Μενού
  • Α-
  • Α+

«Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό» έχει βάλει η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών με την αντιπολίτευση να επιτίθεται σύσσωμη στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αποδίδοντάς του ευθύνες για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου. Παράλληλα την κατηγορούν και για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος το πρωί της Δευτέρας (8/8) να περάσει στην αντεπίθεση και να απαντήσει με στοιχεία για όσα του καταλογίζουν. Οι τελευταίες «πινελιές» του κειμένου στον... πρωινό καφέ με τους υπουργούς. 

Διαβάστε ακόμη: «Τώρα καμία σκιά στην υπόθεση, για τις συκοφαντίες θα τα πούμε μετά...» απάντηση Οικονόμου σε Τσίπρα

Ουσιαστικά, η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανοίγει την επόμενη φάση στην υπόθεση με τον ίδιο να βγαίνει μπροστά για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να επιδείξει την κυβερνητική ετοιμότητα να μην μείνει τίποτα στη σκιά! Περαιτέρω, ο πρωθυπουργός θα στρέψει τους προβολείς στη διακηρυγμένη στρατηγική της κυβέρνησης να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και μέσα από την πλήρη διερεύνησή της να απομακρυνθεί και η παραμικρή σκιά από κάθε πτυχή της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του θα περιστραφεί γύρω από τρεις άξονες, ενώ κύκλοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα πρόκειται για διάγγελμα, αλλά για ξεκαθάρισμα των όσων έχουν συμβεί. Ετσι, με βάση τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, ο πρωθυπουργός θα σταθεί στα εξής:

  1. Δεν γνώριζε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, μέχρι και την περασμένη Πέμπτη και αμέσως μετά ζήτησε την παραίτηση του διοικητή των μυστικών υπηρεσιών Παναγιώτη Κοντολέων.

     

  2. Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στην αρχική τοποθέτησή του ότι η Ελληνική κυβέρνηση, αλλά και καμία υπηρεσία της δεν έχει προμηθευτεί το λογισμικό παρακολούθησης Predator. 

     

  3. Τέλος, ο πρωθυπουργός θα δηλώσεις ανοιχτός σε από κοινού προτάσεις όλων των κομμάτων προκειμένου να διορθωθεί το νόμιμο πλαίσιο παρακολουθήσεων της ΕΥΠ.

Η Επιτροπή και οι παραιτήσεις

Εξάλλου, όπως λένε κύκλοι του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσει στη δήλωση της Δευτέρας, καθώς γνωρίζει ότι μεσολαβεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να ανοίξει ξανά η Βουλή, στα τέλη Αυγούστου. Ετσι, θα δηλώσει θετικός να συγκληθεί ακόμη μία φορά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ενώ και η Εξεταστική Επιτροπή (εάν τελικά συσταθεί) θα αργήσει. Ο πρωθυπουργός έκρινε ότι θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις πολύ νωρίτερα για τα όσα γνώριζε και τα όσα δεν γνώριζε για το θέμα το Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές υπογράμμισαν ότι θα πρόκειται για ένα περίγραμμα διευκρινήσεων. 

Μάλιστα, η κυβέρνηση στέκεται και στις άμεσες ενέργειες που δρομολογήθηκαν με τις παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, δηλαδή ανθρώπων οι οποίοι σχετίζονται με τις όποιες λανθασμένες ενέργειες! Ωστόσο, όπως λένε στο Μαξίμου, «...αυτές οι λανθασμένες ενέργειες δεν αναιρούν ούτε μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια». Ως ενδεικτικά παραδείγματα αυτή της δράσης της ΕΥΠ, ανέφεραν την έγκαιρη ενημέρωση που οδήγησε στην άμεση αντίδραση στην προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία στον Έβρο, το 2020.

Οικονόμου: «Τώρα καμία σκιά, για τις αθλιότητες μετά» 

Ιδιαίτερα σκληρή απάντηση κατά του Αλέξη Τσίπρα έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, γύρω από την υπόθεση των υποκλοπών στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι να μην μείνει ούτε μία σκιά γύρω από τη διαλεύκανση και στη συνέχεια, η Νέα Δημοκρατία θα απαντήσει στις «αθλιότητες, συκοφαντίες και αισχρούς συνειρμούς» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τις χαρακτήρισε στη δήλωσή του.  

Η δήλωση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, απάντηση στην ανάρτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: «Το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, μετά το λανθασμένο χειρισμό της ΕΥΠ σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση της τηλεφωνικής γραμμής του κ. Ανδρουλάκη, είναι σημαντικό και ως εκ τούτου απαιτείται μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα στο χειρισμό του.

Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που υπέπεσε στην αντίληψή της το ζήτημα, προχώρησε στην άμεση λήψη δραστικών πολιτικών πρωτοβουλιών, που περιελάμβαναν και παραιτήσεις. Ταυτόχρονα, χειρίζεται το ζήτημα με απόλυτο θεσμικό σεβασμό, στο πλαίσιο του νόμου, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως κάθε πτυχή του, διασφαλίζοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον. Το μείζον τώρα είναι να ολοκληρωθεί η πλήρης διερεύνησή του: να διευκρινιστεί το τι, το πώς και το γιατί. Η Κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε αυτό. Γιατί εμείς δεν θέλουμε να υπάρχει καμία σκιά στην υπόθεση. Με τις αθλιότητες και τις συκοφαντίες σε βάρος του Πρωθυπουργού, με τα ψέματα όσων επιχειρούν, με αφορμή τη σοβαρή αυτή υπόθεση, να προκαλέσουν αισχρούς συνειρμούς, θα ασχοληθούμε όταν ολοκληρωθεί θεσμικά η διερεύνηση και αποτίμηση των πραγματικών συμβάντων.

Άλλωστε, το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει ότι θα ρίξει «άπλετο φως» στην υπόθεση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου να ανακοινώνει χθες το βράδυ ότι η κυβέρνηση αποδέχεται το αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά και την εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, οπού αναμένεται από τον Σεπτέμβριο να δοθεί σκληρή μάχη. Τέλος, από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών και η απόφαση του κ. Μητσοτάκη για εκλογές στο τέλος της τετραετίας είναι αδιαμφισβήτητη.

Ρωμανός: «Βάζουν λόγια στο στόμα μου που δεν είπα»

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός, δέχθηκε προσωπική επίθεση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος τον κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς ότι γνωρίζει πράγματα από την υποκλοπή. «Εφτασε στο σημείο ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ να αξιολογεί δημοσίως τις συνακροάσεις της ΕΥΠ σε βάρος μου. Άραγε γνωρίζει το περιεχόμενο των παρακολουθήσεων;» αναρωτήθηκε ο Ανδρουλάκης, με τον κ. Ρωμανό να απαντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

«Ουδέποτε μίλησα για «προσωπικά δεδομένα» παρότι στην fake απομαγνητοφώνηση που έστρωσε το έδαφος για τη συντονισμένη επίθεση εναντίον μου υπήρχαν. Ουδέποτε υπονόησα ότι γνωρίζω οτιδήποτε παραπάνω για την υπόθεση» τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Ρωμανός.

Αναλυτικά η δήλωσή του: Η άθλια συντονισμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης όσων είπα με πάνω από 30 ώρες καθυστέρηση είναι ενδεικτική του ποιος θέλει να σύρει τον πολιτικό διάλογο για ένα σημαντικό ζήτημα στον βούρκο. Αρχικά είπαν ότι έκανα δηλώσεις σε σταθμό που ουδέποτε βγήκα. Μετά έφτιαξαν και fake κείμενο απομαγνητοφώνησης βάζοντας λόγια στο στόμα μου που ποτέ δεν είπα. Βλέπετε στη συγκεκριμένη περίπτωση ούτε η κοπτοραπτική αρκούσε για να στηθεί το fake αφήγημα. Είπα το αυτονόητο που λέμε σε όλους τους τόνους από την Παρασκευή. Ότι η νόμιμη συνακρόαση της ΕΥΠ με εντολή της αρμόδιας εισαγγελίας αφορά (εξ ορισμού) ευαίσθητα στοιχεία (αφού γίνεται μόνο για λόγους εθνικού συμφέροντος) για αυτό και θα ενημερωθεί ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης αναλυτικά.

Για αυτό επιχείρησε από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση να επικοινωνήσει μαζί του και για αυτό θα ενημερωθεί και αρμοδίως από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ. Άρα τις αντίστοιχες απαντήσεις που δημόσια ζητάει ο κ. Ανδρουλάκης, θα μπορεί να τις δώσει μόνο ο ίδιος! Ουδέποτε μίλησα για «προσωπικά δεδομένα» παρότι στην fake απομαγνητοφώνηση που έστρωσε το έδαφος για τη συντονισμένη επίθεση εναντίον μου υπήρχαν. Ουδέποτε υπονόησα ότι γνωρίζω οτιδήποτε παραπάνω για την υπόθεση. Φυσικά επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου απέναντι σε όλους όσους διαστρέβλωσαν, ενορχήστρωσαν και αναπαρήγαγαν τα fake news και την άθλια επίθεση εναντίον μου».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA