Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ανάδειξη της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά να διχάσουν εκ νέου την ελληνική κοινωνία επαναφέροντας την τακτική της τοξικότητας της αντιμνηνονιακής εποχής ως συνειδητή πολιτική επιλογή, έχει αποφασίσει ο πρωθυπουργός, αντιπαραθέτοντας παράλληλα την προσήλωση της κυβέρνησης στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των πολλαπλών εξωγενών κρίσεων και τη στήριξη της κοινωνίας στην πράξη.

Κατά τη σημερινή του ομιλία (στις 12.00) στη Βουλή για το νομοσχέδιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής πέραν της προβολής κοινωνικών πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εγκαλέσει τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. για τοξικότητα που δηλητηριάζει την ελληνική κοινωνία και τον πολιτικό βίο σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, καταφεύγοντας σε χυδαίες επιθέσεις εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει και αποστρέφεται τέτοιες τακτικές και καλώντας σε πολιτικό πολιτισμό με αντιπαράθεση αρχών και επιχειρημάτων.

Διαβάστε ακόμη: Οικονόμου: Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να βυθιστεί σε πολιτική κρίση την πιο κρίσιμη ώρα

Όχι στην τοξικότητα – ναι στα αποτελέσματα υπέρ των πολιτών

Αιχμή μετά τα πυρά περί «εκτσογλανισμού» με αφορμή την επίθεση του Χριστόφορου Βερναρδάκη στην υπουργό Παιδείας, θα αποτελέσουν -  ιδίως εφόσον είναι παρών στην αίθουσα της Ολομέλειας ο Αλέξης Τσίπρας - οι αιχμές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της Δικαιοσύνης για την προσωρινή και υπό όρους αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη και η προσπάθεια σύνδεσης της απόφασης με την κυβέρνηση με τη ρητορική ότι «αυτός που έκανε τα πιο ειδεχθή εγκλήματα, βιασμούς, αφέθηκε ελεύθερος γιατί ήταν κολλητός της εξουσίας». Ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να ανακαλέσει ή να παράσχει εξηγήσεις, προκειμένου να μην χαρακτηριστεί λαϊκιστής και συκοφάντης, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο να βυθίζεται η χώρα στην τοξικότητα με συκοφαντίες. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η κατηγορία του κυβερνητικού εκπροσώπου περί «τραμπισμού α λα γκρέκα». Τονίζουν, δε, πως τα ίδια αδικήματα βάσει του Ποινικού Κώδικα που ψήφισε η ΝΔ ισοδυναμούσαν με ισόβια κάθειρξη, ενώ το τωρινό αποτέλεσμα συνδέεται με τις αλλαγές που επέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι βλέποντας την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να μειώσει τη δημοσκοπική διαφορά με τη ΝΔ και το περιζήτητο κεντρώο ακροατήριο να γυρνάει την πλάτη στις πολιτικές της Κουμουνοδούρου, η αξιωματική αντιπολίτευση θα εστιάσει στο δρόμο προς τις κάλπες στη συσπείρωση ενός αντισυστημικού κοινού με παλαιού τύπου μεθόδους και ακραία πόλωση, επιδιώκοντας να κρύψει και την ένδεια ρεαλιστικών προτάσεων για τα κρίσιμα ζητήματα που διαπερνούν οριζόντια την κοινωνία. Απέναντι σε αυτή την τοξική πολιτική, σημειώνουν γαλάζιες πηγές, το κυβερνητικό επιτελείο θα συνεχίσει με ένταση τις μεταρρυθμίσεις και την προσπάθεια βελτίωσης της ζωής των Ελλήνων, αναδεικνύοντας εμφατικά τις διαχωριστικές γραμμές αλλά και το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες». Η εντολή του πρωθυπουργού άλλωστε είναι να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο και να προχωρήσει ταχύτατα ο σχεδιασμός για το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Απομακρύνονται τα σενάρια καλοκαιρινού ανασχηματισμού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξάλλου έβαλε τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα για εντατική δουλειά την επόμενη περίοδο. Φρένο έχει βάλει κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός και στα σενάρια για ανασχηματισμό εντός του Ιουλίου ή τον Αύγουστο, ξεκαθαρίζοντας ότι σε αυτή τη φάση οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν συνιστούν προτεραιότητα.  Η εισήγηση φέρεται να υπήρξε υπό το σκεπτικό ότι θα εκπεμπόταν ένα πιο σαφές μήνυμα αποκλεισμού των εκλογών το Σεπτέμβριο. Συνεργάτες του όμως επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν λειτουργεί με κριτήριο την επικοινωνία αλλά την ουσία. Γι’ αυτό κρατάει το «χαρτί» των αλλαγών για το χρόνο που θα κρίνει ότι πρέπει να γίνουν ουσιαστικές μετακινήσεις με στόχο την προώθηση του κυβερνητικού έργου με ορίζοντα την Άνοιξη του 2023.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA