Μενού
  • Α-
  • Α+

Νέα επίθεση στην Ελλάδα έκανε η Τουρκία με αφορμή τη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι. Τόσο ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ όσο και ο Τύπος στη γείτονα κατηγορούν την Ελλάδα για «διπρόσωπη και υποκριτική πολιτική», Χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε: «Προσπαθούν να αμαυρώσουν την εικόνα της Τουρκίας. Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και να διαστρεβλώσουν κάθε γεγονός, να επηρεάσουν τρίτους με ψέματα και συκοφαντίες και να παραπονεθούν για την Τουρκία σε τρίτες χώρες».

Παράλληλα, ο Χουλουσί Ακάρ, γνωστός για τις προκλήσεις του προς την Ελλάδα, αυτή τη φορά έφτασε στο σημείο να μιλά για επίλυση των προβλημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και με βάση το διεθνές δίκαιο. «Διδαχθείτε από την Ιστορία. Μην μπαίνετε σε νέες περιπέτειες. Κάποιοι μπορεί να πουν διάφορα στο αυτί σας. Έχετε δει στην Ιστορία ότι αυτά δεν ισχύουν. Μην επαναλάβετε το ίδιο πράγμα. Να είστε έξυπνοι. Υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα που αυξάνουν την ένταση για προσωπικούς υπολογισμούς και την εσωτερική τους πολιτική», σημείωσε. 

Χουλουσί Ακάρ: «Διπρόσωπη και υποκριτική πολιτική»

Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι «δεν είναι λάθος να πούμε ότι ακολουθείται μια πραγματικά διπρόσωπη πολιτική. Υπάρχει μια υποκριτική πολιτική. Από τη μία επιμένουμε στον διάλογο, κάνουν πως το αντιλαμβάνονται και πάνε να απαντήσουν, όμως από την άλλη, μόλις μείνουν μόνοι συνεχίζουν να παραπονιούνται για την Τουρκία, βασισμένοι σε ψέματα κάθε φορά που μιλάνε με τρίτες χώρες. Στα σπίτια τους δεν έχουν καθρέφτη; Ας κοιτάξουν τον καθρέφτη! Κάποτε οι άνθρωποι κοιτάζουν τον καθρέφτη και βλέπουν την αλήθεια. Και ίσως ντραπούν! Ίσως ντραπούν! Δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια διπρόσωπη στάση τέτοια υποκρισία».

Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να δηλώσει: «Κάνουμε μεγάλη υπομονή. Όμως παρά τις καλοπροαίρετες προσπάθειές μας δυστυχώς η γειτονική Ελλάδα με προβοκατόρικες ενέργειες και δηλώσεις συνεχίζει να αυξάνει την ένταση και εμείς προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα για να το εμποδίσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας».

Ο Χουλουσί Ακάρ προχώρησε εκ νέου σε προκλήσεις και για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. «Δεν αποδέχονται την ύπαρξη των αδελφών μας εκεί. Λένε “είναι μουσουλμάνοι”», είπε, κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβίαση της Συμφωνίας της Λωζάνης και της Συμφωνίας του Παρισιού. Στο ίδιο πλαίσιο, έθεσε εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και σημείωσε ότι οι συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έχουν σταματήσει. «Πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις και ότι θα ήταν ο σωστός τρόπος να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό για να λύσουμε τα προβλήματά μας με ειρηνικά μέσα και μεθόδους, μέσω διαλόγου. Ωστόσο, αυτό που λέμε δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκληφθεί ως αδυναμία. Είμαστε αποφασισμένοι, αποφασισμένοι και ευτυχώς ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τόσο των ιδίων όσο και των Κυπρίων αδελφών μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο» διαμήνυσε.

«Κακομαθημένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης»

Στην ίδια επιθετική ρητορική κατά της χώρας μας κινούνται και τα πρωτοσέλιδα στην Τουρκία. Χαρακτηριστικά, το τουρκικό φιλοκυβερνητικό δίκτυο A Haber αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο, με τίτλο: «Θρασεία απειλή προς την Τουρκία από τον ανίδεο ΜHΤΣΟ». Και κάνει το εξής σχόλιο: «Ο Μητσοτάκης με θράσος απείλησε την Τουρκία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε με νόημα πως: «Αυτοί που λένε ότι θα έρθουν νύχτα, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας», ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως το παράθυρο του διαλόγου παραμένει ανοιχτό. Μάλιστα, φτάνει στο σημείο να αναφέρει: «Ο κακομαθημένος Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός της Ελλάδας που έχει πίσω της στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο καταρχήν τις ΗΠΑ και τη Γαλλία συναντήθηκε στο Μέγαρο Ελιζέ με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Μετά από την συνάντηση, ο Μητσοτάκης που με άσχημα λόγια στόχευσε την Τουρκία, επέδειξε το θράσος να εκτοξεύσει απειλές σχετικά με τη δήλωσή του προέδρου Ερντογάν που εννοώντας την Ελλάδα είχε πει πως “Μία βραδιά μπορεί να έρθουνε ξαφνικά”».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA