Μενού
  • Α-
  • Α+

Δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη (28-30 Ιουνίου) εκτιμούν διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας τις σχετικές αναφορές στον τουρκικό Τύπο. 

Διαβάστε ακόμη: Ισραήλ: Μπένετ και Λαπίντ διαλύουν το κοινοβούλιο και πάνε σε πρόωρες εκλογές

Πρώτον, εξηγούν, διότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έδωσε θετική εικόνα και υποσχέθηκε ένα ήρεμο καλοκαίρι, κατά τη σύντομη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων, Νίκο Παναγιωτόπουλο, στην τελευταία Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Δεύτερον, διότι η Τουρκία θα δημιουργούσε την εικόνα ότι πέρα από τα άλλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει, απειλεί και μια χώρα του ΝΑΤΟ.

 

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι ενδεχομένως ο Ερντογάν να έθετε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, μόνο σε περίπτωση που δεν έχει λυθεί έως τη Σύνοδο της Μαδρίτης, το πρόβλημα με τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Θα το έκανε αυτό μόνο αν θελήσει να αποπροσανατολίσει από το βασικό πρόβλημα, που είναι η ένταξη των δύο Σκανδιναβικών χωρών και να στραφεί στην Ελλάδα για αντιπερισπασμό. Εάν συμβεί αυτό, η ελληνική πλευρά θα εξηγήσει, όπως πάντα με ψυχραιμία, ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να τεθούν τέτοιου είδους παράλογες διεκδικήσεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Διπλωματικές πηγές εκλαμβάνουν ως «θετικό» το γεγονός ότι η Άγκυρα δέχτηκε να συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την οποία εδώ και μέρες πίεζε να πραγματοποιηθεί η γραμματεία του ΝΑΤΟ και ο Γ.Γ. Στόλτενμπεργκ. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια πρόοδος, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο, με την ελπίδα να βρεθεί ένας συμβιβασμός πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη παρά τα όσα λέγονται από την Τουρκία. 

 

Διευκρινίζουν πάντως, ότι ακόμα και αν αύριο η Τουρκία άρει τις επιφυλάξεις της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, δεν υπάρχει χρόνος μέσα σε μία εβδομάδα να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία των δύο χωρών και να μπορέσουν να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ με το καθεστώς χωρών «παρατηρητή». Η επίτευξη συμβιβασμού, ωστόσο, θα ήταν μια «πολύ θετική εξέλιξη» εάν τελικά συμβεί πριν τη Μαδρίτη, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.

 

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στην περίπτωση που η Άγκυρα αποφασίσει να σταματήσει τους εκβιασμούς, οι τρεις χώρες θα υπογράψουν μια κοινή δήλωση, η οποία θα απαντά στις τουρκικές ανησυχίες περί τρομοκρατίας, αλλά και στο αίτημά της για άρση του εμπάργκο όπλων από τη Σουηδία. Τη δήλωση αυτή ο Ερντογάν θα μπορούσε να την «πουλήσει» στο εσωτερικό του, λέγοντας ότι βγήκε κερδισμένος από τη διαπραγμάτευση. Ωστόσο, οι απαιτήσεις που εξακολουθεί να έχει η Άγκυρα από το Ελσίνκι και κυρίως από τη Στοκχόλμη για να άρει τις επιφυλάξεις ασφαλείας της σχετικά με την τρομοκρατία - οι οποίες φήμες λένε ότι περιλαμβάνουν ακόμα και την παραίτηση της Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λιντ - είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν, εκτιμούν. Παράλληλα, καθώς η Τουρκία έχει περισσότερα «ανοιχτά ζητήματα» με τη Σουηδία, ενώ με τη Φινλανδία τα πράγματα μοιάζουν πιο εύκολα, ουδείς επιθυμεί να προχωρήσει η ένταξη μόνο της Φινλανδίας, διότι κάτι τέτοιο θα την άφηνε εκτεθειμένη απέναντι στη ρωσική απειλή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA