ΠΟΛΙΤΙΚΗ
27/06/2022 22:52

Ρωσία: «Επικίνδυνη η Ελλάδα για τους Ρώσους τουρίστες λόγω Ουκρανών εθνικιστών» λέει ο πρέσβης

Νέες προκλητικές ενέργειες από τη Μόσχα μετά την απέλαση οκτώ Ελλήνων διπλωμάτων - Ο Αντρεί Μασλόφ μιλά για Ουκρανούς εθνικιστές που απειλούν τους Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ρωσία: «Επικίνδυνη η Ελλάδα για τους Ρώσους τουρίστες λόγω Ουκρανών εθνικιστών» λέει ο πρέσβης
Πηγή: AP
Ανάγνωση:

Δριμεία επίθεση με δηλώσεις του εξαπέλυσε στην Αθήνα ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ελλάδα, Αντρέι Μασλόφ. Σύμφωνα με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya -24 ο Μασλόφ σημείωσε ότι οι ελληνικές Αρχές διέκοψαν τις επαφές με τη ρωσική Πρεσβεία και το γενικό Προξενείο στην Ελλάδα. Σημείωσε δε ότι η ρωσική διπλωματική αποστολή στην Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στους Ρώσους εάν χρειαστεί, αλλά οι δυνατότητες είναι πλέον περιορισμένες.

Διαβάστε ακόμη: Turkaegean: Κατοχύρωσε τον όρο «τουρκικό Αιγαίο» στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Την ίδια στιγμή δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου TASS σημειώνει ότι «ο Ρώσος Πρέσβης προτρέπει τους Ρώσους που σχεδιάζουν διακοπές στην Ελλάδα να βρίσκονται σε επαγρύπνιση» για εκδηλώσεις εθνικισμού από την πλευρά των ουκρανών που ζουν στη χώρα.

Ο Μασλόφ τόνισε ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί κάνοντας λόγο για πρόσθετες μεγάλες δυσκολίες για διακοπές στην Ελλάδα λόγω της διακοπής από την ελληνική πλευρά της αεροπορικής επικοινωνίας με τη Ρωσία. «Εάν οι Ρώσοι πολίτες επισκεφθούν την Ελλάδα, πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, να παραμείνουν σε εγρήγορση, να είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς στην Ελλάδα τώρα υπάρχουν πολλοί Ουκρανοί εθνικιστές. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη», τόνισε ο Ρώσος πρέσβης στο Rossiya-24.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο επικεφαλής του 4ου ευρωπαϊκού τμήματος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Γιούρι Πίλιπσον, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η Ελλάδα δε συνιστά πλέον ασφαλή χώρα για διακοπές Ρώσων πολιτών, καθώς υπάρχουν πολλές αναφορές για διακριτική συμπεριφορά και επιθετικότητα κατά Ρώσων πολιτών.

Ρωσία: Απέλαση για 8 Ελληνες διπλωμάτες

Οκτώ Ελληνες διπλωμάτες ως «personae non gratae» κήρυξε η Ρωσία και τους έδωσε προθεσμία οκτώ ημερών για να φύγουν από τη χώρα. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε το υπουργείο Εξωτερικών το οποίο επεσήμανε πως είχε δοθεί προειδοποίηση στον Ελληνα πρέσβη πως θα αποχωρούσαν διπλωμάτες εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί η Ελλάδα στον πόλεμο της Ουκρανίας. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως δεν υπάρχει καμία βάση στην απόφαση των ρωσικών αρχών.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως η απέλαση έρχεται ως συνέπεια «εχθρικών ενεργειών που ξεκίνησαν οι ελληνικές αρχές» και «την πλήρη ευθύνη φέρει αποκλειστικά η Αθήνα». Η ανακοίνωση καταλήγει με... προειδοποίηση πως «σε περίπτωση συνέχισης της αντιρωσικής πολιτικής επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να απαντήσουμε».

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Στις 27 Ιουνίου κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, στον οποίο εκφράστηκε έντονη διαμαρτυρία για την συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών αρχών προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου και η ανακήρυξη μιας ομάδας Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα ως persona non grata.

Στον πρέσβη δόθηκε σημείωμα με ειδοποίηση ότι, ως απάντηση, οκτώ Έλληνες διπλωματικοί υπάλληλοι στη Ρωσία κηρύχθηκαν persona non grata και πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός οκτώ ημερών. Πληροφορίες δόθηκαν και για άλλα βήματα που έγιναν από τη ρωσική πλευρά σχετικά με τη λειτουργία ελληνικών αντιπροσωπειών Ρωσία.

Τονίζεται ότι μιλάμε για άμεσες συνέπειες εχθρικών ενεργειών που ξεκίνησαν οι ελληνικές αρχές. Την πλήρη ευθύνη για αυτό φέρει αποκλειστικά η Αθήνα. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση συνέχισης της αντιρωσικής πολιτικής επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να απαντήσουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ