Μενού
  • Α-
  • Α+

Αμεση ήταν απάντηση της Αθήνας στις χθεσινές προκλήσεις Μπαχτσελί, δείχνοντας χάρτη που απεικόνιζε το μισό Αιγαίο και την Κρήτη ως τμήμα της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για προκλητική ενέργεια που είναι απόλυτα καταδικαστέα. Συγκεκριμένα διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι «η δημόσια ανάρτηση χάρτη από ανώτατα στελέχη του κόμματος που αποτελεί κυβερνητικό εταίρο στην Τουρκία, ο οποίος απεικονίζει ελληνικό έδαφος ως τουρκικό αποτελεί ιδιαίτερα επιθετική και προκλητική ενέργεια και είναι απόλυτα καταδικαστέα».

Διαβάστε ακόμη: Ντεβλέτ Μπαχτσελί: Παρουσίασε χάρτη με την Κρήτη να αποτελεί τμήμα της Τουρκίας

Και προσθέτουν: «Δυστυχώς, αποτελεί μέρος της κλιμάκωσης της ακραίας ρητορικής απο την Τουρκία της οποίας είμαστε μάρτυρες σε καθημερινή βάση. Αναμένουμε την άμεση κατηγορηματική και δημόσια αποδοκιμασία της απαράδεκτης αυτής πράξης αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ο χάρτης-πρόκληση του Μπαχτσελί

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο (9/7), ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί και κυβερνητικός εταίρος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε σε μία ακόμη απίστευτη πρόκληση με την Κρήτη να εμφανίζεται σε χάρτη ως... τουρκική! 

Συγκεκριμένα, ο Μπαχτσελί επισκέφθηκε την έδρα της εθνικιστικής οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι», της οποίας ο ίδιος είναι ουσιαστικά επικεφαλής, και είχε συνάντηση στελέχη της. Μετά το τέλος της συνάντησης ο -τυπικός- αρχηγός των «Γκρίζων Λύκων» Αχμέτ Γιγίτ Γιλντιρίμ, επίσης ανώτατο στέλεχος του ακροδεξιού συγκυβερνώντος κόμματος ΜΗΡ, δώρισε στον Μπαχτσελί πίνακα με χάρτη στον οποίαν παρουσιάζονται τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη, ως τμήμα της Τουρκίας.

Οι «Γκρίζοι Λύκοι» είναι τουρκική εθνικιστική, φασιστική πολιτική οργάνωση. Ανεπίσημα, είναι η νεολαία του Τουρκικού Κόμματος του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και του Κόμματος της Μεγάλης Ενότητας (BBP) και αποτελεί τον κύριο παρακρατικό βραχίονα όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν την Τουρκία.