ΠΟΛΙΤΙΚΗ
27/06/2022 18:10

Ρωσία: Απέλαση για 8 Ελληνες διπλωμάτες ως αντίποινα για τη στάση της Ελλάδας

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως η απέλαση έρχεται ως συνέπεια «εχθρικών ενεργειών που ξεκίνησαν οι ελληνικές αρχές» και «την πλήρη ευθύνη φέρει αποκλειστικά η Αθήνα» - Η ανακοίνωση καταλήγει με... προειδοποίηση πως «σε περίπτωση συνέχισης της αντιρωσικής πολιτικής επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να απαντήσουμε»

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ρωσία: Απέλαση για 8 Ελληνες διπλωμάτες ως αντίποινα για τη στάση της Ελλάδας
Πηγή: shutterstock
Ανάγνωση:

Οκτώ Ελληνες διπλωμάτες ως «personae non gratae» κήρυξε η Ρωσία και τους έδωσε προθεσμία οκτώ ημερών για να φύγουν από τη χώρα. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε το υπουργείο Εξωτερικών το οποίο επεσήμανε πως είχε δοθεί προειδοποίηση στον Ελληνα πρέσβη πως θα αποχωρούσαν διπλωμάτες εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί η Ελλάδα στον πόλεμο της Ουκρανίας. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως δεν υπάρχει καμία βάση στην απόφαση των ρωσικών αρχών.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Πύραυλοι χτύπησαν γεμάτο με κόσμο εμπορικό κέντρο στο Κρέμεντσουκ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως η απέλαση έρχεται ως συνέπεια «εχθρικών ενεργειών που ξεκίνησαν οι ελληνικές αρχές» και «την πλήρη ευθύνη φέρει αποκλειστικά η Αθήνα». Η ανακοίνωση καταλήγει με... προειδοποίηση πως «σε περίπτωση συνέχισης της αντιρωσικής πολιτικής επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να απαντήσουμε».

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Στις 27 Ιουνίου κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, στον οποίο εκφράστηκε έντονη διαμαρτυρία για την συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών αρχών προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου και η ανακήρυξη μιας ομάδας Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα ως persona non grata.

Στον πρέσβη δόθηκε σημείωμα με ειδοποίηση ότι, ως απάντηση, οκτώ Έλληνες διπλωματικοί υπάλληλοι στη Ρωσία κηρύχθηκαν persona non grata και πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός οκτώ ημερών. Πληροφορίες δόθηκαν και για άλλα βήματα που έγιναν από τη ρωσική πλευρά σχετικά με τη λειτουργία ελληνικών αντιπροσωπειών Ρωσία.

Τονίζεται ότι μιλάμε για άμεσες συνέπειες εχθρικών ενεργειών που ξεκίνησαν οι ελληνικές αρχές. Την πλήρη ευθύνη για αυτό φέρει αποκλειστικά η Αθήνα. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση συνέχισης της αντιρωσικής πολιτικής επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να απαντήσουμε».

Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών: Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής με γνώμονα τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών «εκφράζει τη λύπη του» για την απόφαση της Ρωσίας υποστηρίζοντας πως δεν έχει καμία βάση. «Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής με γνώμονα τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου» τονίζει.

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:

Εκφράζουμε την έντονη λύπη μας για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την κήρυξη οκτώ στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του Γενικού Προξενείου στη Μόσχα, ως personae non grata.

Δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις.

Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Eξυπακούεται ότι η Πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και οι Προξενικές Αρχές στη Ρωσία θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με όλα τα μέσα στη διάθεση τους προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΡΩΣΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΑΠΕΛΑΣΗ ΠΟΛΕΜΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ