Μενού
  • Α-
  • Α+

Δυο χρόνια «πλανητάρχης» ο Μπάιντεν, δυο χρόνια στον «πάγο» ο Ερντογάν. Διακαής πόθος του Τούρκου προέδρου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, δεν είναι το να «χτυπήσει κάτω από τη ζώνη» την Ελλάδα θέτοντας θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, αλλά να αποκτήσει δίαυλο επικοινωνίας με τον Αμερικανό πρόεδρο, τόσο για τα γεωπολιτικά που βλέπει ότι δεν υπάρχει δυτικός σύμμαχος στις παράλογες αιτιάσεις του, ούτε για δείγμα, όσο και για τα εξοπλιστικά με τις ΗΠΑ να κρατούν «παγωμένες» τις συμφωνίες για τα μαχητικά αεροσκάφη.

Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως, λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου η στάση που θα τηρήσει απέναντι στη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξή τους στη Συμμαχία θα κρίνει και το ενδεχόμενο μιας συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, δεν αλλάζει ρότα και συνεχίζει να προκαλεί.

Επιμένοντας στη σκληρή ρητορική ο Ερντογάν επανέφερε χθες το θέμα των γεωτρήσεων σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα κατά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου. «Με τα τέσσερα γεωτρύπανα και τα δύο σεισμογραφικά της η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο δίχως καμία διακοπή» διεμήνυσε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη. Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία δε δίστασε και δε θα διστάσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πάντως, όπως προαναφέρθηκε η Αγκυρα φαίνεται να αλλάζει στάση απέναντι στη Σουηδία και τη Φινλανδία, καθώς όπως είπε χθες ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν κι επιβεβαίωσε και η Σουηδή πρωθυπουργός υπάρχει συμφωνία σε κάποια σημεία, ενώ σήμερα θα ακολουθήσει νέος κύκλος διαβουλεύσεων. Οπως εκτιμούν Τούρκοι αναλυτές, οι σημερινές διαβουλεύσεις με τη Φινλανδία και τη Σουηδία κι ενδεχόμενη συμφωνία θα ανοίξουν τον δρόμο για μια συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν, ενώ αν συμβεί αυτό η Τουρκία αναμένεται να «χαλαρώσει» συνολικότερα τη στάση της στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιμένει «πάνοπλος» τον Ερντογάν κι αν κάνει λάθος κίνηση και φέρει στη Σύνοδο το θέμα της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα τον... βομβαρδίσει με τις διεθνείς συνθήκες κι όλους τους κανόνες που διέπουν το δίκαιο της θάλασσας, με την Ελλάδα να έχει αφενός στο πλευρό της τη νομιμότητα, αφετέρου την ομόθυμη καταδίκη των τουρκικών παραβιάσεων.

Το πρώτο τετ α τετ μετά το «Μητσοτάκης γιοκ»

Στις 21.30 ώρα Ελλάδος ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος θα παρακαθίσουν στο δείπνο που θα παραθέσει στους ηγέτες της Συμμαχίας ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος. Αν και κανείς δεν περιμένει οι δύο ηγέτες να συνομιλήσουν, η συνάντησή τους στο ίδιο τραπέζι θα καταδείξει ενδεχομένως το κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα να σπάσει ο πάγος μετά τη διακοπή των διαύλων επικοινωνίας από τον κ. Ερντογάν, ενώ ίσως αποκρυπτογραφήσει σε ένα βαθμό τις πραγματικές του προθέσεις για της κινήσεις του κατά την έναρξη της Συνόδου την Τετάρτη αναφορικά με την Ελλάδα και άρα ένα σκληρό μπρα ντε φερ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν πηγαίνουμε “με το ζωνάρι λυμένο για καυγά”, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση ν’ αφήσουμε αναπάντητη και την οποιαδήποτε πρόκληση», επισήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιγράφοντας τη στρατηγική με την οποία προσέρχεται στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαφές πως επιδιώκει να συμβάλλει δημιουργικά στην ατζέντα των θεμάτων της Συμμαχίας και να αποφύγει το «παιχνίδι» της ρητορικής έντασης που στήνει ο Τούρκος Πρόεδρος. Είναι όμως αποφασισμένος να μην επιστρέψει στον Ταγίπ Ερντογάν να εργαλειοποιήσει το κρίσιμο βήμα της Συμμαχίας για να προπαγανδίσει εναντίον της Ελλάδας ξεδιπλώνοντας τις αναθεωρητικές του βλέψεις προς άρση και των εσωτερικών πολιτικών του αδιεξόδων, ούτε φυσικά να εντάξει την Ελλάδα στο ανατολίτικο παζάρι του με τη Δύση.

Τα «όπλα» της Αθήνας στον αναθεωρητισμό Ερντογάν

Ηδη ο πρωθυπουργός καθώς και το υπουργείο Εξωτερικών έχουν προβάλλει με συντονισμένο τρόπο τις ελληνικές θέσεις, παραθέτοντας σε εταίρους και συμμάχους τον αναθεωρητικό χάρτη της γαλάζιας πατρίδας, το μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο ακόμα και από τη βάση της Αλεξανδρούπολης, αλλά και την ενεργή απειλή του casus belli και την παραμονή της λεγόμενης στρατιάς του Αιγαίου στα μικρασιατικά παράλια, καθιστώντας σαφές ποιος είναι ο επιτιθέμενος και εκείνος που απειλεί με αποσταθεροποίηση τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Ολα αυτά τα στοιχεία θα ριχτούν από τον πρωθυπουργό στο τραπέζι με επιδέξιο και απολύτως πειστικό τρόπο αν προκληθεί, συνοδευόμενα από την ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής συμπεριφοράς στην ανατολική Μεσόγειο από το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που πιστοποιεί ποιος προκαλεί την ένταση. Είναι βέβαιο, δε, ότι θα αδράξει την ευκαιρία για να παραλληλίσει εκ νέου τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας με αυτόν του Βλάντιμιρ Πούτιν πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε μια στιγμή μάλιστα που ο Τούρκος Πρόεδρος βάλλεται για την άρνηση εναρμόνισής της χώρας τους με τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και για το μπλόκο που βάζει στην ενότητα και τη διεύρυνση της Συμμαχίας μέσω της ενσωμάτωσης Σουηδίας και Φινλανδίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA