Μενού
  • Α-
  • Α+

Με τις τιμές στην αντλία να ξεπερνούν κάθε ρεκόρ βάζοντας φωτιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα το νέο fuel pass με στόχο τον περιορισμό του κόστους της βενζίνης  τους καλοκαιρινούς μήνες κοντά στα 2 ευρώ από 2,40 ανά λίτρο σήμερα στην Αττική και 2,80 στα νησιά. Διακύβευμα η απορρόφηση μεγαλύτερου οικονομικού βάρους εξαιτίας των ανατιμήσεων και η  ανακούφιση αυξημένου αριθμού πολιτών. Το στίγμα του εύρους και της στόχευσης των μέτρων θα δώσει στην έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου στις 11 ο Πρωθυπουργός και κατόπιν αυτά θα εξειδικευτούν στις 15.00 από τους αρμόδιους Υπουργούς. «Κάνουμε πράξη την βασική μας αρχή: Να είμαστε δίπλα στους πολίτες», επισήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ισορροπώντας μεταξύ της εξάντλησης κάθε δημοσιονομικού περιθωρίου για να στηρίξει αποτελεσματικά τα νοικοκυριά και της αποφυγής δημοσιονομικού εκτροχιασμού που θα διακινδύνευε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη διεύρυνση του fuel pass τόσο ως προς τα χορηγούμενα ποσά της επιδότησης όσο και ως προς τον αριθμό των δικαιούχων προκειμένου αυτοί να ξεπεράσουν τα 3 εκατομμύρια.

Διαβάστε ακόμη: Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπρα ντε φερ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Και οριζόντια επιδότηση (;) στην αντλία για τη βενζίνη

Πηγή με γνώση των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έλεγε στο Reader ότι δεν αποκλείονται ευχάριστες εκπλήξεις. Συγκεκριμένα σημείωνε πως εξετάστηκε και το σενάριο μαζί με την κάρτα καυσίμων να δοθεί παράλληλα οριζόντια επιδότηση στην αντλία για τη βενζίνη κατά τα πρότυπα του diesel, με διττό στόχο να ενισχυθούν όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως εισοδήματος και με διπλό (πιο γενναίο) τρόπο οι πιο ευάλωτοι και η μεσαία τάξη. Μέχρι το βράδυ, ωστόσο, ουδείς άνοιγε τα χαρτιά του για το κατά πόσο η εν λόγω σκέψη θα ανακοινωθεί σήμερα. Αυτό θα άλλαζε εξάλλου τα δεδομένα της δημοσιονομικής εξίσωσης, οδηγώντας  πιθανόν σε μικρότερη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για την κάρτα καυσίμων.

Επιδότηση 60 έως 70 ευρώ - ίσως και παραπάνω

Το νέο fuel pass πάντως είναι οριστικό. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το ποσό της τρίμηνης επιδότησης (1η Ιουλίου - 30 Σεπτεμβρίου) ανά κάτοχο αυτοκινήτου θα αυξηθεί από τα 40 έως 50 ευρώ στα 60 έως 70 ευρώ για την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά αντίστοιχα, χωρίς να αποκλείεται ακόμα πιο γενναία παρέμβαση κοντά στα 80 ευρώ. Παράλληλα, με στόχο τη διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων, το εισοδηματικό κριτήριο των 30.000 ευρώ ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος που ίσχυσε το τρέχον τρίμηνο αναμένεται να αυξηθεί πιθανότατα στις 45.000 ευρώ που είναι  και το «ταβάνι» για το power pass. Το μέτρο θα αφορά εκ νέου και τους κατόχους μοτοσυκλετών. Μένει, ωστόσο, να διευκρινιστεί αν μιλάμε για το φορολογητέο ή το καθαρό εισόδημα. Η διαδικασία χορήγησης πάντως θα είναι ίδια, ενώ θα διατηρηθούν οι εναλλακτικές καταβολής του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό ή μέσω της άυλης κάρτας.

Στα 20 λεπτά η επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης

Αύξηση αναμένεται και στην επιδότηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης στην αντλία, προκειμένου να αποσυμπιεστεί το σπιράλ ανόδου.  Από τα 15 λεπτά με ΦΠΑ, η επιδότηση αναμένεται να ανέλθει στα 20 λεπτά και θα ισχύσει όπως και την προηγούμενη φορά οριζόντια για όλους. Δεν αποκλείεται, δε, το ενδεχόμενο μεγαλύτερης επιδότησης για το πετρέλαιο κίνησης των νησιών ώστε να καλυφθεί μέρος του αυξημένου μεταφορικού κόστους.

Ουδείς πάντως μπορεί να αποκλείσει εκπλήξεις όπως και κατά την πρώτη ανακοίνωση των αντίστοιχων μέτρων, όπου οι αρμόδιοι Υπουργοί αποδείχτηκε ότι έκρυβαν πολλούς άσους στα μανίκια, οι οποίοι είχαν κρατηθεί ως επτασφράγιστο μυστικό μέχρι τη στιγμή των επίσημων ανακοινώσεων.  

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια και αγροτικό πετρέλαιο

Το νέο πακέτο μέτρων για τα καύσιμα θα περιλαμβάνει κατά πληροφορίες και αύξηση της επιδότησης για τα δρομολόγια της άγονης γραμμής, προκειμένου να  συγκρατηθούν οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων ενόψει καλοκαιριού. Οι τιμές έχουν αυξηθεί αισθητά εδώ και μήνες, καθώς τα ναυτιλιακά καύσιμα που αποτελούν το 45% με 60% του λειτουργικού κόστους ανάλογα με τον τύπο πλοίου έχουν υπερδιπλασιαστεί. Επιπλέον, αναμένεται εξτρά στήριξη των αγροτών μέσω της επίσπευση της διαδικασίας επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, που επρόκειτο να γίνει το Νοέμβριο.  

Ενίσχυση των μηχανισμών πάταξης της αισχροκέρδειας

Στο πλαίσιο των προσπαθειών πάταξης της αισχροκέρδειας, οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να έχει επεξεργαστεί και μία ειδική πλατφόρμα η οποία θα συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα για τις τιμές των καυσίμων από το διυλιστήριο έως το πρατήριο και κατόπιν ανάλυσής τους θα μπορεί να επιβάλλει αυτοματοποιημένα πρόστιμα σε όσους παραβιάζουν το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους που έχει επιβληθεί.

Νέα επιταγή ακρίβειας 200 ευρώ

Θολό παραμένει το τοπίο ως προς τη δεύτερη «επιταγή ακρίβειας» για τη στήριξη αποκλειστικά των ευάλωτων. Το οικονομικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί ήδη το μέτρο ύψους 250 – 300 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο την εφαρμογή του εντός του καλοκαιριού, αλλά δεν έχει αποκωδικοποιηθεί ακόμα κατά πόσο θα ανακοινωθεί σήμερα ή θα παραμείνει στην κυβερνητική φαρέτρα για να ενεργοποιηθεί ανάλογα με τις εξελίξεις. Πρόκειται για το ποσό των 200 ευρώ που είχαν λάβει εφάπαξ το Πάσχα ευάλωτοι πολίτες με ετήσιο ετήσιο ατομικό εισόδημα 7.200 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ, δικαιούχοι επιδόματος παιδιού, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA