Μενού
  • Α-
  • Α+

Το drone ήταν εκείνο που «είδε» για πρώτη φορά του 38 μετανάστες, 35 Σύριους και 3 Παλαιστίνιους, μόλις αποβιβάστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στη νησίδα στον Εβρο που αποτελεί ελληνικό έδαφος. Στο σημείο, που υπάρχει ιδιαίτερα πυκνή βλάστηση, έφτασαν ομάδες της αστυνομίας όπου στις 18:30 το απόγευμα κατάφεραν να τους εντοπίσουν και έτσι να αρχίσει η διαδικασία της απομάκρυνσής τους. Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσαν και στα οποία αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, μπήκαν στην Ελλάδα την Κυριακή 14 Αυγούστου και κρύφτηκαν για μία ημέρα. Στη συνέχεια έστειλαν το στίγμα τους που όταν εντοπίστηκε από τις ελληνικές αρχές υπήρξε άμεση κινητοποίηση.

Διαβάστε ακόμη: Μηταράκης για Εβρο: «Οι Τούρκοι πίεσαν δια της βίας τους 38 πρόσφυγες να περάσουν στην Ελλάδα - Υπάρχει νεκρή 5χρονη»

Η περιπέτειά τους όμως είχε αρχίσει νωρίτερα από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενά του ήρθαν στα τουρκικά όχθη του ποταμού και σπρώχθηκαν προς τη νησίδα από τις τουρκικές αρχές.  Οπως ανέφερε ο υπουργός, η τουρκική χωροφυλακή τους έφερε στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας τους πίεσε να έρθουν προς την Ελλάδα. Μάλιστα απ’ ότι προκύπτει είχαν πάει πολλές φορές στη νησίδα και τους είχαν επιστρέψει οι Τούρκοι πίσω. Πολλές μέρες. Τους είχαν δώσει τροφή νερό και δυνατότητα ανεφοδιασμού των κινητών τους μέχρι να τους ξαναεπιστρέψουν στη νησίδα. Αλλά όλα αυτά θα βγουν από την ανάκριση.

Δείτε το βίντεο από τον εντοπισμό και τη διάσωση των μεταναστών

https://streamable.com/4b1ch3

Πώς έφτασαν στον Εβρο

Οι ίδιοι, κατά την προανάκριση, υποστήριξαν πως ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας και συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές και αρνούμενοι να επιστρέψουν στη Συρία, μεταφέρθηκαν σε κέντρο κράτησης στην Αδριανούπολη , όπου σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, βρίσκονται εκατοντάδες άλλοι μετανάστες. Πριν από 2 εβδομάδες, η στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας τους μετέφερε με μικρά βανάκια μέχρι την τουρκική όχθη του ποταμού. Από τους ισχυρισμούς τους προκύπτει ότι η διαδικασία μετακίνησης προς την Ελλάδα διοργανώνεται και εκτελείται από την τουρκική στρατοχωροφυλακή. Μάλιστα, όπως είπαν, δέχθηκαν συμβουλές να επικοινωνήσουν με ΜΚΟ και ανθρωπιστικές οργανώσεις και έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα τους σώσει. 

Θεοδωρικάκος: «Η ελληνική αστυνομία σέβεται το Διεθνές Δίκαιο»

Μιλώντας για τη διάσωσή των 38 μεταναστών ο υπουργός προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος σημείωσε πως: «αποδεικνύει πόσο ιδιαίτερα σύνθετη και δύσκολη είναι η αποστολή της ελληνικής αστυνομίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Οι αστυνομικοί μας μαζί με τον ελληνικό στρατό, φρουροί των συνόρων, βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με επιχειρήσεις παράνομης διακίνησης παράτυπων μεταναστών από κυκλώματα και τη γειτονική Τουρκία. Η ελληνική αστυνομία σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, προασπίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και ταυτόχρονα προστατεύει τις ανθρώπινες ζωές. Αξίζει τον σεβασμό και την στήριξη όλων και όχι τις πρωτοφανείς συκοφαντικές επιθέσεις που δέχτηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση και διάφορους άλλους τις τελευταίες ημέρες».

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftakistheodorikakos%2Fposts%2Fpfbid0yVC98XFWmYAQKPQ5QV6juLkr64J7AaJW3215hiz7Gz4SfiDRuGs6MKCE7arSexGEl&show_text=true&width=500
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA