Μενού
  • Α-
  • Α+

Για τρίτη φορά μέσα σε ένα 48ωρο, αρχικά από τη Θεσσαλονίκη και χθες από το Παρίσι έχοντας στο πλευρό του τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέπεμψε σαφή και αυστηρά μηνύματα αποτροπής στις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν για εισβολή σε ελληνικά νησιά, θέτοντας παράλληλα Ε.Ε και ΝΑΤΟ προ των ευθυνών τους για τον κίνδυνο νομιμοποίησης του δεσποτικού αναθεωρητισμού στα χνάρια του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Προχωρώντας το ηχηρό «νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα» ένα βήμα παραπέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι που του πετάει συστηματικά το τελευταίο διάστημα ο Τούρκος Πρόεδρος με την πολεμική φράση «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» τονίζοντας από το Ελιζέ ότι «τους περιμένουμε στο φως της ημέρας. Εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκαιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του» και καλώντας τον κ. Ερντογάν να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και τις πολεμικές απειλές και να βαδίσει στο δρόμο του διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Διαβάστε επίσης: Εμανουέλ Μακρόν: Ηχηρό μήνυμα κατά των «λεονταρισμών» του Ερντογάν - «Απαράδεκτες οι προκλήσεις κατά της Ελλάδας»

Η επιλογή του Πρωθυπουργού να στείλει τόσο ισχυρό μήνυμα στην κλιμακούμενη επιθετικότητα της Άγκυρας από το Παρίσι κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Γάλλο Πρόεδρο δεν ήταν διόλου τυχαία. Είχε διττό στόχο. Αφενός να αποδομήσει από ένα ακόμα ευρωπαϊκό έδαφος την τουρκική προπαγάνδα καταδεικνύοντας ποιος είναι στην πραγματικότητα ο επιτιθέμενος μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας και ποιος ανατινάσσει τις γέφυρες επικοινωνίας, εγείροντας κινδύνους αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Αφετέρου να αναδείξει την ετοιμότητα της Ελλάδας να προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με «ασπίδα» όπως είπε χαρακτηριστικά εκτός από τα όπλα της - όπως τα γαλλικά Rafale και οι Belharra και τη δύναμη της νομιμότητας και με τις ισχυρές της συμμαχίες όπως αυτή με τη Γαλλία η οποία ενισχύθηκε και επισφραγίστηκε με την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας που κλείνει σχεδόν ένα χρόνο ισχύος.

Εξ ού και το «Μαζί πιο ισχυροί», που υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. Αυτό άλλωστε φρόντισε να το καταστήσει απολύτως ξεκάθαρο και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, που δήλωσε την απόλυτη στήριξη στην Ελλάδα απέναντι στις προκλήσεις αμφισβήτησης της κυριαρχίας της, προειδοποιώντας παράλληλα ότι δεν θα επιτρέψει αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο. Προσέδωσε εξάλλου στη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας – Γαλλίας για την ασφάλεια και την άμυνα χαρακτηριστικά ενδυνάμωσης της κοινής ασφάλειας και της ευρωπαϊκής κυριαρχίας.

Τα μηνύματα στην Ευρώπη για τον δεσποτικό αναθεωρητισμό

Εν μέσω της κρίσιμης γεωπολιτικής συγκυρίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να εκπέμψει και μηνύματα με αποδέκτες την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία και στη σαφή θέση Ελλάδας και Γαλλίας υπέρ του αμυνόμενου και της ελευθερίας, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει επουδενί να νομιμοποιηθεί στον 21ο αιώνα ένα τελεσμένο δεσποτικού αναθεωρητισμού «που πρόθυμα θα μπορούσε να μιμηθεί αύριο κάθε τοπικός ταραξίας και σε άλλες περιοχές του πλανήτη μας».

Κατ’ ουσίαν ο Πρωθυπουργός εξέπεμψε σήμα κινδύνου για τον «στρουθοκαμηλισμό» ορισμένων εταίρων και συμμάχων απέναντι στο επιθετικό δόγμα της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, την ποιοτική αναβάθμιση των παράλογων και μαξιμαλιστικών αξιώσεων της Άγκυρας και την επικίνδυνη φάση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελληνικές σχέσεις με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Επιδίωξε κ να καταδείξει ότι η ευθεία σύνδεση της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών με την κυριαρχία τους και η αναγωγή της θεωρίας των γκρίζων ζωνών με αναφορές περί παράνομης κατοχής των νησιών σε επίσημη πλέον θέση της τουρκικής ηγεσίας, κοινώς η διαρκής επιθετικότητα και οι απειλές από έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να αποδίδονται μόνο σε τακτικισμούς και προσπάθεια άρσης εσωτερικών αδιεξόδων, αλλά πρέπει να αναγνωριστεί ως μια ταύτιση με τις μεθόδους του Ρώσου Προέδρου που πρέπει να λάβει μια στιβαρή απάντηση.

Ηχηρό μήνυμα αποτροπής με τα πρώτα F-16 Viper

Πέραν των σαφών μηνυμάτων δια στόματος Πρωθυπουργού από το Μέγαρο των Ηλυσίων, τον δικό της ισχυρό συμβολισμό για τις αναβαθμισμένες δυνατότητες αποτροπής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι σε κάθε επιβουλή, ενείχε και η χθεσινή ένταξη των δύο πρώτων F-16 Viper στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία από τα συνολικά 83 που θα ενταχθούν μέχρι το 2027. Σε μια περίοδο που η Τουρκία προσπαθεί μάταια για την αναβάθμιση των δικών της μαχητικών από τις ΗΠΑ, οι λεγόμενες «Οχιές» που διαθέτει πλέον η χώρα μας αποτελούν την πιο εξελιγμένη εκδοχή του F-16 στον κόσμο, εξοπλισμένα με Ραντάρ AESA, όπως τα μαχητικά 5ης γενιάς, Link 16 για να επικοινωνούν με τα Rafale και τις Φρεγάτες, αναβαθμισμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και τα πιο σύγχρονα όπλα χάρη στις δομικές ενισχύσεις που υπέστησαν.