Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα πλάνα με το οποία θα αντιμετωπίσουν την «καταιγίδα» της ενεργειακής κρίσης τον ερχόμενο χειμώνα, καταρτίζουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναζητώντας τρόπους για να γίνει εξοικονόμηση ρεύματος, με τα δημόσια κτήρια και υπηρεσίας να βρίσκονται -σε πολλές περιπτώσεις- στην πρώτη γραμμή των περικοπών. Την ίδια στιγμή στη χώρα μας, δεν υπάρχει προς ώρας σκέψη είτε για περιορισμούς στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας ή ακόμη περισσότερο για μέτρα που θα έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Διαβάστε ακόμη: Σούπερ μάρκετ: Σενάριο στην κυβέρνηση για Food Pass ενόψει ΔΕΘ - Τρόφιμα και πιο ακριβά και... λιγότερα στα ράφια

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ παραδέχθηκε και ο ίδιος πως ο χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος, ωστόσο ξεκαθάρισε πως: «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, κάποια σκέψη για περιορισμό ή για μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα, ούτε διαφαίνεται εδώ που είμαστε η ανάγκη μιας τέτοιου είδους κίνησεις» σχολιάζοντας ενδεχόμενες διακοπές ρεύματος για την εξοικονόμηση ενέργειας. 

«Οφείλουμε να παρατηρούμε και να καταγράφουμε την κατάσταση με ακρίβεια, χωρίς πανικό και χωρίς να εξωραΐζουμε. Προδιαγράφεται ένας χειμώνας δύσκολος χωρίς αμφιβολία», τόνισε ο κ. Οικονόμου και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί ώστε να υπάρχει ενεργειακή επάρκεια στην Ελλάδα και να μη βρεθεί αντιμέτωπη με ακραία σενάρια όπως προδιαγράφονται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Μέτρα στήριξης για να μη χρεοκοπήσουν τα νοικοκυριά

Πρόσθεσε ότι η κρίση είναι διπλή καθώς πέρα από την εφοδιαστική αλυσίδα υπάρχει προφανώς το ζήτημα των τιμών και της ακρίβειας. Θύμισε ότι ήδη «τρέχει» πρόγραμμα στήριξης 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Σεπτέμβριο, προκειμένου να μειωθούν οι αυξήσεις κατά 94% για 6 εκατομμύρια νοικοκυριά, 100% για τα κοινωνικά τιμολόγια, 84% για τις επιχειρήσεις, 90% για τους αγρότες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα «απαραίτητο και ενδεδειγμένο» για να μην χρεοκοπήσουν τα νοικοκυριά.

«Προσεκτική διαχείριση» από τους Δήμους

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε πως η πολιτεία δεν επιθυμεί μέτρα όπως κλείσιμο των δημοτικών πισινών αλλά και το κλείσιμο των φώτων σε ορισμένες γειτονιές και το μόνο που ζητά από τους δημόσιους φορείς είναι να τηρούν μία καλύτερη και προσεκτικότερη διαχείριση  στην ενέργεια που καταναλώνουν.

«Οι φορείς το δημοσίου το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν, είναι να μπουν και να δηλώσουν στην πλατφόρμα ορισμένα στοιχεία που αφορούν την κατανάλωσή τους και εν συνεχεία να πιάσουμε το στόχο της μείωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που έχουμε βάλει» εξήγησε μιλώντας στο MEGA. Αποκάλυψε στη συνέχεια πως θα αλλάξει το υπουργείο την εν λόγω υπουργική απόφαση δίνοντας πλέον πέρα από τα κίνητρα και κυρώσεις, εάν δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της μείωσης κατανάλωσης. «Δεν θα μπορούν να κάνουν προσλήψεις, δεν θα τους δίνω προσωπικό» ανέφερε.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA