Μενού
  • Α-
  • Α+

Από την Παρασκευή, 15 Ιουλίου, θα αρχίσουν να γίνονται οι πληρωμές του Power Pass στους δικαιούχους, όπως επιβεβαίωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.  Μάλιστα τόνισε ότι η επιστροφή των χρημάτων για την επιδότηση στο ρεύμα θα γίνει σταδιακά αλλά ο στόχος είναι να πιστωθεί όλο το ποσό μαζί στον κάθε δικαιούχο. Η αποκλιμάκωση στους λογαριασμούς ρεύματος θα ενταθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα που καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής και αυξάνονται οι επιδοτήσεις στο σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης του νοικοκυριού, εξήγησε ο κ. Σκρέκας.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι αν αυξηθούν κι άλλο οι τιμές στην ενέργεια λόγω της διακοπής για εργασίες συντήρησης στον Nord Stream 1 και εν τέλει «κλείσει» η στρόφιγγα, θα αυξηθεί και η επιδότηση από το κράτος. Ο κ. Σκρέκας παρέθεσε και τις τέσσερις 4 παρεμβάσεις για να μειωθεί το ρίσκο να «ξεμείνει» η χώρα μας από φυσικό αέριο:

  • Αυξάνεται λειτουργία λιγνιτικών εργοστασίων
  • Λειτουργία 5 εργοστασίων αερίου με ντίζελ εφόσον χρειαστεί
  • Αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία
  • Διπλασιασμός της χωρητικότητας της Ρεβυθούσας

«Με αυτόν τον τρόπο θα καλυφθούμε ακόμα και στην έκτακτη ανάγκη ενώ μειώνουμε συνέχεια την εξάρτηση μας από το ρωσικό αέριο. Η Ελλάδα σύμφωνα με ανάλυση της Κομισιόν αντιμετωπίζει το μικρότερο ρίσκο για την επάρκεια», τόνισε ο κ. Σκρέκας

Power Pass: Τρόπος υπολογισμού και παραδείγματα

Για να υπολογίσετε το ποσό που θα λάβετε από το Power Pass θα πρέπει να κάνετε την εξής πράξη:

Ποσό επιστροφής = (Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής) * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Ενδεικτικά παραδείγματα:

  • Αν κάποιος έχει επιπλέον χρεώσεις, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων για το εν λόγω διάστημα, συνολικού ύψους 300 ευρώ, θα λάβει αποζημίωση 180 ευρώ.
  • Αν οι επιπλέον χρεώσεις ανέρχονται σε 800 ευρώ, η αποζημίωση θα διαμορφωθεί στα 480 ευρώ.
  • Αν οι χρεώσεις είναι από 1.000 ευρώ και πάνω και πάλι η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ. Τα χρήματα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως και τις 15 Ιουλίου.

Πώς θα πιστωθούν τα χρήματα του Power Pass

Τα χρήματα θα αρχίσουν να πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς ενός εκατομμυρίου νοικοκυριών και θα αρχίσουν να... σβήνουν αναδρομικά μέρος της «φωτιάς» στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για το διάστημα Δεκεμβρίου 2021 - Μαΐου 2022. Από το συνολικό ποσό του λογαριασμού θα αφαιρεθεί η κρατική επιδότηση και οι εκπτώσεις από τους παρόχους. Ετσι, αν κάποιος πλήρωσε τους έξι μήνες λογαριασμούς 1.000 ευρώ και έλαβε κρατική επιδότηση 500 ευρώ, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα του επιστραφεί το 60% των υπολοίπων 500 ευρώ, δηλαδή θα μπει στον τραπεζικό του λογαριασμό το ποσό των 300 ευρώ. Προσοχή, όμως, γιατί στην περίπτωση που κάποιοι φορολογούμενοι δήλωσαν ψευδή στοιχεία προκειμένου να λάβουν χωρίς να δικαιούνται την οικονομική ενίσχυση, κατά τον έλεγχο το ποσό το οποίο θα τους καταβληθεί θα πρέπει να επιστραφεί διπλό!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA