Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπορεί στην Ελλάδα η υπόθεση παρακολούθησης των συνομιλιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ να λαμβάνει χαρακτηριστικά μετωπικής πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης όμως η χρησιμοποίηση από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ισραηλινού λογισμικού υποκλοπής εξελίσσεται στο απόλυτο κατασκοπευτικό θρίλερ. Και αν στην περίπτωση της Ελλάδας στη δημόσια συζήτηση και στο στόχαστρο της έρευνας έχει μπει το λογισμικό παρακολούθησης Predator, το κορυφαίο σύστημα στον κόσμο, Pegasus, της ισραηλινής NSO Group αποτελεί τον μεγάλο πονοκέφαλο των ευρωπαϊκών αρχών.

Διαβάστε ακόμη: Νίκος Ανδρουλάκης: Στα άκρα η πολιτική κόντρα για τις υποκλοπές - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ συντάσσονται κατά της ΝΔ

Το εκτεταμένο δίκτυο παρακολούθησης, που στήθηκε επί ευρωπαϊκού εδάφους μέσω της επιστράτευσης υψηλής τεχνολογίας από το Ισραήλ, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αποκαλυφθεί οι πραγματικές του διαστάσεις, πραγματικά τρομάζει τις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο των παρακολουθήσεων από ευρωπαϊκές και ξένες κυβερνήσεις με το συγκεκριμένο σύστημα, που αποτελεί το νούμερο ένα ηλεκτρονικό όπλο κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας σε διεθνές επίπεδο, βρέθηκαν Ευρωπαίοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές αλλά και πολίτες.  

Ενας μικρός... big brother

Το λογισμικό Pegasus έχει σχεδιαστεί για να μετατρέπει τα κινητά τηλέφωνα σε συσκευές 24ωρης παρακολούθησης καθώς παρέχει πλήρη και απεριόριστη πρόσβαση σε όλους τους αισθητήρες και τις πληροφορίες τους. Εχει τη δυνατότητα να διαβάζει, να στέλνει ή να λαμβάνει μηνύματα, να κατεβάζει αποθηκευμένες φωτογραφίες, να συλλέγει κωδικούς πρόσβασης, να ακούει και να ηχογραφεί φωνητικές κλήσεις ή βιντεοκλήσεις ενώ έχει και πλήρη πρόσβαση στην κάμερα, στο μικρόφωνο του τηλεφώνου και στη μονάδα γεωγραφικής θέσης. Ο εντοπισμός του συγκεκριμένου λογισμικού αλλά και των χρηστών του είναι εξαιρετικά δύσκολος δημιουργώντας νέα δεδομένα στην ψηφιακή παρακολούθηση αφού συνδυάζει ένα μεγάλο πεδίο παρέμβασης με χαρακτηριστικά, που ουσιαστικά απενεργοποιούν τις υφιστάμενες νομικές και τεχνικές ασφαλιστικές δικλείδες. 

Για να πραγματοποιηθεί η πώληση του Pegasus σε ξένη χώρα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η εξαγωγή του είναι προς το εθνικό συμφέρον του Ισραήλ. Με αυτή την προϋπόθεση και με τον όρο της κατασκευάστριας εταιρείας ότι το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τρομοκρατία και έγκλημα το Pegasus έχει πουληθεί σε 60 κρατικές υπηρεσίες 40 χωρών. Ενδεικτικό των δυνατοτήτων παρακολούθησης, που παρέχει στους κατόχους του, είναι το γεγονός ότι το FBI παρά την προηγμένη αμερικανική τεχνολογία επέλεξε το συγκεκριμένο λογισμικό για τις επιχειρήσεις του προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων όταν έγινε γνωστή η προμήθεια του. 

Η μήνυση από την Apple

Η έκθεση του Τμήματος Πολιτικής για τα Δικαιώματα των Πολιτών και τις Συνταγματικές Υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με το Pegasus και τα υπόλοιπα συστήματα παρακολούθησης τηλεφώνων, όπως το Predator, είναι άκρως αποκαλυπτική. Το ισραηλινό σύστημα αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2016 ύστερα από κυβερνοεπίθεση εναντίον Αραβα δικηγόρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω ενός μηνύματος, που υποσχόταν να αποκαλύψει μυστικά σχετικά με βασανιστήρια στις φυλακές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Κατηγορίες ότι το Pegasus είχε χρησιμοποιηθεί από το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας για να παρακολουθήσει αντιπάλους του προέκυψαν ύστερα από τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Τον Οκτώβριο του 2019 το Facebook μήνυσε τον ισραηλινό όμιλο NSO κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποίησε το WhatsApp για να εγκαταστήσει το κακόβουλο λογισμικό κατασκοπείας σε κινητές συσκευές.

Η πιο σοβαρή εξέλιξη όμως ήρθε από τις ΗΠΑ το Νοέμβριο του 2021 όταν η Ουάσιγκτον έβαλε τον ισραηλινό όμιλο στη «μαύρη» λίστα για συμμετοχή σε δραστηριότητες αντίθετες με τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας ή της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς αμερικανικές διπλωματικές αρχές του εξωτερικού είχαν αποτελέσει στόχο επίθεσης με το Pegasus. Τον ίδιο μήνα η Apple υπέβαλε μήνυση κατά της NSO για παρακολούθηση χρηστών της με τις εξελίξεις αυτές να οδηγούν το Ισραήλ στην αφαίρεση 65 χωρών από τον κατάλογο των χωρών, στις οποίες μπορούν να εξαχθούν προϊόντα του κυβερνοχώρου, με αποτέλεσμα να περιοριστούν από τις 102 σε μόλις 37. Οι τριγμοί στο εσωτερικό της κατασκευάστριας εταιρείας ήταν αναπόφευκτοι με τον επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της να παραιτείται ενώ σοβαρός ήταν και ο αντίκτυπος στα οικονομικά στοιχεία της.  

Από Ουγγαρία, Πολωνία μέχρι τον... Μακρόν

Υπό το βάρος των καταιγιστικών αποκαλύψεων από πολλές ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες αρκετές κυβερνήσεις της ΕΕ παραδέχτηκαν ότι αγόρασαν το Pegasus την ώρα, που ερχόταν στο φως ότι Ευρωπαίοι πολίτες έγιναν στόχος παρακολούθησης από τις μυστικές υπηρεσίες των χωρών τους ή από ξένες κυβερνήσεις ή αρχές. Ειδικότερα, έχει επιβεβαιωθεί ότι στην Ουγγαρία περί τα 300 πρόσωπα ήταν στόχος του ισραηλινού συστήματος υποκλοπής. Οι ουγγρικές αρχές αρχικά αρνήθηκαν ή δεν επιβεβαίωσαν τη χρήση του Pegasus μέχρι τη στιγμή, που ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας και Δικαίου του ουγγρικού κοινοβουλίου παραδέχτηκε ότι το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας του είχε αγοράσει και χρησιμοποιήσει το σύστημα με την αρμόδια εθνική αρχή να διαβεβαιώνει ότι όλες οι παρακολουθήσεις έγιναν νόμιμα για λόγους εθνικής ασφάλειας. Την ίδια στάση κράτησε και η κυβέρνηση της Πολωνίας απέναντι σε αντίστοιχες αποκαλύψεις. Αρχικά αρνήθηκε την ύπαρξη του Pegasus και στη συνέχεια όταν προέκυψε ότι χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων παραδέχτηκε την προμήθεια και τη νόμιμη χρήση του. 

Στόχος του Pegasus υπήρξε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με το Παρίσι να βλέπει πίσω από την επίθεση αυτή τις μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκο. Ιχνη του λογισμικού κατασκοπείας εντοπίστηκαν και στα κινητά τηλέφωνα τουλάχιστον 5 υπουργών της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία μετά τις αποκαλύψεις αυτές αποφάσισε να διακόψει τις διαπραγματεύσεις, που είχε ξεκινήσει με την ισραηλινή πλευρά για την απόκτηση του συγκεκριμένου συστήματος. Μαροκινός δάκτυλος θεωρείται ότι κρύβεται και πίσω από την παρακολούθηση με το ίδιο σύστημα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου Σαρλ Μισέλ

Pegasus και στην Ισπανία

Ζήτημα με σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις δημιουργήθηκε και στην Ισπανία, η οποία έχει προμηθευτεί το Pegasus, μετά τη δημοσιοποίηση αναφορών ότι οι ισπανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν Καταλανούς πολιτικούς και ιδίως τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Καταλονίας. Οι ισπανικές αρχές απάντησαν ότι η παρακολουθήσεις έγιναν με πλήρη σεβασμό στο νόμο ενώ η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για διενέργεια εσωτερικής έρευνας και πρόσβαση των βουλευτών σε απόρρητες πληροφορίες. 

Στο μεταξύ, στο μακρύ κατάλογο των προσώπων, που υπήρξαν στόχοι παρακολούθησης μέσω του Pegasus, περιλαμβάνονται και αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών της Φινλανδίας ενώ υπό διερεύνηση βρίσκεται το πλαίσιο χρήσης του συστήματος από τη γερμανική αστυνομία, ύστερα από τη μυστική αγορά του το 2019. Οσον αφορά στην Εσθονία, οι διαπραγματεύσεις για την προμήθεια του Pegasus ξεκίνησαν το 2018, το σύστημα αποκτήθηκε την επόμενη χρονιά αλλά μετά από ρωσικές προειδοποιήσεις οι ισραηλινές αρχές και η NSO ενημέρωσαν τις εσθονικές αρχές ότι η εταιρεία δε θα επέτρεπε σε Εσθονούς αξιωματούχους να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό κατασκοπείας εναντίον ρωσικών στόχων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA