Μενού
  • Α-
  • Α+

Αίσθηση προκαλεί για μια ακόμη φορά η διάσημη Βρετανίδα συγγραφέας, Βικτόρια Χίσλοπ, η οποία έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. «Είναι μεγάλο, είναι τεράστιο ζήτημα. Νομίζω ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να μη σκεφτούν ότι οι καθημερινοί πολίτες θέλουν να γυρίσουν τα Γλυπτά στην Ελλάδα. Η κίνηση αυτή αποτελεί μεγάλη αλλαγή», τόνισε η βραβευμένη συγγραφέας μιλώντας στην ΕΡΤ για τη μεταστροφή της βρετανικής κοινής γνώμης, όπως αποτυπώθηκε στην δημοσκόπηση των Sunday Times, αυξάνοντας την πίεση στο Βρετανικό Μουσείο.

Διαβάστε ακόμη: Γλυπτά του Παρθενώνα: «Ναι» στην επιστροφή τους στην Ελλάδα ψηφίζει το 78% των Βρετανών

Την ίδια στιγμή μάλιστα ένα άλλο μουσείο του Λονδίνου, το Χόρνιμαν, επιστρέφει στη Νιγηρία κλεμμένα χάλκινα του Μπενίν. Παράλληλα, την πεποίθησή της ότι στο τέλος τα Γλυπτά θα επιστραφούν στην Ελλάδα εξέφρασε και η δημοσιογράφος των Sunday Times, Σάρα Μπάξτερ που έγραψε το σχετικό άρθρο.

«Οι απλοί άνθρωποι επιθυμούν την επιστροφή»

Η διάσημη συγγραφέας, Βικτόρια Χίσλοπ ανέφερε συγκεκριμένα: «Είναι μεγάλο, είναι τεράστιο ζήτημα. Νομίζω ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να μη σκεφτούν ότι οι καθημερινοί άνθρωποι θέλουν να γυρίσουν (τα Γλυπτά του Παρθενώνα). Η κίνηση αυτή αποτελεί μεγάλη αλλαγή».

Η δημόσια ρητορική του Βρετανικού Μουσείου έχει αλλάξει, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα την ουσιαστική στροφή στην άποψή του. Η δημοσιογράφος των Times , Σάρα Μπάξτερ που πήρε συνέντευξη από τον αναπληρωτή διευθυντή του Μουσείου περιγράφει την διαφορά. Δήλωσε πως «...το Βρετανικό Μουσείο νιώθει πλέον μεγάλη πίεση για το επίμαχο ζήτημα». «Είναι σαφώς μία σημαντική αλλαγή» συνέχισε, μιλώντας για μία Σύμπραξη του Παρθενώνα», κι επίσης «μόλις αρχίσει ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις θα δούμε πραγματική πρόοδο, διότι χωρίς αμφιβολία το Μουσείο νιώθει μεγάλη πίεση».

Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα της δημοσκόπησης

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα δημοσκόπησης των Sunday Times για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενισχύουν πιο πολύ τη δυναμική, που έχει αποκτήσει τον τελευταίο καιρό το πάγιο ελληνικό αίτημα της επιστροφής τους στη χώρα μας. Πρόκειται για διαδικτυακή δημοσκόπηση με αφορμή το άρθρο της προηγούμενης Κυριακής για την επιστροφή των Γλυπτών και τη συνέντευξη του αναπληρωτή διευθυντή του Μουσείου. Η πλατφόρμα δημοσκόπησης άνοιξε για 7 ημέρες αποφέροντας εντυπωσιακά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τη γνώμη 11.315 αναγνωστών που απάντησαν, το 78% υποστηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα και το 22% λέει ότι αυτά πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο. Επομένως, η νέα διαδικτυακή δημοσκόπηση όχι μόνο επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά τη σαρωτική πλειοψηφία υποστήριξης του δικαίου αιτήματος της Ελλάδας, αλλά δείχνει και εκρηκτική άνοδο των υποστηρικτών της.

Παράδειγμα προς μίμηση το μουσείο Χόρνιμαν

Σημαντικό βήμα προς μία θετική εξέλιξη, είναι οι επιστροφές αρχαιοτήτων προς τις χώρες από τις οποίες αποσπάστηκαν, με πιο πρόσφατη αυτήν του μουσείου Χόρνιμαν στο Λονδίνο, που έστειλαν πίσω στη Νιγηρία μια λεηλατημένη συλλογή πολύτιμων αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων των γνωστών μπρούντζων του Μπενίν, επειδή είναι το «ηθικό και κατάλληλο» πράγμα που πρέπει να γίνει, όπως ανακοίνωσαν.

Ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, κ. Σταμπολίδης ανέφερε: «Δεν πρόκειται για μία διένεξη μεταξύ δύο μουσείων ή μεταξύ της Βρετανίας και της Ελλάδος. Είναι ένα παγκόσμιο αίτημα, διότι ο Έλγιν αυτό που μπόρεσε να κάνει είναι να τα “καταντήσει” ουσιαστικά με την βιαιότητα της απόσπασή τους, αυτά τα κολοσσιαία αριστουργηματικά δημιουργήματα και να τα μετατρέψει απλώς σε μάρμαρα, ενώ αυτά ουσιαστικά είναι παρθενώνια, αρχιτεκτονικά γλυπτά».