Μενού
  • Α-
  • Α+

Με την κατάθεση του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου, που έχει από καιρό προχωρήσει σε αποκαλύψεις για την υπόθεση των υποκλοπών από την ΕΥΠ, ξεκίνησε σήμερα η έρευνα που διενεργεί προσωπικά ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος. Ο δημοσιογράφος κατέθεσε για όσα έχουν περιέλθει σε γνώση του για το θέμα, το οποίο ήδη αποτελεί αντικείμενο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ έχει εγείρει πέραν των πολιτικών παραμέτρων και συνταγματικές αλλά και νομικές πτυχές.

Διαβάστε ακόμη: Σε κλοιό κατασκοπείας η Ευρώπη - Μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν πολίτες και πολιτικούς με το ισραηλινό spyware

Ο δημοσιογράφος κλήθηκε για μια αναφορά που είχε κάνει περί παρακολουθήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2018 και είχε μια εκτενή συζήτηση με τον κ. Ντογιάκο προσπαθώντας να του εξηγήσει την ουσία της υπόθεσης, η οποία περιστρέφεται στον ίδιο άξονα των τηλεφωνικών υποκλοπών σε βάρος του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη. Πάντως, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της κατάθεσης, εξήγησε ότι ο ίδιος δεν κατήγγειλε αυτό που ερμηνεύθηκε ως «παρακολούθηση Μητσοτάκη το 2018».

«Υπήρχαν καταγγελίες για την ασφάλεια επικοινωνιών το 2017 και το 2018»

«Οχι δεν έχω κάνει αυτή την καταγγελία. Υπήρχαν ενδείξεις εκείνη την εποχή ότι τα τηλέφωνα δεν ήταν ασφαλή. Από το 2013 προσπαθούν οι ελληνικές υπηρεσίες να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά», είπε ο κ. Τέλλογλου και πρόσθεσε: «Η έκταση που έχει πάρει σήμερα το ζήτημα και ο συνδυασμός παρακολουθήσεων δίνει μια νέα ποιότητα στο πρόβλημα. Υπάρχει ακόμα πεδίο έρευνας». Αναφερόμενος στο λόγο που έλαβε κλήση από τον κ. Ντογιάκο, ο κ. Τέλλογλου σημείωσε ότι: «Υπήρχαν καταγγελίες για την ασφάλεια επικοινωνιών το 2017 και το 2018. Γι' αυτές τις καταγγελίες δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα όσο ισχύει ο νόμος του 2021. Άρα η συζήτηση είναι αδιέξοδη μέχρι να αλλάξει αυτός ο νόμος».

«Εγινε και νόμιμη και παράνομη παρακολούθηση»

Αναφερόμενος στο Predator τόνισε ότι δεν ήταν από την αρχή επιλογή να αγοραστεί. Οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις αφορούσαν το Pegasus (σ.σ. που προσφέρει μερικές διασφαλίσεις στις αρχές), ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να αποκτηθεί. Ερωτηθείς για τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη - Κουκάκη, ο κ. Τέλλογλου σημείωσε ότι και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε συνδυασμός νόμιμης και παράνομης παρακολούθησης: «Στον Ανδρουλάκη όταν δεν πάτησε το link υπήρξε η νόμιμη συνακρόαση. Όταν ο Κουκάκης έκανε καταγγελία για τη νόμιμη επισύνδεση, του έστειλαν και πάτησε το link», είπε ο δημοσιογράφος.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της έρευνας ο κ. Τέλλογλου είπε ακόμα ότι τα πρόσωπα πίσω από τις παρακολουθήσεις προκύπτουν από τις συνθέσεις των εταιρειών: «Είναι γνωστό μεταξύ της intellexa και κάποιας εταιρείας που προμηθεύει την ΕΛ.ΑΣ., υπάρχουν σχέσεις των μετόχων τους μεταξύ τους», κατέληξε.

Την άλλη εβδομάδα ο Κουκάκης, εν αναμονή για Ανδρουλάκη

Η έρευνα που διενεργεί ο επικεφαλής της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αναφέρεται στο πώς έγινε γνωστό ότι συγκεκριμένα πρόσωπα ήταν σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ, ενώ για την ουσία των καταγγελιών διεξάγεται χωριστή έρευνα από εισαγγελείς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Ειδικότερα, πέραν της έρευνας Ντογιάκου που αφορά το επιμέρους, αλλά ουσιώδες θέμα πώς γνωστοποιήθηκαν οι παρακολουθήσεις, τρεις εισαγγελείς ήδη διενεργούν έρευνα τόσο για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, όσο και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Πέραν του Τάσου Τέλλογλου που έχει κληθεί σε κατάθεση, ο Εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καλέσει σε κατάθεση και τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, για την επόμενη εβδομάδα, στις 16 του μηνός, καθώς οι καταγγελίες του περί παρακολούθησής του άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου για το εν λόγω θέμα. Πάντως, προς το παρόν δεν έχει κληθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος και έχει υποβάλλει αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πριν ακόμη η υπόθεση με την παρακολούθησή του προσλάβει τις πολιτικές διαστάσεις, που ακολούθησαν. Σε κάθε περίπτωση, από εισαγγελικές πηγές, έγινε γνωστό, ότι η έρευνα θα «τρέξει» προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να χυθεί άπλετο φως σε μια υπόθεση που αγγίζει ουσιώδη και βασικά θέματα του κράτους δικαίου και της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών.

Η ανάρτηση για παρακολούθηση του Μητσοτάκη

Οπως είχε κάνει γνωστό ο Τάσος Τέλλογλου, το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών εμπεριέχει και άλλα πρόσωπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος διευρύνει την έρευνά του για τη διαρροή πληροφοριών και εγγράφων από την ΕΥΠ, στην υπόθεση των υποκλοπών στα κινητά Ανδρουλάκη – Κουκάκη. Με αφορμή ανάρτηση του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου, στην οποία αναφέρει ότι το 2018, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ιδιώτης παρακολουθούσε τις προσωπικές του στιγμές.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του ο δημοσιογράφος αναφέρει: «Ο ιδιώτης, που δραστηριοποιείτο επί της προηγούμενης κυβέρνησης στο να “ακούει” τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στις πιο προσωπικές του στιγμές, όταν μιλάει με τη σύζυγο ή την κόρη του, κάνει τώρα το ίδιο με άλλους, μερικοί ανήκουν και στο ίδιο κόμμα με τους παραιτηθέντες» αναφέρει ένα tweet του δημοσιογράφου σε μια αλληλουχία αναρτήσεων για την ίδια υπόθεση. Ο ίδιος Τ. Τέλλογλου σχολίασε, χθες σε ανάρτηση του, την κλήση του για κατάθεση ως εξής: 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA