Μενού
  • Α-
  • Α+

Τον απόπλου του γεωτρύπανου «Αμντουλχαμίτ Χαν» από το λιμάνι Τασούκου της Μερσίνης αύριο Τρίτη 9 Αυγούστου ανακοίνωσε και επίσημα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου, όπως είχε κάνει και στη Μαύρη Θάλασσα. «Μέχρι σήμερα δεν έχουμε επιτρέψει να γίνουν συναλλαγές στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη συμμετοχή μας και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Διαβάστε ακόμη: Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Εμποδίσαμε Ελληνες και Κύπριους να μπουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα

Σύμφωνα με τον του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, η Τουρκία έχει δηλώσει στον ΟΗΕ ως θαλάσσιες περιοχές ευθύνης μια πολύ μεγάλη έκταση στην Ανατολική Μεσόγειο που περιλαμβάνει περιοχές που φτάνουν μέχρι και στα 6 μίλια από την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κάρπαθο, αλλά και εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Προκαλεί ο Τσαβούσογλου: Εμποδίσαμε Ελληνες και Κύπριους να μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας

Νωρίτερα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε προαναγγείλει τον απόπλου του γεωτρητικού σκάφους Αμπντουλχαμίτ Χαν στην Ανατολική Μεσόγειο. «Συνεχίζουμε να ακολουθούμε την πολιτική μας στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς συμβιβασμούς σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και την αρχή της ισότητας. Στο Αιγαίο θέλουμε τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ολιστικά και να επιλυθούν συνολικά, μόνιμα και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει την πολιτική βούληση να λύσει τα προβλήματα, δεν εγκαταλείπει τις συνήθειές της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Άγκυρα έχει ενημερώσει τον ΟΗΕ ότι νησιά που είναι πολύ κοντά στις ακτές της εξοπλίζονται συνεχώς. «Εξηγούμε στους συνομιλητές μας, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, ότι τα νησιά που βρίσκονται κοντά στις ακτές μας, τα οποία σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες πρέπει να είναι σε μη στρατιωτικό καθεστώς, είναι οπλισμένα. Θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας», συνέχισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA