Μενού
  • Α-
  • Α+

Για μια ομιλία με «τόσα, μα τόσα ψέματα» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής μετά τον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγόρησε ότι παρουσιάστηκε ως δήθεν «φιλεργατικός» και με «κοινωνικό πρόσωπο». Στο πλαίσιο της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, που γίνεται ύστερα από αίτημα του, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης, ο Τσίπρας σχολίασε αρχικά ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ «χειροκρότησε θερμά» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς, όπως είπε, «το χρειάζονται για τόνωση του ηθικού» μετά τη χθεσινή εμφάνιση στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Μιλήσατε για κρίσιμα θέματα της κοινωνικής πολιτικής, ξεχάσατε όμως να αναφέρετε πέντε λέξεις», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, και σημείωσε: «ακρίβεια, πληθωρισμός, βενζίνη, πανδημία, σκευωρία».

Χαρακτήρισε, δε, την ομιλία του πρωθυπουργού "case study" για πολιτικούς επιστήμονες για το «πώς μπορεί κανείς να κάνει το μαύρο άσπρο και πώς να πει τόσα, μα τόσα ψέματα». «Η πραγματικότητα είναι που σας διαψεύδει όχι εμείς», συνέχισε, ενώ καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι για να μιλήσει για κοινωνική πολιτική, «ντύθηκε όχι σοσιαλδημοκράτης, αλλά ΚΚΕ».

«Μας είπατε εσείς ότι "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη", εσείς που φέρατε νομοσχέδιο με το καλημέρα για να καταργήσετε όλο το πλαίσιο το νομοθετικό που διέπει τις εργασιακές σχέσεις, που καταργήσατε στην ουσία το οκτάωρο, που έχετε δημιουργήσει μια κατάσταση ζούγκλας για τους εργαζόμενους, που 35% των εργαζόμενων σήμερα είναι με μερική ή επισφαλή απασχόληση», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ στηλίτευσε ότι παρουσιάστηκε «φιλεργατικός» και με «κοινωνικό πρόσωπο».

Η ακρίβεια

«Πολύ μεγάλο μέρος του ενεργειακού πληθωρισμού οφείλεται σε εσάς. Ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι στο 61% ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ στο 39%. Αυτό το 22% έχει τη σφραγίδα σας κ. Μητσοτάκη, είναι τα υπερκέρδη των παραγωγών που αφήσατε αν δεν καθοδηγήσατε με τη ΔΕΗ. Τα εισοδήματα δεν αρκούν για να καλυφθεί το κόστος ζωής. Η χώρα βρίσκεται μακράν με τη μεγαλύτερη στεγαστική κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 40% του πληθυσμού απαντά πάνω από το μισό εισόδημα για το επίδομα στέγασης. Επόμενη είναι η Βουλγαρία με 17,5% του πληθυσμού».

Πώς το καταφέρατε αυτό με το Turkaegean;

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε πυρά και για την κατοχύρωση του όρου «Turkaegean» από την ΕΕ. «Ειλικρινά πως το καταφέρατε αυτό; Εμείς δεν σας κατηγορούμε για προδοσία, όπως κάνατε εσείς με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής για το Μακεδονικό. Σας κατηγορούμε όμως για επικίνδυνη ανικανότητα. Αισθάνομαι όμως ότι έχω ευθύνη να καυτηριάζω την πολιτική σας γιατί τη θεωρώ επιζήμια για τη χώρα».

«Απέναντι στον Ερντογάν είμαστε ενωμένοι»

Ο Τσίπρας είπε επίσης: «Δηλώνω όμως πως παρά τις διαφορές μας πως απέναντι στις προσπάθειες που κάνει ο Ερντογάν να επέμβει στα εσωτερικά μας είμαστε ενωμένοι, απέναντι στην απειλή της κυριαρχίας μας, είμαστε ενωμένοι».

Ποιοι και γιατί έκρυψαν την αλήθεια για τη Novartis;

«Ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε τουλάχιστον την ευθιξία να ζητήσει μια συγγνώμη για τη Novartis. Εσείς που μιλούσατε για συμμορίτες, μια συγγνώμη θα ζητήσετε; Εσείς που θελήσατε να εξοντώσετε όσους συνέβαλαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου. Απεδείχθη με το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου πως δεν υπήρξε σκευωρία, πως οι μάρτυρες ήταν αξιόπιστοι. Θα ζητήσετε μια συγγνώμη με όλα αυτά; Η θα συνεχίσετε με το ψέμα; Σκευωρία δεν υπάρχει με τη βούλα της δικαιοσύνης. Τι υπάρχει; Η αποτυχημένη απόπειρα να κουκουλώσετε το σκάνδαλο μιλώντας για σκευωρία, να στήσετε ειδικά δικαστήρια για τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Υπάρχει το σκάνδαλο που ζητά απαντήσεις. Ποιοι δωροδοθήκαν; Ποιοι εμπόδισαν τους δικαστές;

Ποιοι και γιατί κρύβουν την αλήθεια; Από πού αποκτήθηκαν τα τεράστια αδιευκρίνιστα ποσά. Και υπάρχει και το ερώτημα, ποιοι τελικά πήραν αυτά τα τεράστια ποσά; Το σκάνδαλο ζητά απαντήσεις. Δεσμεύομαι πως εμείς θα το πάμε μέχρι τέλους το ζήτημα αυτό, πείτε το στο φίλο σας τον κ. Σαμαρά. Είναι κρίσιμο και για την ανάπτυξη της οικονομίας, το να σταματήσει το πάρτι που τρώει τα χρήματα από την τσέπη του ελληνικού λαού. Ο κ. Τσιάρας που είναι; εργάζεται; ας έρθει να μας απαντήσει για τις καταγγελίες της κ. Μάνδρου για σκόπιμη παραπλάνηση για την απόφαση».

Το σύνθημα για τις εκλογές

«Κύριε Μητσοτάκη, θα το πω αγοραία, η κοινωνία δε σας αντέχει άλλο, πάρτε το απόφαση. Το ερώτημα στις εκλογές είναι ο εφιάλτης τέλος, ή εφιάλτης δίχως τέλος; Ελάτε να συνεννοηθούμε για τους όρους και τους δημοκρατικούς κανόνες της εκλογικής αναμέτρησης. Όχι άλλα παιχνίδια, όχι άλλες διαρροές που ευνοούν την αστάθεια. Για τα εθνικά μας θέματα δώστε σήμερα απαντήσεις, δώστε δημοκρατική διέξοδο»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA