Μενού
  • Α-
  • Α+

Στη Μαδρίτη και τη σημερινή πρώτη δια ζώσης επαφή Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν στο ίδιο τραπέζι, στη σκιά του περιβόητου «Μητσοτάκης γιοκ» και του διμήνου  απειλών και προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας, που κατά τον φιλοτουρκικό τύπο θα κορυφωθούν στη  Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ δια της έγερσης εντός της Συμμαχίας των ανυπόστατων αξιώσεων της Τουρκίας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και τη σύνδεσή της με την κυριαρχία τους, στρέφονται  τα βλέμματα της Αθήνας.

Στις 21.30 ώρα Ελλάδος ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος θα παρακαθίσουν στο δείπνο που θα παραθέσει στους ηγέτες της Συμμαχίας ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος. Αν και κανείς δεν περιμένει οι δύο ηγέτες να συνομιλήσουν, η συνάντησή τους στο ίδιο τραπέζι θα καταδείξει ενδεχομένως το κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα να σπάσει ο πάγος μετά τη διακοπή των διαύλων επικοινωνίας από τον κ. Ερντογάν, ενώ ίσως αποκρυπτογραφήσει σε ένα βαθμό τις πραγματικές του προθέσεις για της κινήσεις του κατά την έναρξη της Συνόδου την Τετάρτη αναφορικά με την Ελλάδα και άρα ένα σκληρό μπρα ντε φερ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Διαβάστε ακόμη: Νέες απειλές Ερντογάν: Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Με βαρύ χαρτοφύλακα «αντεπίθεσης» ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Δεδομένου του βέτο της Τουρκίας στην ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Πρόεδρος εκτιμάται ότι θα λάβει ψηλά στη λίστα το λόγο, συνεπώς ο  Κυριάκος Μητσοτάκης που θ’ ακολουθήσει θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει εφ’ όλης της ύλης. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στην ισπανική πρωτεύουσα με την αυτοπεποίθηση του δικαίου και του υπερασπιστή της διεθνούς νομιμότητας, αλλά και την αποφασιστικότητα υπεράσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, έχοντας θωρακίσει τον χαρτοφύλακά του με ακλόνητα επιχειρήματα και στοιχεία για την καίρια και με αυστηρό τρόπο κατάρριψη  οποιασδήποτε παράλογης, έωλης και ανιστόρητης κατασκευής επιχειρήσει να θέσει επί τάπητος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όλα τα πιθανά σενάρια πέρασαν από «κόσκινο» σε αλλεπάλληλες συσκέψεις χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, που θα τον συνοδεύσουν στη Μαδρίτη και η ελληνική στρατηγική «αντεπίθεσης» έχει κλειδώσει μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας.

«Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν πηγαίνουμε “με το ζωνάρι λυμένο για καυγά”, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση ν’ αφήσουμε αναπάντητη και την οποιαδήποτε πρόκληση», επισήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιγράφοντας τη στρατηγική με την οποία προσέρχεται στη Σύνοδο ο Πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαφές πως επιδιώκει να συμβάλλει δημιουργικά στην ατζέντα των θεμάτων της Συμμαχίας και να αποφύγει το «παιχνίδι» της ρητορικής έντασης που στήνει ο Τούρκος Πρόεδρος. Είναι όμως αποφασισμένος να μην επιστρέψει στον Ταγίπ Ερντογάν να εργαλειοποιήσει το κρίσιμο βήμα της Συμμαχίας για να προπαγανδίσει εναντίον της Ελλάδας ξεδιπλώνοντας τις αναθεωρητικές του βλέψεις προς άρση και των εσωτερικών πολιτικών του αδιεξόδων, ούτε φυσικά να εντάξει την Ελλάδα στο ανατολίτικο παζάρι του με τη Δύση.

Τα «όπλα» της Αθήνας στον αναθεωρητισμό Ερντογάν

Ήδη ο Πρωθυπουργός καθώς και το Υπουργείο Εξωτερικών έχουν προβάλλει με συντονισμένο τρόπο τις ελληνικές θέσεις, παραθέτοντας σε εταίρους και συμμάχους τον αναθεωρητικό χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας, το μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο ακόμα και από τη βάση της Αλεξανδρούπολης, αλλά και την ενεργή απειλή του casus belli και την παραμονή της λεγόμενης στρατιάς του Αιγαίου στα μικρασιατικά παράλια, καθιστώντας σαφές ποιος είναι ο επιτιθέμενος και εκείνος που απειλεί με αποσταθεροποίηση τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Όλα αυτά τα στοιχεία θα ριχτούν από τον Πρωθυπουργό στο τραπέζι με επιδέξιο και απολύτως πειστικό τρόπο αν προκληθεί, συνοδευόμενα από την ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο από το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που πιστοποιεί ποιος προκαλεί την ένταση. Είναι βέβαιο, δε, ότι θα αδράξει την ευκαιρία για να παραλληλίσει εκ νέου τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας με αυτόν του Βλάντιμιρ Πούτιν πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε μια στιγμή μάλιστα που ο Τούρκος Πρόεδρος βάλλεται για την άρνηση εναρμόνισής της χώρας τους με τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και για το μπλόκο που βάζει στην ενότητα και τη διεύρυνση της Συμμαχίας μέσω της ενσωμάτωσης Σουηδίας και Φινλανδίας. 

Ο διακαής πόθος για τετ α τετ με τον Τζο Μπάιντεν

Ο Ταγίπ Ερντογάν πάντως επέμεινε και χθες στην οδό της προκλητικότητας, υποστηρίζοντας η Τουρκία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, προαναγγέλλοντας συνέχιση «χωρίς διακππή» της δραστηριότητας στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο των 4 γεωτρύπανων και των 2 σεισμογραφικών. Στη Μαδρίτη πάντως ο ίδιος μάλλον θα επιδοθεί κυρίως στο «κυνήγι» ενός τετ α τετ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν, που αποτελεί διακαή πόθο του, προκειμένου να πείσει το εσωτερικό μέτωπο στη χώρα του ότι δήθεν κατάφερε να ξεκινήσει συνομιλίες μαζί του και μάλιστα όπως θα επιδιώξει να επικοινωνήσει με τους δικούς του όρους. Προς ώρας πάντως η πόρτα παραμένει κλειστή και αν δεν υπάρξουν ελπίδες άρσης του βέτο του Φινλανδία – Σουηδία, μάλλον θα απορριφθεί οριστικά, καθώς ο Τζο Μπάιντεν δεν θα διακινδυνεύσει μια συνάντηση κατά την οποία μπορεί να του χρεωθεί ότι δεν κατάφερε να μεταπείσει τον Τούρκο Πρόεδρο.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να έχει ενδιαφέροντα τετ α τετ με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και τον Καναδό ομόλογό του Τζαστίν Τριντό, ενώ τις επόμενες ώρες θα οριστικοποιηθούν οι επαφές του και με άλλους ηγέτες, χωρίς ουδείς να μπορεί να αποκλείσει μία συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν μετά το θερμό κλίμα που καταγράφηκε στην Ουάσινγκτον.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA