Μενού
  • Α-
  • Α+

Η τουρκική προπαγάνδα καλά κρατεί και οι γείτονες εργαλειοποιούν εσχάτως και τον τουρισμό, κατοχυρώνοντας τον όρο Turkaegean για την τουριστική τους καμπάνια. Η ελληνική πλευρά ωστόσο, δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια και προσφεύγει για να ακυρώσει την απόφαση της επιτροπής δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ που αποδέχθηκε το αίτημα της Τουρκίας. Ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε στο Reader ότι κατά την πάγια ελληνική τακτική, καμία τουρκική πρόκληση δεν μένει αναπάντητη κι αναλόγως θα πράξει η χώρα μας και τώρα.

«Είχα επισημάνει από την αρχή ότι η προπαγανδιστική καμπάνια του "Turkaegean" έχει προκύψει από έλλειψη φαντασίας του δημιουργικού τους και εντάσσεται στις ανιστόρητες αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς με την κλιμακούμενη επιθετικότητα, μέσω της εργαλειοποίησης και του τουρισμού. Για το θέμα αυτό, δέχτηκα μάλιστα επίθεση από ανώνυμους Τούρκους χρήστες του διαδικτύου με ύβρεις και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Η Ελλάδα αναλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και κινείται νομικά για την ακύρωση της απαράδεκτης αυτής καμπάνιας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού.

Οικονόμου: Προσφυγή της Ελλάδας

Στο ίδιο μήκος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις στον ΣΚΑΪ του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου: «Θα γίνει σύντομα προσφυγή από την Ελλάδα. Δεν το δέχτηκε η Ε.Ε, είναι ένα γραφείο το οποίο στην ουσία κατοχυρώνει βιομηχανικές ιδιοκτησίες, σήματα, κλπ. Ο τρόπος που έγινε η καταχώρηση δεν επέτρεψε να διατυπωθεί κάποια ένσταση εκείνο το διάστημα. Ερευνάται το πώς και γιατί και βεβαίως θα γίνει προσφυγή σύντομα. Δεν παράγει κάποια πολιτικά ζητήματα αλλά χωρίς αμφιβολία είναι μια αθέμιτη εμπορική πρακτική η οποία θα προσβληθεί, θα γίνει προσφυγή δηλαδή και θα αποκατασταθεί το θέμα όπως έγινε και στις ΗΠΑ».

Γιατί οι ΗΠΑ είπαν «όχι» στο Turkaegean

Λάθη και παραλείψεις βρήκε η αμερικανική πλευρά στην αίτηση που κατατέθηκε από τουρκικό φορέα για την κατοχύρωση του όρου «Turkaegean», με τον οποίο η Αγκυρα επιχειρεί να οικειοποιηθεί το Αιγαίο για να προωθήσει το τουριστικό της προϊόν. Η αίτηση κατατέθηκε στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ (United States Patent and Trademark Office-USPTO) για την κατοχύρωση του όρου Turkaegean για ευρεία χρήση διαφημιστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η αίτηση κατατέθηκε από την εταιρεία Destek Patent με έδρα την Προύσα εκ μέρους του φορέα TÜRKIYE TURIZM TANITIM VE GELISTIRME AJA ETC.

Οι λόγοι απόρριψης

Η υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου κοινοποίησε την απορριπτική απόφαση στις 3 Ιουνίου 2022. Ο νομικός σύμβουλος που την εξετάζει αναφέρει αναλυτικά τέσσερις λόγους. Ένας από τους λόγους προκαλεί ερωτήματα για τη σοβαρότητα του εγχειρήματος, ενώ είναι ξεκάθαρη η έλλειψη αυτογνωσίας. Κι αυτό επειδή «η αίτηση δεν κατατέθηκε από αμερικανικό Δικηγορικό Γραφείο, όπως προβλέπεται».

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται επίσης ότι «πρέπει να γίνει ακριβής περιγραφή της χρήσης του όρου», ότι δεν επιτρέπεται η χρήση παρένθεσης και εισαγωγικών -με αυτόν τον τρόπο είχε γίνει η καταχώρηση του όρου-. Παράλληλα στην αίτηση δεν υπάρχει επισυναπτόμενη η ηλεκτρονική διεύθυνση αλληλογραφίας του αιτούντος. Η προθεσμία για να ζητηθεί αναθεώρηση της απορριπτικής απόφασης λήγει στις 3 Δεκεμβρίου του 2022.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA