ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22/07/2022 09:29

Οικονόμου: Η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε τουρκική πρόκληση

Σκληρή απάντηση στην Τουρκία έδωσε ο Γιάννης Οικονόμου μετά και τους χθεσινούς λεονταρισμούς του Τσαβούσογλου - Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στα σενάρια που θέλουν τις ευρωπαϊκές χώρες τη μία μετά την άλλη να... κατεβάζουν τον διακόπτη και να προχωρούν σε προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Οικονόμου: Η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε τουρκική πρόκληση
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου (Πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Ο τουρκικός αναθεωρητισμός δουλεύεται νυχθημερόν στη γείτονα με απότερο σκοπό να «πείσει» τα διεθνή φόρα ότι η Ελλάδα είναι αυτή που παραβιάζει διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες, ωστόσο, οι φωνές των Τούρκων είναι φωνές βοώντος εν τη ερήμω. Αυτό υποστήριξε ο Γιάννης Οικονόμου μιλώντας για τις τελευταίες ανοίκειες επιθέσεις της Τουρκίας με τελευταίο που πήρε τη σκυτάλη του αναθεωρητισμού να είναι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η Τουρκία είναι η δύναμη που προκαλεί προβλήματα στην περιοχή, και έχει σαφή αναθεωρητικό προσανατολισμό, εντελώς μακριά από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες, όμως η Ελλάδα είναι εδώ είναι δυνατή και δεν θα αφήσει τίποτα στην τύχη του... «Η Τουρκία είναι δύναμη που προκαλεί προβλήματα στην περιοχή. Εχει έναν σαφή αναθεωρητικό προσανατολισμό, προσπαθεί να φτιάξει δικές της κατασκευές που είναι εντελώς μακριά από το διεθνές δίκαιο. Και σίγουρα δεν δημιουργούν θετικό περιβάλλον ανταπόκρισης ή πολύ περισσότερο αποδοχής των τουρκικών θέσεων» είπε αρχικά ο Γιάννης Οικονόμου μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ και σχολιάζοντας τις εμπρηστικές δηλώσεις για τα ελληνικά νησιά.

«Η Ελλάδα προβάλλει ήρεμα τα ίδια τα τεκμήρια της τουρκικής πλευράς, τους περιβόητους χάρτες, και η στάση μας αποδίδει τόσο στο Κογκρέσο όσο και στην Ευρώπη. Ενισχύεται η δική μας αποτρεπτική ικανότητα, καθιστούμε σαφές και γνωστό τι συμβαίνει στην περιοχή μας».

Οπως δήλωσε ο κ. Οικονόμου, αλλιώς είναι η συμπεριφορά των Τούρκων στα διεθνή fora αλλιώς στο εσωτερικό τους ακροατήριο. «Το ζυγίζουμε κι αυτό, αλλά δεν υποτιμούμε καμία πρόκληση». Ανοιχτοί δίαυλοι με την Τουρκία υπάρχουν διευκρίνισε πάντως. «Είμαστε σε εγρήγορση, έτοιμοι να αντιδράσουμε με ψύχραιμο, αποτελεσματικό τρόπο. Πάντοτε επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια, αλλά τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά έως στιγμής. Εχουμε κάνει συμφωνίες με τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου, με τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο επεκτείναμε την επικράτεια της χώρας όσον αφορά τα χωρικά ύδατα, ενισχύουμε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ και την αποτρεπτική ισχύ μας με τα Rafale και τα F-35, και αυτά η άλλη χώρα τα αναζητά» τόνισε.

Video Loading...

Τσαβούσογλου: «Θα συνεχίσουμε να παραβιάζουμε τον ελληνικό εναέριο χώρο»

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αμφισβητεί ξανά την κυριαρχία των ελληνικών νησιών του Αιγαίου αλλά και του ελληνικού εναέριου χώρου. Ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber αναφέρθηκε τόσο στο θέμα των F-16 και στους περιορισμούς των ΗΠΑ, όσο και στις υπερπτήσεις, λέγοντας ότι «δεν είναι εφικτό να πούμε ναι σε μια διαδικασία για τον ελληνικό εναέριο χώρο. Τι εννοείτε όταν λέτε ελληνικός εναέριος χώρος; Υπάρχουν νησιά τα οποία η Ελλάδα λέει ότι είναι δικά της, νησιά και βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς ιδιοκτησίας τους και δεν έχουν παραχωρηθεί με συμφωνίες».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, καθώς αναγνωρίζει 6 μίλια εναέριου χώρου για την Ελλάδα και όχι 10. Επίσης, ακόμα και αν πάρει από τις ΗΠΑ F-16 δεν θα υπακούσει. «Με 6 μίλια χωρικά ύδατα να ζητούν εναέριο χώρο 10 μιλίων, αυτό δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Αυτό αναφέρθηκε σε μια επιστολή που έστειλε το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ στο Κογκρέσο. Τώρα η Ελλάδα απαιτεί 10 μίλια. Δεν τίθεται θέμα να μην χρησιμοποιήσουμε αυτά τα 4 μίλια. Οι ΗΠΑ δίνουν στην Ελλάδα υλικά αμυντικής βιομηχανίας, αλλά έχουν κατασκευάσει και βάσεις. Όταν δίνετε ένα προϊόν (αμυντικής βιομηχανίας) στην Ελλάδα θέτετε κάποιο όρο για να μην παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας;», είπε.

Κατεβάζει η Ελλάδα διακόπτη για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση;

Η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης είναι το μεγάλο στοίχημα των ηγετών της ΕΕ κι όλη η προσπάθεια που γίνεται είναι για να βγει... αναίμακτα ο ερχόμενος χειμώνας, με το φυσικό αέριο από πλευράς Ρωσίας να... στερεύει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στα σενάρια που θέλουν τις ευρωπαϊκές χώρες τη μία μετά την άλλη να... κατεβάζουν τον διακόπτη και να προχωρούν σε προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος. «Τέτοιο ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται στον ορίζοντα, πρέπει να παρακολουθούμε τα πάντα, αλλά απέχουμε από αυτό το σενάριο γιατί η χώρα μας τροφοδοτείται από άλλο αγωγό» διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Εχουμε επεξεργαστεί σενάρια για να μη φτάσουμε σε τέτοια ζητήματα, είμαστε σε πολύ πλεονεκτικότερη θέση, έχουμε λάβει τα μέτρα μας νωρίτερα έχουμε αποθήκες LNG έχουμε και κλιματικό πλεονέκτημα» εξήγησε ο κ. Οικονόμου μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τάχθηκε εκ νέου κατά του σχεδίου της Κομισιόν για «ψαλίδι» της ζήτησης φυσικού αερίου. «Δεν μπορεί να δώσει λύση, αλλά θα κάνει το πρόβλημα πιο έντονο σε όλες τις χώρες, εμείς με το φυσικό αέριο παράγουμε το ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι άλλος ο δρόμος που πρέπει να κοιτάξει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα ενεργειακά ζητήματα που απορρέουν από το Ουκρανικό» επισήμανε. Ο Γιάννης Οικονόμου διευκρίνισε ότι θέση της Αθήνας στην Ευρώπη είναι η επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο και να αξιοποιηθούν χρήματα από τα αδιάθετα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση των πολιτών.

«Στην Πεντέλη βραχυκύκλωμα δεν είχε, κεραυνούς δεν είχε...»

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των πυρκαγιών, σημείωσε ότι «έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο ακόμα, πολύ δύσκολο καλοκαίρι». Για τη φωτιά στην Πεντέλη ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει κανένας το ενδεχόμενο εμπρησμού. «Δεν υπήρχε βραχυκύκλωμα δεν υπήρχαν κεραυνοί... Ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε στην Πεντέλη με μια φωτιά που έτρεχε με 113 χλμ την ώρα το βράδυ σε πυκνή βλάστηση και δόμηση, οι συνέπειες, θα μπορούσαν να είναι εφιαλτικές».

«Οι αστυνομικοί βοήθησαν καταλυτικά στις εκκενώσεις, στο παρελθόν το πληρώσαμε ακριβά αυτό» σχολίασε, με αφορμή την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι κατά τη φωτιά στην Πεντέλη οι αστυνομικοί ήταν περισσότεροι από τους πυροσβέστες.

Video Loading...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΠΕΝΤΕΛΗ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ