Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι προσπάθειες της Τουρκίας να αλλάξουν την... πραγματικότητα συνεχίζονται με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να αποστέλλει ηλεκτρονικές επιστολές σε 25 πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), στον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και στον Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπου εξηγείται η θέση και οι απόψεις της Αγκυρας για τη λύση των «προβλημάτων του Αιγαίου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από διπλωματικές πηγές και επικαλούνται τα τουρκικά ΜΜΕ, στις επιστολές που στάλθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου, δόθηκε έμφαση στις «παράνομες δράσεις» και τα «μαξιμαλιστικά αιτήματα» της Ελλάδας. Οι επιστολές συνιστούν, πιθανότατα, απάντηση στην κίνηση της Αθήνας να διεθνοποιήσει το θέμα των πρωτοφανών δηλώσεων από Τούρκους αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως και χθες, Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Γαλλίδας ΥΠΕΞ, Κατρίν Κολονά, στην Αγκυρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε παράπονα για τη στηλίτευση των τουρκικών προκλήσεων από τους Ευρωπαίους ηγέτες, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «ατυχείς» τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν για την Τουρκία, στις οποίες είχε αναφέρει ότι πρέπει να αντιμετωπισθούν «οι ρωσικές, κινεζικές, τουρκικές αφηγήσεις» για να προσθέσει ότι: «Η Γαλλία θα συνεχίσει να συνομιλεί με τη Ρωσία. Ποιος θέλει να είναι η Τουρκία η μοναδική δύναμη στον κόσμο που θα εξακολουθεί να συνομιλεί με τη Ρωσία;». Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι δεν πρέπει να βλέπουμε την Τουρκία ως ανταγωνιστή.

Σύμφωνα με τη Hurriyet η Κολονά δήλωσε την εκτίμηση της για τις προσπάθειες της Τουρκίας σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και το άνοιγμα του διαδρόμου μεταφοράς σιτηρών. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή στις προσπάθειες της Αγκυρας για την απόκτηση του αντιπυραυλικού συστήματος SAMP/T, λέγοντας ότι εντός του μήνα θα πραγματοποιηθεί και σχετική τηλεδιάσκεψη μεταξύ Τουρκίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Υποστήριξε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις έδειξαν πόσο σημαντική είναι η Τουρκία για την ΕΕ, λέγοντας ότι δεν πρέπει οι Βρυξέλλες να δίνουν σημασία στην Άγκυρα μόνο σε περίπτωση ανάγκης, καθώς η ΕΕ χρειάζεται  Δεν πρέπει να δίνεται σημασία στην Τουρκία μόνο όταν χρειάζεται.

Ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με τη Hurriyet αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, καλώντας την ΕΕ και την ΕΕ να τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στους Τουρκοκύπριους το 2004, λέγοντας ότι μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους, η ΕΕ επρόκειτο να άρει τα εμπάργκο στους Τουρκοκύπριους, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.