττική στη Λήμνο

Όπως επεσήμανε η Αθήνα στην antinotam που εξέδωσε, αυτό είναι ανήκουστο και ως εκ τούτου τίθεται άκυρη η τουρκική notam. Στην ίδια οδηγία, η Αθήνα κατέστησε σαφές πως οι εν λόγω αεροδιάδρομοι χρησιμοποιούνται τόσο από διεθνείς όσο και από εγχώριες αερογραμμές.

Επιπλέον, αποκαλύφθηκε και το non paper που διακινούν οι Τούρκοι στις ξένες πρεσβείες, πάνω στο οποίο στηρίζουν τις αδιανόητες θέσεις και διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο. Σύμφωνα με το δισέλιδο έγγραφο που διανέμει η Τουρκία στις ξένες πρεσβείες, προκειμένου να δικαιολογηθούν οι προκλητικές ενέργειές τους, εστιάζουν σε 16 σημεία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA