Μενού
  • Α-
  • Α+

Καμία αναφορά από τον Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο αναθεωρητικό αφήγημα κατά της Ελλάδας που έχει ξεδιπλώσει τo τελευταίο διάστημα. Ενόψει προφανώς και του τετ α τετ με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, ίσως εισπράττοντας και το κλίμα μεταξύ των Συμμάχων εναντίον οποιασδήποτε έντασης, ο Τούρκος Πρόεδρος απέφυγε να θίξει ευαίσθητα ζητήματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους που θα προκαλούσε την αυστηρή απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εστιάζουμε στον πόλεμο στην Ουκρανία κι όχι σε καιροσκοπικές συμπεριφορές»

Μήνυμα ότι δεν χρειάζονται άλλες εντάσεις στη Συμμαχία που πρέπει να εστιάσει στην Ουκρανία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος το πρωί της Τετάρτης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Η ρωσική εισβολή μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα στην ενίσχυση των δομών του ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Συναντιόμαστε σήμερα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη σκιά ενός πολέμου. Η ρωσική εισβολή συνιστά μια τομή στον γεωπολιτικό χρόνο. Δίνει νέα σημασία στο ΝΑΤΟ και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα, ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ. Είμαστε σήμερα αντιμέτωποι με νέες γεωπολιτικές προκλήσεις. Στο νέο στρατηγικό δόγμα, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο της Συμμαχίας».

Για την ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι «τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές. Είμαστε μέλος από το 1952. Σημαντικός πυλώνας σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο. Επενδύουμε άνω του 2% στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας την αποτρεπτική μας δυνατότητας και τις δομές της Συμμαχίας. Ως πυλώνας σταθερότητας έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η προσήλωση της Συμμαχίας πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν χρειάζεται άλλη αστάθεια εντός της Συμμαχίας και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».

Αναλυτικά η δήλωση Μητσοτάκη

«Συναντιόμαστε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη σκιά ενός πολέμου. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά μία τομή στον γεωπολιτικό χρόνο. Δίνει νέα σημασία στην Ευρωατλαντική συμμαχία και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ. Βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με νέες σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις. Και θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί στο νέο στρατηγικό δόγμα, το οποίο θα υιοθετήσουμε σε λίγο, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Συμμαχία μας.

Θέλω επίσης να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι σήμερα η Συμμαχία θα απευθύνει πρόσκληση στη Φινλανδία και στη Σουηδία να γίνουν το 31ο και το 32ο μέλος της Συμμαχίας. Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές. Η Ελλάδα αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952. Είμαστε ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, είμαστε μία χώρα η οποία συστηματικά επενδύει άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο τη δική μας αμυντική αποτρεπτική δυνατότητα αλλά και τις δομές της Συμμαχίας.

Ως πυλώνας σταθερότητας, λοιπόν, στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή η προσήλωση της Συμμαχίας θα πρέπει να είναι στην πρόκληση που αντιμετωπίζει στο μέτωπο της Ουκρανίας. Δεν χρειαζόμαστε καμία άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».

Συνομιλία Δένδια - Τσαβούσογλου

Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας είχε συνομιλία με τους εκπροσώπους της πριν από την έναρξη της σημερινής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και τον εκπρόσωπος της προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Η ανάρτηση του Νίκου Δένδια: Είχα σύντομο κοινωνικό χαιρετισμό με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν & τον ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου μαζί με ομολόγους μου της Λιθουανίας, Λαντσμπέργκις, της Πολωνίας Ραού και της Πορτογαλίας Κραβίνιο πριν την έναρξη της σημερινής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA