Μενού
  • Α-
  • Α+

Τουρκικά αεροσκάφη που συμμετείχαν σε αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο Πέλαγος παρενοχλήθηκαν από ελληνικά αεροσκάφη F-16, δήλωσαν την Πέμπτη πηγές του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, γράφει το τουρκικό Anadolu. Οι πηγές, που ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους, ανέφεραν ότι τα δύο τουρκικά F-16 παρενοχλήθηκαν την Τετάρτη. Μόλις τα ελληνικά αεροσκάφη κλείδωσαν στα τουρκικά, η τουρκική πλευρά απάντησε με πλήρη ισχύ, γράφει το τουρκικό μέσο.

«Η Ελλάδα συνεχίζει να στοχεύει τις αποστολές του ΝΑΤΟ για να αυξήσει τις εντάσεις»

Αυτή είναι η δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα που ελληνικά μαχητικά «κλειδώνουν» τουρκικά αεροπλάνα σε αποστολές του ΝΑΤΟ, αναφέρει το δημοσίευμα, ισχυριζόμενο ότι την Τρίτη, παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο. Το θέμα διαβιβάστηκε στις αρχές του ΝΑΤΟ από την Τουρκία και ο Έλληνας στρατιωτικός ακόλουθος κλήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας γράφει το Anadolu.

Οι Τούρκοι στις προκλήσεις τους επέμεναν ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να στοχεύει επίμονα τις αποστολές του ΝΑΤΟ για να αυξήσει τις εντάσεις», και το τελευταίο περιστατικό παρενόχλησης αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είχε σχεδιάσει την κίνηση, επισημαίνεται. Οι πηγές πρόσθεσαν ότι αυτή η συμπεριφορά είναι απολύτως ασυμβίβαστη με το πνεύμα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και θέτει σε σημαντικό κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων. Η τουρκική πλευρά αξιοποιεί πολλούς προβοκατόρικους τρόπους όπως φαίνεται για να προκαλεί, να κλιμακώνει την ένταση και να εκθέτει τη χώρα στη Συμμαχία.

Οικονόμου: «Τα F-16 ούτε κάνουν παράνομες ενέργειες, ούτε παρενοχλούν»

Ερωτηθείς στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Πέμπτης σχετικά με το δημοσίευμα του Anadolu, o κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου απάντησε: «Τα ελληνικά F-16 ούτε κάνουν παράνομες ενέργειες, ούτε παρενοχλούν πολεμικά σκάφη άλλων κρατών. Τα ελληνικά F-16 είναι για να υπερασπίζουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και να αναχαιτίζουν με μεγάλη αποτελεσματικότητα την τουρκική προκλητικότητα στο πεδίο».