Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να «έρθει ξαφνικά ένα βράδυ» για να καταλάβει τα νησιά του Αιγαίου και η τουρκική αντιπολίτευση βάζει πλάτη «ζωσμένη» με εκρηκτικά για να ανατιναχτεί ανάμεσα στους κατακτητές Ελληνες στρατιώτες. Τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τη χώρα μας είναι πραγματικά πρωτοφανή διαμορφώνοντας ένα εξαιρετικά επικίνδυνο κλίμα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις πριν τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη γείτονα, που όμοιο του δεν έχει υπάρξει τις τελευταίες δεκαετίες. Στο πλαίσιο αυτό, οι παράνομες διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας υπό την απειλή πολέμου αποτελεί το βασικό θέμα σύμπλευσης αλλά και αντιπαράθεσης του καθεστώτος Ερντογάν με τους κεμαλιστές, οι οποίοι επιχειρούν να εγκλωβίσουν τον Τούρκο πρόεδρο αναγκάζοντας τον είτε να εγκαταλείψει τα επιθετικά σχέδια του αποδομώντας τον πολιτικά είτε να κάνει πράξη την προαναγγελία στρατιωτικής επιχείρησης κατά της χώρας μας. 

Τα όσα απίστευτα εκστόμισε ο δήμαρχος της πόλης Μπολού Τανζού Οζκάν κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου μιλώντας για επιθέσεις αυτοκτονίας κατά Ελλήνων στρατιωτών σε άλλη περίσταση θα συνιστούσαν μνημείο παραληρήματος και γραφικότητας όμως στην παρούσα συγκυρία αποτυπώνουν το τοξικό περιβάλλον, που δημιουργείται μέρα με τη μέρα στην Τουρκία. Ο δήμαρχος της πόλης των 130.000 κατοίκων δεν είναι ένα τυχαίο πολιτικό πρόσωπο. Διετέλεσε για δύο θητείες μέλος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης εκπροσωπώντας το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) πριν εκλεγεί δήμαρχος στο Μπολού το 2019. Οι σχέσεις του με την αξιωματική αντιπολίτευση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αυτή την περίοδο δε βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους αφού τον περασμένο Ιούνιο παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό του κόμματος με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής εξαιτίας της συμπεριφοράς του. Πρόκειται για τη δεύτερη παραπομπή του ύστερα από σεξιστικές δηλώσεις, που είχε διατυπώσει στο παρελθόν. Δεδομένου ότι η κομματική τύχη του θα κριθεί στη συνεδρίαση του ανώτατου πειθαρχικού συμβουλίου του CHP στις 26 Σεπτεμβρίου ο «θεατρικός» τρόπος με τον οποίο δήλωσε την αφοσίωση του στη διακηρυγμένη επεκτατική ατζέντα της παράταξης του πετώντας την μπάλα στον πρόεδρο της χώρας ενισχύει την απήχηση του στο εσωκομματικό πεδίο. 

Ο Τανζού Οζκάν δεν είπε κάτι καινούργιο. Επανέλαβε τη θέση των κεμαλιστών, σύμφωνα με την οποία ο Ερντογάν έχει ανεχτεί την κατοχή νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα. Απευθυνόμενος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατύπωσε το αυτονόητο για την τουρκική αντιπολίτευση στο σύνολό της. Να προχωρήσει δηλαδή ο Τούρκος πρόεδρος άμεσα στην επιχείρηση κατάληψης των νησιών έχοντας την αμέριστη στήριξη της. «Αν ο κ. Ερντογάν είναι έτοιμος, φοράω καμουφλάζ σε αυτή την ηλικία και ό,τι καθήκον μου αναθέσουν, πάω να πολεμήσω στο μέτωπο. Πηγαίνω να γίνω βομβιστής αυτοκτονίας, να εκραγώ ανάμεσα στους Ελληνες στρατιώτες…Είμαι έτοιμος για όλα. Λέμε ότι ακόμα και μια ίντσα της γης μας είναι πολύ πολύτιμη. Οι Ελληνες συνεχίζουν να καταλαμβάνουν τεράστια νησιά μπροστά στα μάτια μας, σε αντίθεση με τη Συνθήκη της Λωζάνης», ανέφερε ο δήμαρχος του Μπολού επιδεικνύοντας φωτογραφίες Ελλήνων στρατιωτών, που έψηναν αρνιά το Πάσχα σε νησιά του Αιγαίου. 

Στο σημείο αυτό, ο Τανζού Οζκάν ανέπτυξε τη στρατηγική του κόμματος του, που επιχειρεί να εγκλωβίσει τον Τούρκο πρόεδρο στις διακηρύξεις του. Δηλαδή, ενώ η Τουρκία είχε τη δυνατότητα τα τελευταία 20 χρόνια να ανακαταλάβει τα ελληνικά νησιά εμφανίζεται τώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 6 μήνες μόλις πριν τις εκλογές, να απειλεί την Ελλάδα ότι «θα έρθει ξαφνικά ένα βράδυ». Οπως σημείωσε, «τώρα, ο κ. πρόεδρος έκανε μια ομιλία τις τελευταίες ημέρες και είπε ότι οι Ελληνες καταλαμβάνουν τα νησιά μας. Είπε ότι θεωρούμε αυτή την εισβολή άκυρη τονίζοντας ότι μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα. Φίλοι μου, αυτό το θέμα ξεκίνησε το 2004. Από το 2004 οι Ελληνες έχουν καταλάβει τα νησιά, που μας ανήκουν ένα προς ένα, κάτι που φαίνεται από το αρχικό κείμενο της Λωζάνης. Γρήγορα όπλισαν αυτά τα νησιά…Η Ελληνίδα πρόεδρος αποβιβάστηκε στο νησί μας, που κατέλαβαν στο Αιγαίο. Ο Ελληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στο τουρκικό νησί. Ολα αυτά έγιναν φίλοι μου. Εκαναν μπάρμπεκιου κάτω από τη μύτη μας. Κοιτάξτε αυτή την εικόνα… Τώρα, ως κυβέρνηση, που κυβερνά αυτή τη χώρα για 20 χρόνια, δε μίλησε όταν οι Ελληνες κατέλαβαν τα νησιά μας ένα προς ένα».

Δεν είναι η πρώτη φορά, που προκαλεί ο Τανζού Οζκάν. Το Δεκέμβριο του 2016, ως βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, είχε δηλώσει ότι θα πάει ο ίδιος σε 18 αμφισβητούμενα, κατά τους Τούρκους, νησιά του Αιγαίου και θα υψώσει την τουρκική σημαία ενώ στη συνέχεια αφού τη διπλώσει θα τη στείλει με κούριερ στην ελληνική κυβέρνηση. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με την οποία ζητούσε από την κυβέρνηση Ερντογάν να παρέμβει και να πάρει πίσω 18 μικρά ελληνικά νησιά. Μάλιστα, την περίοδο εκείνη ο βουλευτής του CHP απευθυνόμενος στην τουρκική εθνοσυνέλευση είχε υποστηρίξει ότι «υπάρχουν 18 νησιά και δυο βραχονησίδες, που μας ανήκουν. Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά το θέμα κλείνει τα μάτια. Να πει στην Ελλάδα: Πάρε τη σημαία από εδώ, είναι δικό μου έδαφος. Δεκαοκτώ δικά μας νησιά τα χαρίσαμε στους Ελληνες», προσθέτοντας: «Εάν η τουρκική κυβέρνηση δεν κάνει το καθήκον της θα το κάνουμε εμείς… Θα πάμε την άλλη εβδομάδα και θα πούμε ότι τα εδάφη της πατρίδας έχουν ποτιστεί με το αίμα των ηρώων. Θα πάμε και θα διεκδικήσουμε τις βραχονησίδες που μας πήραν κάτω από τη μύτη μας». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA