Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε ένα πολύ σοβαρό ατόπημα υπέπεσε η αμερικανική διοίκηση της 39ης Πτέρυγας Μάχης στο Ιντσιρλίκ, αφού όχι μόνο συνεχάρη την Τουρκία για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή αλλά έφτασε στο σημείο να αποδεχτεί κατά τον πιο επίσημο τρόπο το αφήγημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για «Ελληνες εισβολείς»! Οπως αποκαλύπτει το Reader.gr, την ώρα που η Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων του NATO κατέβαζε τη συγχαρητήρια ανάρτηση για την «Ημέρα Νίκης» των Τούρκων, ύστερα από το αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας της χώρας μας προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, οι επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ φιλοξενούσαν στην επίσημη ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ το χρονικό της συντριβής των «Ελλήνων εισβολέων» στη Μικρά Ασία, όπου «πνίγηκαν στο τουρκικό αίμα»! 

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Ζητούν αποζημιώσεις από την Ελλάδα για τη Μικρασιατική Καταστροφή

«Ας ευχηθούμε στους φίλους μας Τούρκους ευτυχισμένη "Ημέρα Νίκης"»

Σε κάθε περίπτωση, η ακατανόητη και αντισυμμαχική στάση της αμερικανικής δύναμης επί τουρκικού εδάφους δεν συμβαδίζει με το υψηλότατο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων αλλά και με την απόρριψη από τον Λευκό Οίκο και από το Κογκρέσο συνολικά της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα, μετά το συγχαρητήριο μήνυμα του διοικητή της 39ης Πτέρυγας Μάχης συνταγματάρχη, Κάλβιν Πάουελ, για «ευτυχισμένη Ημέρα Νίκης» ακολούθησε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της αμερικανικής μονάδας, στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα: «Ας ευχηθούμε στους συμμάχους και φίλους μας Τούρκους ευτυχισμένη "Ημέρα Νίκης" και συγχαρητήρια για τις πρόσφατες προαγωγές τους! Η "Ημέρα Νίκης" είναι εθνική εορτή της Τουρκίας, που γιορτάζεται στις 30 Αυγούστου κάθε χρόνο. Σηματοδοτεί την αποφασιστική και τελική νίκη στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας της Τουρκίας. Ως μέρος του εορτασμού της 30ης Αυγούστου, όλες οι προαγωγές στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις γίνονται την ίδια μέρα κάθε χρόνο».

Η αμερικανική μονάδα στο Ιντσιρλίκ όμως φιλοξενεί έως σήμερα ως πρώτο θέμα στην επίσημη σελίδα της ένα μακροσκελές κείμενο, στο οποίο εξηγεί τι είναι η «Ημέρα Νίκης» για την Τουρκία. Το κείμενο υπογράφει ο επί 35 χρόνια Τούρκος σύμβουλος της χώρας υποδοχής για το γραφείο Δημοσίων Υποθέσεων της 39ης Πτέρυγας Μάχης Μεχμέτ Μπιρμπιρί. Το κείμενο αυτό, όπως σημειώνεται, απαντά στα ερωτήματα, που τέθηκαν από το κοινό για την εθνική εορτή των Τούρκων στο επίσημο email της αμερικανικής βάσης. 

«Εισβολείς οι Ελληνες το 1922»

Η ερώτηση, η οποία αναπτύσσεται διεξοδικά, είναι η εξής: «Τι είναι η Ημέρα της Νίκης και πότε γίνονται στρατιωτικές προαγωγές στην Τουρκία;». Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην ιστοσελίδα της αμερικανικής μονάδας και συγκεκριμένα στην πρώτη παράγραφο του κειμένου, οι Ελληνες χαρακτηρίζονται ως εισβολείς. «Η Ημέρα της Νίκης είναι μια τουρκική εθνική εορτή, που γιορτάζεται στις 30 Αυγούστου κάθε χρόνο. Είναι η ημέρα της τελικής νίκης μεταξύ των εθνικών τουρκικών δυνάμεων επί των Ελλήνων εισβολέων το 1922. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία βρισκόταν στην εξουσία για σχεδόν 600 χρόνια, ήρθε αντιμέτωπη με την ήττα κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά τον πόλεμο, η Τουρκία διαιρέθηκε και καταλήφθηκε από βρετανικά, γαλλικά, ιταλικά και ελληνικά στρατεύματα. Δεδομένου ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν ήταν σε θέση να αντισταθεί στην κατοχή, ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ξεκίνησε τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας και ίδρυσε μια εθνική τουρκική δύναμη για να εκδιώξει τις ξένες δυνάμεις από τη χώρα». 

Στη συνέχεια περιγράφονται τα γεγονότα των μαχών με έμφαση στα λόγια του Κεμάλ Ατατούρκ στο Σαγγάριο ποταμό προς τους Τούρκους στρατιώτες να βουτήξουν κάθε γωνιά της χώρας στο τουρκικό αίμα. «Επειτα από μακρύ και σκληρό αγώνα, οι τουρκικές και οι ελληνικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν κατά μήκος των ακτών του Σαγγάριου ποταμού. Η μάχη ήταν κατά μήκος ενός μετώπου 100 χιλιομέτρων. Κατά τη διάρκεια της μάχης, ο Ατατούρκ είπε στους στρατιώτες του: "Δεν υπάρχει γραμμή άμυνας, αλλά μια περιοχή άμυνας... και αυτή η περιοχή είναι ολόκληρη η χώρα. Ούτε μια ίντσα της χώρας δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί μέχρι να βουτηχτεί στο τουρκικό αίμα". Για 22 ημέρες, οι δυνάμεις πολέμησαν στήθος με στήθος χωρίς διακοπή έως ότου οι τουρκικές δυνάμεις νίκησαν τον πιο εξοπλισμένο ελληνικό στρατό. Αυτή η μεγάλη νίκη οδήγησε τα τουρκικά στρατεύματα στην τελική επίθεση για να καθαρίσουν τη χώρα από τις εχθρικές δυνάμεις. Στις 26 Αυγούστου 1922, οι Τούρκοι ξεκίνησαν την επίθεση στο Αφιόν και έπειτα από τέσσερις ημέρες μάχης κέρδισαν μια από τις μεγαλύτερες νίκες τους. Η νίκη ήταν ένα σημείο καμπής στην ιστορία της Τουρκίας και ήταν υπεύθυνη για την ίδρυση της ελεύθερης Δημοκρατίας της Τουρκίας». 

Το κείμενο ολοκληρώνεται ως εξής: «Στο πλαίσιο του ετήσιου εορτασμού της 30ης Αυγούστου, όλες οι προαγωγές στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις γίνονται κάθε χρόνο αυτήν την ημερομηνία. Ως αποτέλεσμα των προαγωγών, ορισμένες τοποθετήσεις υψηλόβαθμων αξιωματικών πραγματοποιούνται εκείνη την περίοδο του χρόνου. Επιπλέον, στις 30 Αυγούστου υπαξιωματικοί και αξιωματικοί μπαίνουν στην υπηρεσία μετά την αποφοίτησή τους και ανατίθενται νέες αποστολές. Οι αξιωματικοί εντάσσονται στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία ως ανθυπολοχαγοί μετά την ολοκλήρωση της Τουρκικής Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία διαρκεί τέσσερα χρόνια…». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA