Μενού
diakopi-reyma
Ηλεκτρικό ρεύμα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών για την εξειδίκευση του σχήματος των επιδοτήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο που θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο. Αποκαλυπτήρια για το νέο μοντέλο επιδοτήσεων ως προς το ρεύμα, αλλά και το φυσικό αέριο θα κάνει την Τρίτη ή την Τετάρτη η κυβέρνηση. Σημειώνεται, πως όσο μικρότερη η κατανάλωση για ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση, τόσο μεγαλύτερη θα είναι αναλογικά η επιδότηση, ενώ θα προβλέπεται και ένα ξεχωριστό bonus για όσους καταναλωτές καταφέρουν να μειώσουν κατά 15% την κατανάλωσή τους εν συγκρίσει με την περσινή περίοδο. Αυτό δεν θα συμβεί για το φυσικό αέριο. 

Όσον αφορά την επιδότηση στο φυσικό αέριο, το ΥΠΕΝ φέρεται να εξετάζει διαφορετικά σενάρια τόσο για το ύψος της επιδότησης όσο και για τον μηχανισμό χρηματοδότησης και καταβολής. Αν δηλαδή θα υπάρχει συνδυασμός κρατικής επιδότησης με έκπτωση από τη ΔΕΠΑ (πρόκειται για το σχήμα που εφαρμόστηκε πέρυσι) ή θα εφαρμοστεί μοντέλο ανάλογο με αυτό που ισχύει στην ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό συνεπάγεται άντληση εσόδων από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά, μέσω της επιβολής έκτακτου τέλους αλληλεγγύης.

Η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα στους πολίτες να κάνουν μικρότερη κατανάλωση, περιορίζοντας άσκοπες δραστηριότητες, προκειμένου να είναι στην περίμετρο της αυξημένης επιδότησης, αν και είναι σαφές ότι οι οικιακοί χρήστες του φυσικού αερίου θα επιβαρυνθούν αναλογικά περισσότερο. Εν όψει των αποκαλυπτηρίων του νέου μοντέλου επιδοτήσεων ρεύματος, οι προμηθευτές εκφράζουν έντονη ανησυχία, λόγω της πολυπλοκότητας του νέου συστήματος και τη δυνατότητα εφαρμογής του μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να πιστωθεί και το επίδομα ενέργειας για τον μήνα Ιούνιο. Υπενθυμίζεται πως δεν χρειάζεται να γίνει νέα αίτηση, καθώς ισχύουν οι προηγούμενες.

Ποιες ώρες καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται στο δίωρο 7 με 9 το πρωί- σήμερα για παράδειγμα κυμαίνονται μεταξύ 461- 470 ευρώ έναντι μέσης τιμής 376 ευρώ- ενώ ελαφρώς χαμηλότερα κινούνται οι τιμές στο διάστημα 7 με 9 το βράδυ. Και στις δύο αυτές ζώνες το μεγαλύτερο μερίδιο στο ενεργειακό μίγμα καταλαμβάνει το φυσικό αέριο και οι εισαγωγές ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένη την πρόθεση του υπουργείου Ενέργειας να μη θιγούν τα νοικοκυριά από τα υποχρεωτικά μέτρα εξοικονόμησης, η συμβολή των μεγάλων ενεργοβόρων επιχειρήσεων φαντάζει πιο περίπλοκη, αφού οι ώρες αιχμής καταλαμβάνουν και ώρες πλήρους παραγωγικής διαδικασίας.  

Στην Αθήνα παρακολουθούν με ανακούφιση τις διακυμάνσεις του φυσικού αερίου, που οδεύει για την τρίτη εβδομάδα αποκλιμάκωσης. Μετά το pick στα 333 ευρώ την 26η εβδομάδα, η τιμή του υποχωρεί- έστω με εξάρσεις- και πλέον βρίσκεται κάτω από τα 190 ευρώ, παρά τις απειλές από τη Μόσχα για πλήρη διακοπή της ροής. Αναλυτές εκτιμούν ότι το γεγονός πως ούτως ή άλλως οι ροές είναι εξαιρετικά χαμηλές (20%), σε συνδυασμό με το ότι η Ευρώπη έχει γεμίσει τις αποθήκες κατά 85%, ενδεχομένως σημαίνει ότι δεν θα δούμε ένα νέο ράλι τιμών.  Ακόμα κι έτσι, η τιμή του φυσικού αερίου είναι υψηλότερη κατά 118% από πέρσι κι αυτό σημαίνει πως ακόμα κι αν η κρατική επιδότηση καλύψει το 50- 60% της αύξησης, όπως είναι το βασικό σενάριο, τα κοινόχρηστα για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα «καίνε»...

Φυσικό αέριο: Νέα πτώση στα 173 ευρώ η μεγαβατώρα καθώς εντείνονται τα μέτρα στην ΕΕ

Η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης αερίου τον Οκτώβριο (TTF) μειώθηκε έως και 8,3%, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία της προηγούμενης εβδομάδας, και στις 10.30 διαμορφωνόταν στα 173 ευρώ η μεγαβατώρα. Η Γερμανία, η Βρετανία και άλλες χώρες σχεδιάζουν να δαπανήσουν πολλά δισεκατομμύρια για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις ρωσικές εισαγωγές, να διασώσουν τις ενεργειακές εταιρείες τους και να βάλουν πλαφόν στις τιμές για να ελαφρύνουν το βάρος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Καθώς η περίοδος θέρμανσης πλησιάζει, η αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών θα δοκιμασθεί και οι traders θα συνεχίζουν να εστιάζουν στα επίπεδα πληρότητας των δεξαμενών αποθήκευσης αερίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA