Μενού
  • Α-
  • Α+

Απαντήσεις σε όλα τα καυτά ερωτήματα - οικονομία, εκλογικός νόμος, ελληνοτουρκικά, παρακολουθήσεις - για 3 ώρες έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ με αφορμή και τα 21 μέτρα που ανακοίνωσε χτες για την τόνωση της οικονομίας και των κοινωνικά ασθενέστερων πολιτών. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι ο «εκλογικός νόμος δεν θα αλλάξει, εκτός αν το ζητήσει ο Τσίπρας», πως «...ήταν προαποφασισμένη η ρήξη του Ανδρουλάκη με τη Νέα Δημοκρατία, με τον κίνδυνο να υπάρξει κυβέρνηση - τερατογέννημα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25» και ότι «είμαι διατεθειμένος να συναντηθώ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά την εμπρηστική στάση του. 

Διαβάστε ακόμη: Κυριάκος Μητσοτάκης: Η αναφορά στον ποδοσφαιριστή Μαρσέλο στη ΔΕΘ

Απαντώντας στην πρώτη ερώτηση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να στηρίζει την οικονομία και την κοινωνία, χάρη στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για τον εκλογικό νόμο και τις προθέσεις του. Είπε ότι έχει δεχτεί εισηγήσεις για την αλλαγή του, αλλά ξεκαθάρισε: «Δεν είμαι κωλοτούμπας». «Θα πορευτούμε με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο» υπογράμμισε, εξηγώντας ότι θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, επειδή χαμηλώνει τον πήχη της αυτοδυναμίας. «Η μόνη περίπτωση ν' αλλάξει» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, «είναι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και να συμφωνήσουμε από κοινού ν' αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο, για ν' αποφύγουμε την αχρείαστη κάλπη της απλής αναλογικής». 

Για το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε

Η πρώτη ερώτηση για την αξιοπιστία της κυβέρνησης, εδώ μιλάει το έργο μας. Ήμασταν απολύτως συνεπείς σε ό,τι έχουμε εξαγγείλει. Δεν νομίζω ότι αμφισβητούν οι πολίτες ότι το πακέτο θα υλοποιηθεί στο ακέραιο για το 2022 και το 2023. Στο δεύτερο ερώτημά σας. Ο λόγος που είμαστε σε θέση να στηρίζουν κοινωνία και οικονομία είναι γιατί επιτυγχάνουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Χωρίς να ξεφεύγουμε από τους στόχους που έχουμε αναλάβει στηρίζουμε κοινωνία και οικονομία. Κάτι αντίστοιχο πράττουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Τα μέτρα που λαμβάνουμε έρχονται σε απόλυτη εναρμόνιση με τους στόχους του προϋπολογισμού. Όσους μας κατηγορούν ότι δίνουμε πολλά, επαναλαμβάνω ότι αν από κοινωνικής σκοπιάς αφήναμε την κοινωνία απροστάτευτη το οικονομικό αποτέλεσμα θα ήταν πολύ πιο επώδυνο για τη χώρα. Η πολιτική που ακολουθήσαμε κατά τη διάρκεια του covid, δικαίωσε αυτή την προσέγγιση. Ως προς τα βασικά δεδομένα της δημοσιονομικής κατάστασης, η Ελλάδα θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Για παρακολουθήσεις: «Προφανώς και δεν είναι κανονικό να παρακολουθείται ένας πολιτικός αρχηγός»

«Με πολύ μεγάλη ταχύτητα κινήθηκαν οι θεσμικές διαδικασίες. Είναι σοβαρή υπόθεση και λογικά εγείρει ερωτηματικά. Ανέλαβε πολιτική ευθύνη και δέχθηκα τις παραιτήσεις. Ανοίξαμε τη Βουλή νωρίτερα και συζητούσαμε έξι ώρες. Κινήθηκαν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Έχει ήδη εκκινήσει η διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής και αναμένεται να ολοκληρωθεί και ελπίζω να καταλήξει σε χρήσιμα συμπεράσματα. Θα έρθει προς κύρωση η ΠΝΠ που θα προσθέτει δικλείδα ασφαλείας για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που εντοπίστηκε και έχει να κάνει ότι σε μια νόμιμη επισύνδεση ειδικά σε ένα πολιτικό πρόσωπο χρειάζονται πρόσθετα φίλτρα. Κατά συνέπεια δεν υπήρξε καμία διάθεση για συγκάλυψη. Δεν πρόκειται όμως να κάνουμε τις μυστικές υπηρεσίες, φύλλο και φτερό. Θα εξυπηρετούσε συμφέροντα εκτός Ελλάδας. Πρέπει να υπάρχει σοβαρή λογοδοσία την οποία θέλουμε να ενισχύσουμε. Όμως υπάρχουν διατάξεις μυστικότητας που πρέπει να τηρούμε. Κατανοώ τον θυμό Ανδρουλάκη όμως επιχειρεί εργαλειοποίηση ενός πραγματικού προβλήματος. Έχει πάντα τη δυνατότητα να πάει στην ΕΥΠ και να λάβει τις απαντήσεις που η ΕΥΠ είναι σε θέση να του δώσει.

Προφανώς και δεν είναι κανονικό να παρακολουθείται ένας πολιτικός αρχηγός. Τότε βέβαια ήταν απλά ευρωβουλευτής. Όμως κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται δια νόμου από παρακολούθηση. Αν το Σύνταγμα το ήθελε θα το είχε προβλέψει. Τα όποια ρήγματα στην εθνική ασφάλεια θα έρθουν από προβεβλημμένα πρόσωπα. Όμως πρέπει να υπάρχουν εξαιρετικά αυστηρά φίλτρα για να μπορεί να διαταχθεί μια τέτοια νόμιμη επισύνδεση. Η παρακολούθηση ήταν νόμιμη και τεκμηριωμένη».

Για εκλογές: «Πολιτική τερατογένεση μια κυβέρνηση με Τσίπρα - Ανδρουλάκη - Βαρουφάκη - Κουτσούμπα»

Για την κάλπη της απλής αναλογικής και του σοβαρού ενδεχομένου να πάμε σε δεύτερες εκλογές. Η απλή αναλογική είναι καταστροφικό σύστημα, οδηγεί σε ασταθείς κυβερνήσεις και ετερόκλητες συμμαχίες σε μια εποχή που η χώρα πρέπει να παίρνει γρήγορα αποφάσεις. Εκτιμώ ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές λόγω απλών μαθηματικών.

Αριθμητικά αν επιχειρούσαμε να προβάλλουμε στον κοινοβουλευτικό συσχετισμό που δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Θεωρητικά μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. Να σχηματίσουν δηλαδή κυβέρνηση Τσίπρας – Ανδρουλάκης – Βαρουφάκης – Κουτσούμπας. Θα ήταν πολιτική τερατογέννεση. Θα είναι το σκαλοπάτι για να διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία που θέλουμε. Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν είναι κατ’ ανάγκη μονοκομματική. Αλλά μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με συνέπεια και σταθερότητα.

Θέλω να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες, ότι υπάρχει πιθανότητα συγκρότησης κυβέρνησης με πρωθυπουργό Τσίπρα στήριξη Ανδρουλάκη – Βαρουφάκη και ανοχή Κουτσούμπα. Θέλω να το ξέρουν ότι με πρώτο κόμμα τη ΝΔ στην απλή αναλογική μπορεί να συμβεί αυτό. Γι αυτό η πρώτη κάλπη έχει τόσο σημαντικά χαρακτηριστικά. Γιατί λένε κάποιοι τι σημασία έχει αφού δεν μπορεί να προκύψει κυβέρνηση. Να καταστήσω απολύτως σαφές ότι μαθηματικά υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Όλη η στάση του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη με κάνει να πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είμαστε κοντά στον κ. Βελόπουλο. Καθόλου κοντά» απάντησε σε σχετική ερώτηση, με αφορμή τα σενάρια για μετεκλογικές συνεργασίες. «Γι’ αυτό θέλουμε αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη» εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτό δεν σημαίνει μονοκομματική κυβέρνηση, θα συνεχίσω να κάνω το ίδιο. Ο ελληνικός λαός θα επιλέξει. Ίσως αναγκαστούμε να διερευνήσουμε συνεργασίες μετά τη δεύτερη κάλπη. Εξηγώ όμως ποιο είναι το επίδικο. Θέλουμε μία δεύτερη εντολή προόδου. Μας ξέρει ο κόσμος».

Για ελληνοτουρκικά: «Δεν μπορώ να πιάσω από τον λαιμό τον Ερντογάν να συναντηθεί μαζί μου»

«Θεωρώ απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. Εξαιρετικά προβληματική η διαρκής προκλητικότητα από το τουρκικό κατεστημένο. Πριν τις εκλογές τα κόμματα στην Τουρκία υπερθεματίζουν σε εθνικισμό αλλά υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε σε μπαράζ σκληρών δηλώσεων. Θα ήταν ανεύθυνο και δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου. Θα δίνουμε όμως σαφείς απαντήσεις. Η Τουρκία προκαλεί την ένταση και παρουσιάζει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη. Δεν υπάρχει κανείς στο εξωτερικό που να πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την Τουρκία. Θα χτίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια τις συμμαχίες μας. Θα εξοπλίζουμε τις ΕΔ μας αλλά θα έχουμε και ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία. Δεν ανατίναξα εγώ τις γέφυρες με την Τουρκία. Είμαι πάντα ανοιχτός να συναντήσω τον Ερντογάν. Εκείνος δεν θέλει. Αλλά τα έχω ξανακούσει αυτά. Και τελικά συναντηθήκαμε και θα συναντηθούμε και πάλι. Υπάρχει στην Πράγα η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας που η Τουρκία μπορεί να παραβρεθεί. Όμως να γνωρίζει η Τουρκία ότι αν βρεθεί εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ελληνική επιχειρηματολογία.

Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά έχει στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία, δεν εφαρμόζει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προμηθεύεται κρίσιμο εξοπλισμό από τη Ρωσία, μιας χώρας που υιοθετεί νεοεπεκτατική ρητορική, που σήμερα μετά τη ρωσική εισβολή φαντάζει τελείως ξένη για το ΝΑΤΟ και το δυτικό κόσμο. Από εκεί και πέρα το ΝΑΤΟ σε όλη την ιστορία του έχει επιδιώξει το ρόλο του ουδέτερου.

Αλλά η στάση απέναντι στην Τουρκία αλλάζει. Δεχόμαστε κατηγορίες ότι κάνουμε λόμπι να μην πουληθούν F-16 στην Τουρκία. Αμερικανικές κυρώσεις είχαν επιβληθεί από όταν η Τουρκία πήρε S-400. Υπάρχει άποψη στο Κογκρέσο ότι είναι δύσκολη η πώληση όπλων στην Τουρκία. Η Ελλάδα δεν θα απεμπολήσει τη δύναμη των συμμάχων της. Αποτελεί χρέος μου να ασφαλίσω τη χώρα με αποτρεπτική ικανότητα, αλλά και να οικοδομώ στέρεες συμμαχίες για να καταλάβει η Τουρκία ότι ο δρόμος που ακολουθεί είναι αδιέξοδος.

Θα ήθελα να έχουμε σχέσεις που αρμόζουν σε δύο γείτονες που συνδέονται από μακρά ιστορική διαδρομή. Να μην σκαλίζουμε συνέχεια το παρελθόν αλλά το πώς θα πορευθούμε στο μέλλον. Δυστυχώς δεν βλέπω αυτή την προσέγγιση από πλευράς Τουρκίας. Θα ήταν καλό κάποια στιγμή να αντιληφθούν ότι η στρατηγική τους είναι αδιέξοδη. Δεν μπορώ να πιάσω από τον λαιμό τον Ερντογάν να του πω να συναντηθεί μαζί μου. Αλλά είμαι πάντα θετικός για συνάντηση με τον κ. Ερντογάν. Η κλήση του Ερντογάν στην Πράγα είναι έμμεση αναγνώριση και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν έρθει θα είναι ευκαιρία να μιλήσουμε ανοιχτά και να εξηγήσουμε γιατί θεωρούμε ότι η στάση τους είναι προκλητική και γιατί θεωρούμε ότι η Τουρκία δεν έχει κέρδος απ’ αυτό. 

Δεν πιστεύω ότι πρόκειται ποτέ να συμβεί σύρραξη ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Κι αν ω μη γένοιτο συνέβαινε η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση η οποία θα ήταν απολύτως καταλυτική. Και νομίζω το γνωρίζει πάρα πολύ καλά. Γνωρίζει πολύ καλά την επάρκεια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και τα βαθμό ετοιμότητάς τους. Για το ευρύτερο ζήτημα νομίζω ότι η στάση μας στην Ουκρανία δεν αποσκοπεί μόνο να στηρίξουμε μόνο μία χώρα που είναι αμυνόμενη. Και μας χαροποιούν τα τελευταία νέα από τις εξελίξεις στου μετώπου στην Ουκρανία. Είναι μια στάση που θέτει μια διαχωριστική γραμμή, μια τομή μεταξύ των χωρών που σέβονται το απαραβίαστο των συνόρων και το Διεθνές Δίκαιο και αυτών που νομίζουν ότι με βάση το νόμο του ισχυρού μπορούν πάντα να επιβουλεύονται χώρες που νομίζουν ότι είναι πιο αδύναμες και να αλλάζουν τα σύνορα κατά το δοκούν. Άρα είναι πολύ σημαντικό αυτό που έχει συμβεί στην Ουκρανία να διαπραγματευτεί ειρήνη με τους δικούς της όρους. Για την Ελλάδα έχει σημασία η στήριξη που δίνουμε στην Ουκρανία. Και για να το πω πιο λαϊκά: Ναι. Για όποιον μπορεί να φαντασιώνεται ότι μια τέτοια πολιτική τελικά μπορεί να του βγει πρέπει να κοπεί ο βήχας. Και ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι να είμαστε απολύτως συγκροτημένοι και σταθεροί στη στήριξη που παρέχουμε στην Ουκρανία.

Για ενεργειακή κρίση: «Θα μειώσουμε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για να αλλάξουν νοικοκυριά από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο»

Αύριο θα υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων. Να σας δώσω όμως κάποιες επεξηγήσεις για τα μέτρα. Πράγματι εξετάζουμε έναν τρόπο στήριξης των τιμών του ρεύματος που να δίνει κίνητρα στους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι επιβεβλημμένο. Σκοπός δεν είναι μόνο οι χαμηλές τιμές αλλά και η μείωση της κατανάλωσης. Είναι γενικό πλαίσιο που θα ισχύει από τον Οκτώβριο και μετά. Κάθε νοικοκυριό ασχέτως κατανάλωσης θα λάβει στήριξη. Η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές και με ΦΠΑ σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι προτελευταία στις τιμές ρεύματος για τον Αύγουστο του ’22. Η Ρώμη έχει διπλάσιες τιμές. Το λέω γιατί εξακολουθεί να υπάρχει διαστροφή της πραγματικότητας από την αντιπολίτευση που λέει ότι έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. Για το φυσικό αέριο, εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα. Οι τιμές είναι 10 φορές πάνω σε σχέση με πριν δύο χρόνια.

Θα επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κάνουμε παρέμβαση στην αντλία. Θα μειώσουμε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για να αλλάξουν νοικοκυριά από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο. Θα υπάρχει και επιδότηση στην τιμή του φυσικού αέρίου. Θα καλύπτεται και από τις εταιρείες και από τον κρατικό προϋπολογισμό για να υπάρχει λογική τιμή. Δεν θα έχει σχέση η τελική τιμή με την εμπορική που υπάρχει σήμερα.

Προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Εισηγηθήκαμε εδώ και 7 μήνες επιβολή πλαφόν συνολικά στην τιμή του φυσικού αερίου. Όχι μόνο πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ευρώπη θα εισηγηθεί μηχανισμό ανάκτησης κερδών των παραγωγών ενέργειας που ήδη έχουμε εφαρμόσει. Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος. Οι προτάσεις της επιτροπής θα κινηθούν ακριβώς σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να στηρίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά γιατί η Οικονομία πηγαίνει καλά»

«Επιλέξαμε να δρομολογήσουμε μηχανισμό ανάκτησης των υπερκερδών που θα αποτελέσει τη βάση των συστάσεων της Κομισιόν. Χρειάζεται και ενίσχυση από τον προϋπολογισμό. Είναι σημαντικό να συγκρατήσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου. Γι αυτό και η πρόταση η ελληνική για πλαφόν. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να στηρίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά γιατί η Οικονομία πηγαίνει καλά. Και είναι ανάπτυξη που στηρίζεται σε εξωστρέφεια, επενδύσεις.

Έχει συντελεστεί σημαντικότατη μεταστροφή του παραγωγικού μοντέλου. Είναι μακροχρόνιος στόχος που υλοποιείται. Η Οικονομία αναπτύσσεται γρήγορα γιατί προσελκύει επενδύσεις. Καθώς αυξάνεται ο πλούτος θα μπορέσει να στηρίξει τα ταμεία που στη συνέχεια θα στηρίξουν τους πολίτες. Η υπέρβαση στον Τουρισμό δεν ήρθε τυχαία. Ήταν αποτέλεσμα πολιτικής που έκανε τη χώρα ελκυστικό προορισμό. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κινηθούμε πέρα από τα όρια που ορίζει το Γενικό Λογιστήριο για να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους. Πολύ μικρές υπερβάσεις είναι ανεκτές. Σε καμία περίπτωση όση κι αν είναι η πίεση μιας αντιπολίτευσης του «Δώσ’ τα όλα» δεν πρόκειται να ενδώσουμε σε τέτοιες πιέσεις. Ό,τι κάνουμε είναι κοστολογημένο, μετρημένο και μπορεί να εφαρμόζεται μέχρι να ξεπεράσουμε αυτή την εισαγόμενη κρίση».

Για το δημογραφικό: «Αναπτύξαμε τις νταντάδες της γειτονιάς»

«Η πιο σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα. Ενδεικτικά η δική μας κυβέρνηση έδωσε 2000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται. Σημαντική ανακούφιση που καλύπτει τα πρώτα έξοδα. Ενισχύσαμε τον αριθμό παιδιών που μπαίνουν σε παιδικούς σταθμούς. Πρέπει να δίνουμε τη δυνατότητα και στις μητέρες να ξέρουν ότι μπορούν να αφήσουν κάπου το παιδί τους. Να μην είναι πάρκινγκ παιδιών αλλά να αναπτύσσει δεξιότητες.

Αναπτύξαμε τις νταντάδες της γειτονιάς. Προσπαθούμε να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών ώστε η απόκτηση δεύτερου – τρίτου παιδιού να μην είναι δυσβάσταχτο βάρος. Οι τάσεις του δημογραφικού είναι εξαιρετικά μακροπρόθεσμες. Θα άξιζε τον κόπο να υπηρετήσουμε μια μακροχρόνια πολιτική με τη μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση. Θα έπρεπε να μας απασχολεί περιφερειακά να φέρουμε πίσω κόσμο στην περιφέρεια. Για μένα είναι πολιτική προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία».

Για την ανεργία: «Τα αποτελέσματα μιλάνε μόνα τους»

«Η μεγαλύτερη ανισότητα είναι η ανεργία. Η καλύτερη πολιτική αντιμετώπισης είναι η πολιτική που μειώνει την ανεργία και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Τα αποτελέσματα μιλάνε μόνα τους. Έχουμε τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας στην Ευρώπη. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση για να αντιμετωπίσουμε τον πυρήνα των κοινωνικών ανισοτήτων. Εμείς είμαστε η κυβέρνηση που μείωσε τους φόρους για όλους, που αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 63 ευρώ. Αποδείξαμε ότι μέσα από την επιδοματική μας πολιτική στηρίξαμε τους πιο αδύναμους. Το κάναμε και πέρσι, θα το κάνουμε και φέτος. Το όραμά μου για την ανάπτυξη που θέλω, είναι να μειώνει και όχι να διευρύνει τις ανισότητες. Δίκαιη κοινωνία είναι αυτή που περιορίζει τις ανισότητες. Δεν θα δεχθούμε από κανέναν να διαφημίζει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας».

Για τις γυναικοκτονίες: «Δεν δέχομαι ότι μια γυναικοκτονία είναι πιο απεχθής από τη δολοφονία ενός παιδιού ή ενός ηλικιωμένου»

«Αποδέχομαι τον όρο γιατί θέλω να προσδιορίσω με αυτόν τον τρόπο, ότι τα εγκλήματα αυτά που κάποτε χαρακτηρίζαμε εγκλήματα πάθους και τα κρύβαμε κάτω από το χαλί και θεωρούσαμε ότι ήταν μέρος της εγκληματικής δραστηριότητας που μπορεί να έφταιγε και λίγο η γυναίκα πρέπει να αποκτήσουν ιδιαίτερο χαρακτηρισμό που όμως δεν πρέπει να αποκτήσει ιδιαίτερη και νομική κατοχύρωση. Έχουμε πλαίσιο για τις ανθρωποκτονίες και δεν δέχομαι ότι μια γυναικοκτονία είναι πιο απεχθής από τη δολοφονία ενός παιδιού ή ενός ηλικιωμένου. Ναι στον όρο για τον δημόσιο διάλογο, ναι σε όλες τις δράσεις που δίνουν τη δυνατότητα στις γυναίκες να καταφύγουν κάπου».

Για τα ΛΟΑΤΚΙ+:  Η κυβέρνηση δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία γι αυτά

Για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ έχουμε πλέον στρατηγική για την κοινότητα και απλώνεται σε πολλά διαφορετικά πεδία. Η κυβέρνηση δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία γι αυτά. Για πρώτη φορά άτομα ανοιχτά προσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλα συμμετέχουν σε ελληνική κυβέρνηση και γίνεται σε μία κεντροδεξιά κυβέρνηση. Για τον γάμο θα σας έλεγα κάθε πράγμα στον καιρό του. Υπάρχει συνταγματική κατοχύρωση του συμφώνου συμβίωσης. 

Για το μετρό στην Θεσσαλονίκη: «Η Θεσσαλονίκη θα είναι η πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων»

«Για τη Θεσσαλονίκη του 2030, να σας ξαναδείξω το κατατοπιστικό φυλλάδιο που παρουσιάζει τα σημαντικά έργα που δρομολογούμε. Σε καμία άλλη πόλη δεν υπάρχει τέτοια συγκέντρωση έργων. Μια πόλη εξωστρεφή, μια πόλη με τη δική της ταυτότητα. Το 2022 για τη Θεσσαλονίκη είναι εξαιρετική χρονιά. Βρίσκει τη δική της ταυτότητα ως αυτόνομος προορισμός. Πόλη καινοτομίας, εκπαίδευσης. Γίνονται σημαντικά βήματα εξωστρέφειας από τα Πανεπιστήμια.

Η Θεσσαλονίκη θα είναι η πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να το κάνουμε πράξη. Όταν ολοκληρωθεί ο σταθμός της Βενιζέλου όλοι θα καταλάβουν τι εννοούμε. Ο λόγος που πάμε στο τέλος του 2023 είναι επειδή κάποιοι δεν ήθελαν ποτέ τον σταθμό της Βενιζέλου. Αυτοί έχουν την ευθύνη της καθυστέρησης. Αυτό που φάνταζε ως ανέκδοτο θα γίνει πραγματικότητα. Τότε θα αντιληφθεί η πόλη την τεράστια σημασία αυτού του έργου. Το Μετρό είναι έργο επιβίωσης για τη Θεσσαλονίκη. Αν δεν ολοκληρωνόταν θα έκοβε τα πόδια της πόλης». 

Για την εγκληματικότητα: «Η ενίσχυση της Αστυνομίας έπαιξε το ρόλο της»

«Έχει γίνει σημαντική πρόοδος. Καταλαβαίνω αυτό που λέτε και θα πρέπει να μας προβληματίσει ότι πράγματι τα περιστατικά βίας μονοπωλούν πολλές εκπομπές δίνοντας μια εικόνα που δεν αντιστοιχεί στα δεδομένα. Πάρα πολλά άβατα έχουν ξεριζωθεί, δεν υπάρχει άβατο των Εξαρχείων. Στα Πανεπιστήμια προχωράμε με δυσκολίες στην εφαρμογή του νόμου για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ανεχθούμε νέες εντάσεις στα Πανεπιστήμιο. Οφείλουμε να κάνουμε τα Πανεπιστήμια ασφαλή. Σ’ αυτό πιστεύω ότι συμφωνεί όλη η κοινωνία.

Η ενίσχυση της Αστυνομίας έπαιξε το ρόλο της. Είμαστε αντιμέτωποι με καινούργιες μορφές βίας που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο κατασταλτικά. Υπάρχει εφηβική βία, συμμορίες ανηλίκων. Η απάντηση εκεί δεν είναι μόνο κατασταλτική. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Υπάρχουν μουσικές επιλογές που προάγουν ανοιχτά τη βία. Σε μια κοινωνία ελεύθερης έκφρασης θα ήταν αδόκιμο να περιορίσει τέτοιες εκφράσεις. Το ζήτημα της αστυνόμευσης τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Ο χρόνος που έχει καταναλωθεί από τα ΜΜΕ για τα αποτρόπαια εγκλήματα που μας έχουν απασχολήσει είναι τεράστιος.

Για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί. Είναι γνωστά τα Πανεπιστήμια, λιγότερα από 5. Δεν μιλάμε για κατασταλτικό μηχανισμό. Πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση όλων. Δεν είναι χώρος που πλακωνόμαστε το Πανεπιστήμιο. Θα το κερδίσουμε το στοίχημα αυτό. Δεν θα φτάσουμε στο σημείο να χτιστούν νέες διαχωριστικές γραμμές. Η κοινωνία δεν είναι διχασμένη στο ζήτημα αυτό». 

Για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από τον διεθνή Τύπο

«Όταν γίνεται ένα λάθος, είναι λογικό να αναδεικνύεται. Δεν θεωρώ ότι έχει αλλάξει η εικόνα της χώρας. Η κριτική είναι καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη. Και η γνώμη είναι καλοδεχούμεη ακόμα και αν έχει ιδεολογικές αναφορές. Δεν είναι ανεκτή η διαστρέβλωση των στοιχείων.

Στήθηκε φάμπρικα επικοινωνιακή για τους 38 μετανάστες και το νεκρό παιδί. Αμφισβητείται σοβαρά το περιστατικό. Δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά. Αλλά δεν υπήρξε καμία διόρθωση. Δεν θα δεχθούμε τη διαστρέβλωση των γεγονότων. Η εικόνα της χώρας δεν είναι αυτή που ήταν πριν από τρια χρόνια. Όσοι επιδιώκουν να παρουσιάζουν την Ελλάδα ως μια αυταρχική χώρα, υπήρξα προσωπικά υπεύθυνος που εκδιώχθηκε ο Όρμπαν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα».

Για τον τουρισμό: «Δεν θα γίνουμε ξένοι στον τόπο μας»

Είμαστε ικανοποιημένοι από το τουριστικό προϊόν αλλά κάποιοι προορισμοί έχουν φτάσει στα όριά τους. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Στόχος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, με προστασία του περιβάλλοντος και διασποράς του πλούτου που προσφέρει. Νέοι προορισμοί, 12 μήνες το χρόνο. Ποιες είναι οι κρίσιμες υποδομές, πώς αντιμετωπίζουμε την υπερσυγκέντρωση σε Μύκονο και Σαντορίνη. Για το πώς εξασφαλίζουμε βιωσιμότητα, η Τήλος είναι εξαιρετικό παράδειγμα. Έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία να επεκτείνουμε τέτοια προγράμματα. Η πράσινη ενέργεια είναι πιο εύκολη σε μικρά νησιά. Είναι μονόδρομος η βιώσιμη ανάπτυξη. Δεν θα γίνουμε ξένοι στον τόπο μας. Υπάρχουν φθηνοί και όμορφοι προορισμοί στην πατρίδα μας. Το κράτος πρέπει να δίνει τη δυνατότητα έστω για μια εβδομάδα διακοπών για όλους και γι αυτό επεκτείνουμε τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA