Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδος αλλά και συμμάχων της κρατών-μελών του ΝΑΤΟ προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που χαρακτήρισε την Ελλάδα «πιόνι»! «Η Τουρκία γνωρίζει ότι αυτοί που προκαλούν αναταραχή με παρενοχλήσεις σε κάθε ευκαιρία στο Αιγαίο είναι μόνο πιόνια και τον πραγματικό αγώνα δίνουν αυτοί που βρίσκονται πίσω τους», τόνισε ο  Τούρκος πρόεδρος. Όπως είπε, η χώρα του γνωρίζει καλά για την όχληση που προκαλείται στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο να υπονομεύσει τα εθνικά της συμφέροντα.

Διαβάστε ακόμη: Μικρασιατική Καταστροφή: Διάβημα του ΥΠΕΞ στον Στόλτενμπεργκ του ΝΑΤΟ για τα συγχαρητήρια στην Τουρκία

Επίσης, ανέφερε ότι η Τουρκία δεν πολεμά μόνο τους τρομοκράτες που είναι εχθρικοί προς τις αξίες και την ύπαρξη του έθνους, αλλά και όσους τους έστειλαν στη χώρα. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στις εκδηλώσεις όπου μετείχε για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. «Υπήρχαν εκείνοι που έδειξαν την εχθρότητά τους προς τη χώρα μας και  το έθνος μας, μέσω της μαριονέτας, της οποίας το σκοινί κρατούν στα χέρια τους. Και σήμερα, υπάρχουν αυτοί που επιδεικνύουν την ίδια μέθοδο» υπογράμμισε. 

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τον λόγο για τον οποίο η ΕΕ, την οποία περιμένουμε, μας αποκλείει όταν προσχωρεί σε χώρες που δεν μπορούν να συγκριθούν με εμάς. Γνωρίζουμε πολύ καλά πού μετέφερε τη δύναμή του το ΝΑΤΟ, που δεν μας στήριξε στο απόγειο των απειλών κατά της χώρας μας. Γνωρίζουμε τις προθέσεις όσων δίνουν όπλα σε τρομοκράτες σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα κοντά στα σύνορά μας, ενώ δεν μας τα πουλούν» είπε. 

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν τόνισε «...τώρα ο εγχώριος εξοπλισμός μας έχει φτάσει το 80%. Έχουμε φτάσει στο σημείο να φτιάχνουμε μόνοι μας αυτά τα όπλα, τα πυρομαχικά και τα πάντα. Πλέον πλέουμε στις θάλασσές μας με τις δικές μας φρεγάτες (...). Τώρα είμαστε ο φόβος όλων εκείνων στον κόσμο που είναι εχθρικοί απέναντί μας».

Στο ΝΑΤΟ για τη δήθεν παρενόχληση

Συνεχίζεται η επιθετική ρητορική της Τουρκίας με το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας να παίρνει τη σκυτάλη των προκλήσεων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να «απειλεί» την Ελλάδα ότι θα στείλει στα αρμόδια υπουργεία των χωρών μελών του ΝΑΤΟ τα ίχνη από τα ραντάρ που δείχνουν το «λοκάρισμα» των τουρκικών F-16 από τους πυραύλους S-300 του ελληνικού στρατού. Παράλληλα, η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 250 παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη!

Συγκεκριμένα οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι ζεύγος F-16 που λειτουργούν υπό τη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, εκτελώντας πτήσεις αποστολής στη Μεσόγειο σε διεθνή εναέριο χώρο, παρενοχλήθηκαν από το ρωσικής κατασκευής S-300 Σύστημα Αεράμυνας της Ελλάδας που σταθμεύει στο νησί της Κρήτης στις 23 Αυγούστου. Το ραντάρ παρακολούθησης στόχων και καθοδήγησης πυραύλων του συστήματος S-300 «κλείδωσε» τα F-16, τα οποία βρίσκονταν σε πτήση αποστολής σε ύψος 10.000 ποδιών δυτικά της Ρόδου, με πύραυλο εδάφους-αέρος.

Οπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, ύστερα από την διάψευση των ελληνικών Αρχών, το τουρκικό ΥΠΕΘΑ... ανέλαβε δράση κι ελήφθησαν εικόνες ραντάρ για την εν λόγω «παρενόχληση», η οποία είναι ασυμβίβαστη με το πνεύμα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, όπως λέει χαρακτηριστικά το Anadolu. Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ έκανε επίσης δήλωση σχετικά με την εν λόγω «παρενόχληση»: «Αυτό που έκανε ο γείτονάς μας, που προσπαθεί συνεχώς να αυξάνει την ένταση, πρέπει να φανεί, να κατανοηθεί και να εξηγηθεί. Τέτοια φανερή κακοήθεια και απερισκεψία είναι απαράδεκτη...».

Οπως τονίζει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu από την αρχή του έτους, ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο 256 φορές και παρενόχλησαν τουρκικά αεροσκάφη 158 φορές, ενώ σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής παραβίασαν επίσης τα τουρκικά χωρικά ύδατα 33 φορές.

 Διάβημα του ΥΠΕΞ στον γ.γ. του ΝΑΤΟ

Σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προχώρησε η Ελλάδα μετά την ανάρτηση του Νατοϊκού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων, το οποίο εδρεύει στη Σμύρνη, αναφορικά με την ημέρα τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει: «Στη συνέχεια ανάρτησης του Νατοϊκού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων, το οποίο εδρεύει στη Σμύρνη, αναφορικά με την ημέρα τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ προέβη σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η εν λόγω ανάρτηση πέρα από άτοπη είναι και απαράδεκτη. Παράλληλα, οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές στο ΝΑΤΟ θα προβούν σε ανάλογη παράσταση στο Ανώτατο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (SHAPE), στο οποίο υπάγεται και το Στρατηγείο των Χερσαίων Δυνάμεων».

Η ανάρτηση του στρατηγείου της Σμύρνης για το 1922

Το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη συγχαίρει την Τουρκία για την εθνική εορτή της 30ης Αυγούστου, που ουσιαστικά τιμάται -από τη γείτονα- η νίκη του τουρκικού στρατού επί των ελληνικών δυνάμεων στη μάχη του Ντουμπλουπινάρ το 1922 στη Μικρά Ασία.

Με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα η Συμμαχική Χερσαία Διοίκηση του ΝΑΤΟ (LANDCMD), που εδρεύει μόνιμα στη Σμύρνη, σχολίασε προκλητικά: «Ευτυχισμένη Ημέρα Νίκης. Σήμερα συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία της Τουρκίας. Συμμετέχουμε με τους Τούρκους συμμάχους μας σε όλο το ΝΑΤΟ και πέραν αυτού, για να γιορτάσουμε τη Νίκη τους και την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων». 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Το οξύμωρο βέβαια είναι πως η LANDCMD, συγχαίρει επί της ουσίας την Τουρκία για τη νίκη της επί της Ελλάδας, ενός άλλου μέλους του ΝΑΤΟ. Τα τουρκικά ΜΜΕ προβάλλουν με έντονους τίτλους, τη ΝΑΤΟϊκή ανάρτηση, για την επέτειο που γιορτάστηκε μεγαλοπρεπώς στην χώρα, σημειώνοντας πως η κίνηση αυτή ενόχλησε την Ελλάδα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA