Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ώρα της διαδοχής έχει φτάσει και για τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα παραδώσει την ηγεσία της, έπειτα από τις αλλαγές που προώθησε το 2012 και προβλέπουν όριο δυο θητειών και οι πληροφορίες θέλουν τον Ισπανό πρωθυπουργό Σάντσεθ φαβορί να αναλάβει τη θέση. Πρόκειται για μια εξέλιξη που επιθυμεί και ο ίδιος ο Παπανδρέου, ενώ βοηθάει και το γεγονός πως το επόμενο Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 24 Νοεμβρίου στη Μαδρίτη.

Για τους Ευρωπαίους είναι κρίσιμο η ηγεσία να μείνει στην ήπειρο, ενώ ενδεχόμενη ανάληψή της από τον Πέδρο Σάντσεθ θα ευχαριστήσει και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που έχουν γλωσσική συγγένεια με τους Ισπανούς. Για τον ίδιο τον ΓΑΠ, μαθαίνω πως προβλέπεται συνέχεια στην ενασχόλησή του με τη Σοσιαλιστική Διεθνή, καθώς ήδη ετοιμάζει ένα νέο πλαίσιο για την νέα εποχή κι όπως μου λένε συνεργάτες του έχει και το κέφι και τη δυνατότητα να το υποστηρίξει αυτή την περίοδο. Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να στηρίξει δημοσίως τον κ. Σάντσεθ εφόσον προηγουμένως δεν εκδηλωθούν άλλες υποψηφιότητες που μπορεί να περιπλέξουν την κατάσταση.

Ο Ελληνας εθνικός ήρωας του Βιετνάμ

Κι όμως στο Βιετνάμ υπάρχει Έλληνας που οι πολίτες του αποκαλούν εθνικό ήρωα. Επρόκειτο για τον Θεσσαλονικό Κώστα Σαραντίδη που απεβίωσε πριν από ένα χρόνο πλήρης ημερών. Στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Νίκου Δένδια στο Βιετνάμ ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε πολλάκις στον Κώστα Σαραντίδη τον οποίο είχε γνωρίσει πριν πεθάνει. Ο Σαραντίδης βρέθηκε το 1945 στο Βιετνάμ, την περίοδο που ακολούθησε τη γαλλική αποικιοκρατία και πολέμησε απέναντι στους Γάλλους στο πλευρό του κομμουνιστή επαναστάτη Χο Τσι Μινχ. Είχε μάλιστα επισκεφτεί τη χώρα συνοδεύοντας τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια το 2010, ενώ το 2013 ονομάστηκε Ήρωας των Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων του Βιετνάμ.

Νέοι συντονιστές στη Γραμματεία Προγράμματος της ΝΔ

Στη ΝΔ εργάζονται πυρετωδώς για την συγκρότηση του Προγράμματος, έργο με το οποίο έχει επιφορτιστεί ο Χάρης Θεοχάρης. Μαθαίνω πως έχει επιλέξει ήδη τρία στελέχη για να συνδράμουν με τη γνώση και την εμπειρία τους: Τον επιχειρηματία Αθανάσιο Πηλιούνη στο θεματικό τομέα «οικονομία-ανάπτυξη-επιχειρηματικότητα, τον ιατρό και επικ. Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του παν. Ιωαννίνων Κώστα Τρομπούκη για τα θέματα της Υγείας και Πρόληψης και τη Μαρία Μοσχότη, που είναι διδάκτωρ του ΕΚΠΑ για τα θέματα «Σύγχρονο Κράτος – Ψηφιακή Διακυβέρνηση – Καθημερινότητα του Πολίτη». Μαθαίνω πως ενόψει εκλογών υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον από όλη τη χώρα και η στελέχωση συνεχίζεται…