Μενού
  • Α-
  • Α+

Νέα επιδότηση, που αφορά στην τιμή του φυσικού αερίου, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως θα υπάρξουν μειώσεις στις τιμές των καυσίμων, οι οποίες αποτελούν αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο βραχνά για τους πολίτες. Ακολουθούν οι ερωτήσεις που δέχθηκε ο πρωθυπουργός για τις τιμές στο φυσικό αέριο και οι απαντήσεις που έδωσε.

Διαβάστε ακόμη: Κατώτατος μισθός: Αυξήσεις σε τουλάχιστον 20 επιδόματα - Οι δικαιούχοι 

Η στήριξη για το ρεύμα στους πολίτες θα συνεχιστεί οριζόντια; 700.000 νοικοκυριά άκουσαν για ειδικές πρόνοιες αλλά δεν εξειδικεύτηκαν. Σας ανησυχεί ο χειμώνας που έρχεται ότι θα είναι τόσο δύσκολος και κοινωνικά;

Αύριο θα υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων. Να σας δώσω όμως κάποιες επεξηγήσεις για τα μέτρα. Πράγματι εξετάζουμε έναν τρόπο στήριξης των τιμών του ρεύματος που να δίνει κίνητρα στους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι επιβεβλημένο. Σκοπός δεν είναι μόνο οι χαμηλές τιμές αλλά και η μείωση της κατανάλωσης. Είναι γενικό πλαίσιο που θα ισχύει από τον Οκτώβριο και μετά. Κάθε νοικοκυριό ασχέτως κατανάλωσης θα λάβει στήριξη. Η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές και με ΦΠΑ σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι προτελευταία στις τιμές ρεύματος για τον Αύγουστο του '22. Η Ρώμη έχει διπλάσιες τιμές. Το λέω γιατί εξακολουθεί να υπάρχει διαστροφή της πραγματικότητας από την αντιπολίτευση που λέει ότι έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. Για το φυσικό αέριο, εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα. Οι τιμές είναι 10 φορές πάνω σε σχέση με πριν δύο χρόνια.

Θα επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κάνουμε παρέμβαση στην αντλία. Θα μειώσουμε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για να αλλάξουν νοικοκυριά από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο. Θα υπάρχει και επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου. Θα καλύπτεται και από τις εταιρείες και από τον κρατικό προϋπολογισμό για να υπάρχει λογική τιμή. Δεν θα έχει σχέση η τελική τιμή με την εμπορική που υπάρχει σήμερα.

Προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Εισηγηθήκαμε εδώ και 7 μήνες επιβολή πλαφόν συνολικά στην τιμή του φυσικού αερίου. Όχι μόνο πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ευρώπη θα εισηγηθεί μηχανισμό ανάκτησης κερδών των παραγωγών ενέργειας που ήδη έχουμε εφαρμόσει. Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος. Οι προτάσεις της επιτροπής θα κινηθούν ακριβώς σ' αυτήν την κατεύθυνση.