ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13/09/2022 23:45

Τουρκία: Μπαράζ προκλήσεων σε Εβρο και Αιγαίο με fake news και «τύμπανα πολέμου» - Σταθερά ψύχραιμη η Αθήνα

Με έκτακτη είδηση το απόγευμα της Τρίτης, κατηγόρησαν ευθέως την Ελλάδα ότι άφησε να πεθάνουν έξι άνθρωποι στο Αιγαίο μεταξύ των οποίων δύο μωρά - Την ίδια στιγμή προκαλούν και στον Έβρο με καραβάνια μεταναστών που οργανώνονται μέσω... των social media

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Τουρκία: Μπαράζ προκλήσεων σε Εβρο και Αιγαίο με fake news και «τύμπανα πολέμου» - Σταθερά ψύχραιμη η Αθήνα
Τουρκία: Μπαράζ προκλήσεων σε Εβρο και Αιγαίο με fake news και «τύμπανα πολέμου» - Σταθερά ψύχραιμη η Αθήνα
Ανάγνωση:

Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές Αρχές μετά τις πληροφορίες για καραβάνι στον Έβρο που οργανώνεται ακόμα και μέσω των social media στο οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να πάρουν μέρος 70.000 μετανάστες από την Τουρκία. Την ίδια στιγμή, τα τουρκικά ΜΜΕ, με έκτακτη είδηση το απόγευμα της Τρίτης, κατηγόρησαν ευθέως την Ελλάδα ότι άφησε να πεθάνουν έξι άνθρωποι μεταξύ των οποίων δύο μωρά, τρία παιδιά και μία γυναίκα στο Αιγαίο, μετά από απώθηση της βάρκας τους στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Το Λιμενικό δεν άφησε αναπάντητη αυτή την προβοκάτσια. Ειδικότερα, το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής διαψεύδει κατηγορηματικά την ανακοίνωση της Τουρκικής Ακτοφυλακής που αναφέρεται σε φερόμενη εμπλοκή του λιμενικού σώματος σε περιστατικό υποτιθέμενης επαναπροώθησης μεταναστών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο έξι αλλοδαπών στην θαλάσσια περιοχή της Μαρμαρίδας, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Οι τουρκικοί ισχυρισμοί προκάλεσαν την έντονη αντίδραση και του Έλληνα υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη. Σε ανάρτησή του στο Twitter υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι στο θανατηφόρο περιστατικό που αναφέρονται τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης η Ελλάδα δεν είχε καμία ανάμειξη. «Η Τουρκία πρέπει να κάνει περισσότερα για να αποτρέψει τις παράνομες αναχωρήσεις, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νότης Μηταράκης.

Video Loading...

Έβρος: Το καραβάνι μεταναστών και το πράσινο φως από την Τουρκία

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, οι Αρχές γνωρίζουν από την πρώτη στιγμή ότι κάποιοι οργανώνουν αυτό το καραβάνι των μεταναστών και έχουν πάρει τα μέτρα τους στον Έβρο. Αναλύοντας, οι Αρχές ασφαλείας στην Ελλάδα αυτούς που μπαίνουν και δηλώνουν συμμετοχή για το καραβάνι των μεταναστών, στέκονται σε δύο πολύ βασικά σημεία. Το πρώτο, είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς φαίνεται ότι είναι άτομα που έχουν έρθει από τη Συρία, τα τελευταία χρόνια διαμένουν στην Τουρκία, άρα βρίσκονται εκεί και με κάποιο συγκεκριμένο καθεστώς, και τα οποία τώρα πια δηλώνουν ότι δεν μπορούν να παραμείνουν στην Τουρκία, γιατί υπάρχει ένα κύμα εναντίον τους – δεν τούς παίρνουν πια στη δουλειά, δεν τους νοικιάζουν πια σπίτια και άρα δεν μπορούν να παραμείνουν άλλο εκεί και θέλουν να μεταναστεύσουν. Το δεύτερο σημείο στο οποίο στέκονται οι ελληνικές Αρχές είναι ότι θα περιμένουν, λένε, όσοι συμμετέχουν στο καραβάνι, το «πράσινο φως» από τις τουρκικές αρχές. Όλο αυτό, υποστηρίζουν, είναι σχεδιασμένο ώστε οι τουρκικές αρχές να στείλουν ένα μήνυμα προς την Ελλάδα ότι, όταν θα κάνουν τα στραβά μάτια μπορούν να ξεκινήσουν οι 70.000 – 80.000 άνθρωποι και να φτάσουν μέχρι τον Έβρο.

Video Loading...

Μηταράκης: Δεν υπάρχουν απτά στοιχεία που να αποδεικνύουν νέο προσφυγικό κύμα από την Τουρκία

Νωρίτερα την Τρίτη (13/09), σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Νότης Μηταράκης παραδέχτηκε ότι, εδώ και αρκετές ημέρες υπάρχει η πληροφορία για υποκίνηση, από την Τουρκία, νέου προσφυγικού κύματος προς τη χώρα μας. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο υπουργός μετανάστευσης, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν απτά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτή ευσταθεί. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Νότης Μηταράκης υπογράμμισε ότι «είχαμε την πληροφορία αυτή αρκετές μέρες πριν, ευτυχώς οι μυστικές υπηρεσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργούν αποτελεσματικά. Όπως άλλωστε είχαμε και πολύ επιτυχημένη πληροφόρηση από την ΕΥΠ τον Μάρτιο του 2020, κάτι που ήταν καταλυτικό στο να προλάβουμε να οχυρώσουμε τον Έβρο». Όπως επισήμανε ο Νότης Μηταράκης, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επικοινωνιακή διαχείριση θεμάτων που αφορούν στο μεταναστευτικό, για να μη δοθεί η δυνατότητα κάποιοι να παρερμηνεύσουν και να διαδώσουν το μήνυμα ότι κάτι έχει αλλάξει στην πολιτική της χώρας επί του μεταναστευτικού.

«Έχουμε μεν πίεση στα σύνορα, αλλά έχουμε χαμηλές αφίξεις γιατί με αποτελεσματικότητα φυλάμε τα σύνορά μας», ανέφερε ο υπουργός και τόνισε ότι, το 2021, είχαμε τις χαμηλότερες ροές της δεκαετίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου, φέτος θα έχουμε τις δεύτερες χαμηλότερες. «Αναμφίβολα υπάρχει από τη γείτονα χώρα μία προσπάθεια εργαλειοποίησής του μεταναστευτικού αλλά και μία προσπάθεια να διώξουν μετανάστες λόγω των οικονομικών προβλημάτων που βιώνουν», σημείωσε. Ο Νότης Μηταράκης πρόσθεσε ότι, για το θέμα, έχει ενημερώσει την αρμόδια επίτροπο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όπως εξήγησε, και η Frontex έχει πλήρη ενημέρωση και συνεργασία με την ελληνική αστυνομία για το θέμα της φύλαξης των συνόρων.

Τουρκία: «Πάψε να απειλείς και τράβα πάρε τα ελληνικά νησιά»

Η τουρκική αντιπολίτευση επιχειρεί να κινηθεί σε ακόμα πιο επιθετικούς τόνους από τον πρόεδρο της Τουρκίας, εντείνοντας τη ρητορική εναντίον της Ελλάδας. Ετσι, μετά τη Μεράλ Ακσενέρ, ο Κιλιτσντάρογλου επικεφαλής του CHP, σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική του ομάδα, προκάλεσε ξανά τον Ερντογάν «...αν τολμά να πάει να πάρει τα νησιά». Οι υψηλοί τόνοι εναντίον της Ελλάδας που υιοθετούνται και από την αντιπολίτευση, καθιστούν μία «αναδίπλωση» Ερντογάν ιδιαίτερα δύσκολη έως αδύνατη, αφού το πλαίσιο που ο ίδιος δημιούργησε είναι ασφυκτικό. «Δεν είμαστε σαν αυτούς, όχι κύριε, ερχόμαστε αμέσως. ''Μπορεί να έρθω το πρωί… κ.λπ.''. Τι είπε ο Ετζεβίτ; Ο στρατιωτικός προσγειώθηκε, ήρθε στην πόρτα του πρωθυπουργού και είπε ''...ο στρατός μας είναι τώρα στην Κύπρο''. Είχε τελειώσει», είπε χαρακτηριστικά ο Κιλιτσντάρογλου.

Και συνέχισε αναφερόμενος στα νησιά λέγοντας: «Οταν κατελήφθησαν αυτά τα νησιά, είπα 50 φορές ότι καταλαμβάνονται, όλα αυτά γίνονται κατά παράβαση της Συνθήκης της Λοζάνης. Σιώπησαν». Συνέδεσε δε τις απειλές Ερντογάν με την αλλαγή ατζέντας λόγω της οικονομίας. Όπως ανέφερε ο Κιλιτσντάρογλου «...τώρα η οικονομία είναι στην ατζέντα, το έθνος είναι σε άθλια κατάσταση, και κάθεται εκεί και λέει ''Θα έρθω, θα έρθω ένα βράδυ, θα έρθω αύριο το πρωί'', να σου στείλουν πρόσκληση; Αν έχεις το κουράγιο, πήγαινε αν τολμάς αδερφέ, δεν κάνουμε δουλειά με το μπράβο, δεν είναι τρόπος να διοικήσεις κράτος έτσι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΒΡΟΣ ΑΙΓΑΙΟ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ