Μενού
  • Α-
  • Α+

Να συντονίσουν το βηματισμό Αθήνας και Παρισιού για την προώθηση γενναίων παρεμβάσεων που θα αποκρούσουν αποτελεσματικά τον εκβιασμό της Ευρώπης που επιχειρεί ο Ρώσος Πρόεδρος με «όπλο» το φυσικό αέριο, προφυλάσσοντας τις οικονομίες των κρατών μελών της Ε.Ε και εξασφαλίζοντας τη στήριξη των κοινωνιών τους, συμφώνησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν στη συνάντησή του στο Ελιζέ. Κατά τη διάρκεια του δείπνου τους οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν περαιτέρω το δύσκολο χειμώνα που προοιωνίζεται και την προσπάθεια του Βλάντιμιρ Πούτιν να δοκιμάσει την ενότητα της Ευρώπης και να προκαλέσει πολιτική αστάθεια στις χώρες που του επέβαλλαν κυρώσεις.

Παρά τις επιμέρους διαφορές που υπήρχαν ως προς την προσέγγιση της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και δη του πλαφόν, με την Αθήνα να προωθεί τη λύση της ανώτατης τιμής συνολικά στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο και το Παρίσι να συντάσσεται με το πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο, οι πληροφορίες θέλουν τους δύο ηγέτες να συμφωνούν στην ανάγκη συντονισμένης απάντησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Διαβάστε ακόμη: Σταϊκούρας: Δικαιούχοι των 250 ευρώ χαμηλοσυνταξιούχοι με σύνταξη έως 800 ευρώ

Κοινή αντίληψη του Πρωθυπουργού και του Γάλλου Προέδρου ήταν ότι φρένο στην εφιαλτική κούρσα των τιμών του φυσικού αερίου για την αποσυμπίεση των κρατικών προϋπολογισμών μπορεί να μπει μόνο μέσω ενιαίων παρεμβάσεων και κινήσεων.

Αμφότεροι συντάχθηκαν κατά πληροφορίες στην αύξηση του pressing για μια ηχηρή παρέμβαση  και ταχεία λήψη αποφάσεων στο άτυπο Ευρωπαϊκό  Συμβούλιο που πραγματοποιηθεί στην Πράγα 6-7 Οκτωβρίου και στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 και 21 Οκτωβρίου.

Επί τάπητος στο τετ α τετ των δύο ηγετών τέθηκε επίσης η διασφάλιση της επάρκειας του ενεργειακού εφοδιασμού. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε κατά πληροφορίες τον Γάλλο Πρόεδρο για τις σημαντικές προοπτικές που προσφέρουν οι υποδομές της Ελλάδας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και την απεξάρτησή της από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, τονίζοντας τη δυνατότητα μετατροπής της χώρας σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας προς την Ε.Ε.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν επίσης για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης και ενίσχυσης της συντονισμένης αλληλεγγύης που επέδειξε η Ε.Ε. στο Κίεβο, ενώ ο Πρωθυπουργός εξήρε τη συμβολή του προέδρου Μακρόν στην πραγματοποίηση επίσκεψης ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΔΟΑΕ στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια. Η ατζέντα επεκτάθηκε και στα Δυτικά Βαλκάνια με κοινή συνισταμένη τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή.