Μενού
  • Α-
  • Α+

Θεσμικό ραντεβού στη Βουλή μετά τις 22 Αυγούστου δίνει στην αντιπολίτευση η κυβέρνηση για το κρίσιμο ζήτημα των παρακολουθήσεων, χωρίς όμως να αφήνει αναπάντητες τις βαριές κατηγορίες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που κλιμακώνουν καθημερινά την πολεμική τους διατηρώντας σταθερά στο «κάδρο» τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με πυρά περί συγκάλυψης παρανομιών και ενοχής. Το Μέγαρο Μαξίμου αντιστρέφει τα πυρά καταλογίζοντας πλέον ευθέως σε Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου όχι μόνο εργαλειοποίηση της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη προς άγραν ψήφων και εντυπωσιασμό, αλλά και «προϊούσα πολιτική ταύτιση» όπως την περιέγραψε χαρακτηριστικά χθες στον ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Παρά τον διαγκωνισμό του δεύτερου και του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος για την πρωτοβουλία των κινήσεων, στο κυβερνητικό στρατόπεδο χρεώνουν από τη μία στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ παρασκηνιακό φλερτ με την αξιωματική αντιπολίτευση και από την άλλη στον Αλέξη Τσίπρα προσπάθεια δημιουργίας αντικυβερνητικού μετώπου με «όχημα» την υπόθεση των παρακολουθήσεων, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τον εγκλωβισμό του δημόσιου διαλόγου σε ένα και μόνο θέμα. Αν και όπως αναγνωρίζουν γαλάζιες πηγές το ζήτημα είναι σοβαρό, δείχνουν για απαντήσεις το δρόμο της Βουλής ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και τα προ ημερησίας συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Διαβάστε ακόμη: «Μπορεί να παρακολουθείται μουσουλμάνος βουλευτής» είπε ο Αθανασίου - Αντιδράσεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Νέος γύρος αντιπαράθεσης με αφορμή τον Χαράλαμπο Αθανασίου

Κι ενώ το κυβερνητικό επιτελείο μιλάει για συντήρηση του θέματος στην επικαιρότητα με ένταση από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για μικροκομματικές σκοπιμότητες και επιδιώκει να διευρύνει την ατζέντα της πολιτικής συζήτησης, ο Χαράλαμπος Αθανασίου άναψε χθες νέες φωτιές βάζοντας «αυτογκόλ» στο κόμμα του. Η αναφορά του γαλάζιου βουλευτή και Αντιπροέδρου της Βουλής σε μουσουλμάνους βουλευτές και ο ισχυρισμός ότι αν είναι νόμιμη η διαδικασία πρέπει να παρακολουθούνται για λόγους εθνικής ασφαλείας, πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων ρίχνοντας νερό στο μύλο της πόλωσης.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση (πλην της Ελληνικής Λύσης) καταδίκασε τις δηλώσεις του ως απαράδεκτες, καταγγέλλοντάς τον για μισαλλοδοξία και διχασμό. Κοινός παρανομαστής των κατηγοριών, δε, ήταν ότι επαναφέρει τη σκοτεινή θεωρία περί εσωτερικών εχθρών στο πρόσωπο ετερόδοξων και δη μουσουλμάνων βουλευτών, εμφανίζοντάς τους ως εν δυνάμει ύποπτους για εθνική προδοσία, ταυτίζοντας παράλληλα τις θρησκευτικές πεποιθήσεις με την εθνική ασφάλεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα κάλεσε τον Πρωθυπουργό να τον αποπέμψει για να αποδείξει ότι δεν είναι ο «υποβολέας» τέτοιων δηλώσεων, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζήτησε παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής και την παραπομπή του κ. Αθανασίου στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας για την επιβολή των προβλεπόμενων πειθαρχικών κυρώσεων. Για προσπάθεια να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα και μετατροπή του όρου της εθνικής ασφάλειας σε «λάστιχο», έκανε λόγο το ΚΚΕ, ενώ για αθλιότητες μίλησε ο εκπρόσωπος τύπου του ΜέΡΑ25.

Διευκρινίσεις μετά το «τράβηγμα του αυτιού»

Μετά το σάλο και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο Χαράλαμπος Αθανασίου προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση, κάνοντας λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεών του, ξεκαθαρίζοντας ότι ουδέποτε αμφισβήτησε τον πατριωτισμό των βουλευτών ανεξαρτήτως θρησκεύματος και υποστηρίζοντας ότι ανέλυσε απλώς την «επιστημονική του άποψη» για την άρση του απορρήτου σε θέματα προστασίας εθνικής ασφάλειας.

Δε διέλαθε πάντως της προσοχής κανενός η «σιγή ασυρμάτου» τόσο από την Πειραιώς όσο και από την Ηρώδου Αττικού επί των δηλώσεων του κ. Αθανασίου. Οι πληροφορίες εξάλλου λένε ότι η δυσαρέσκεια ήταν μεγάλη, καθώς οι αναφορές του κρίθηκαν και άκυρες και άκαιρες, αφού έδωσαν στην αντιπολίτευση «πάτημα» για να εξαπολύσει νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης.

Το βέβαιο είναι ότι με αμφισβητούμενης ερμηνείας δηλώσεις ή όχι, η πόλωση στο πολιτικό σκηνικό δε θα λάβει γρήγορα τέλος. Τουλάχιστον όχι μέχρι να πραγματοποιούν τα «ραντεβού» στο Κοινοβούλιο. 

Τι κατέθεσε ο Τάσος Τέλλογλου για Ανδρουλάκη και Μητσοτάκη

Με την κατάθεση του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου, που έχει από καιρό προχωρήσει σε αποκαλύψεις για την υπόθεση των υποκλοπών από την ΕΥΠ, ξεκίνησε χθες η έρευνα που διενεργεί προσωπικά ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος. Ο δημοσιογράφος κατέθεσε για όσα έχουν περιέλθει σε γνώση του για το θέμα, το οποίο ήδη αποτελεί αντικείμενο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ έχει εγείρει πέραν των πολιτικών παραμέτρων και συνταγματικές αλλά και νομικές πτυχές.

Ο δημοσιογράφος κλήθηκε για μια αναφορά που είχε κάνει περί παρακολουθήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2018 και είχε μια εκτενή συζήτηση με τον κ. Ντογιάκο προσπαθώντας να του εξηγήσει την ουσία της υπόθεσης, η οποία περιστρέφεται στον ίδιο άξονα των τηλεφωνικών υποκλοπών σε βάρος του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη. Πάντως, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της κατάθεσης, εξήγησε ότι ο ίδιος δεν κατήγγειλε αυτό που ερμηνεύθηκε ως «παρακολούθηση Μητσοτάκη το 2018».

Αναφερόμενος στο Predator τόνισε ότι δεν ήταν από την αρχή επιλογή να αγοραστεί. Οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις αφορούσαν το Pegasus (σ.σ. που προσφέρει μερικές διασφαλίσεις στις αρχές), ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να αποκτηθεί. Ερωτηθείς για τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη - Κουκάκη, ο κ. Τέλλογλου σημείωσε ότι και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε συνδυασμός νόμιμης και παράνομης παρακολούθησης: «Στον Ανδρουλάκη όταν δεν πάτησε το link υπήρξε η νόμιμη συνακρόαση. Όταν ο Κουκάκης έκανε καταγγελία για τη νόμιμη επισύνδεση, του έστειλαν και πάτησε το link», είπε ο δημοσιογράφος.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της έρευνας ο κ. Τέλλογλου είπε ακόμα ότι τα πρόσωπα πίσω από τις παρακολουθήσεις προκύπτουν από τις συνθέσεις των εταιρειών: «Είναι γνωστό μεταξύ της intellexa και κάποιας εταιρείας που προμηθεύει την ΕΛ.ΑΣ., υπάρχουν σχέσεις των μετόχων τους μεταξύ τους», κατέληξε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA