Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε συναγερμό έχουν τεθεί τα σύνορα του Εβρου, καθώς τις τελευταίες ώρες κυκλοφόρησε επίσημο κάλεσμα από ομάδες μεταναστών που βρίσκονται στην Τουρκία, προκειμένου να συγκεντρωθούν 70.000 άτομα σε κεντρική πλατεία της Αδριανούπολης και από εκεί να οδηγηθεί ένα τεράστιο καραβάνι προς τα σύνορα με σαφή εντολή να περάσουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πρόκειται για μια ακόμη προκλητική ενέργεια από την Αγκυρα, καθώς, ανεπίσημες πληροφορίες κάνουν λόγο για αστυνομική καθοδήγηση του τεράστιου αυτού όγκου με σχέδιο και οργανόγραμμα που μαρτυρά μια συντονισμένη προσπάθεια για θερμό επεισόδιο.

Διαβάστε ακόμη: Ορχάν Παμούκ: Ο Ερντογάν δεν μπορεί πλέον να περιορίσει τη φωνή κανενός - Ευτυχώς πέφτει

Ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μυταράκης, έχοντας ενημερωθεί για το θέμα, προέβη σε αποκλειστική δήλωση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, τονίζοντας ωστόσο, πως τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις για οργανωμένη μετακίνηση: «Μέχρι τώρα δεν έχει παρατηρηθεί κάποια κινητικότητα που να μας ανησυχεί, ωστόσο σε κάθε περίπτωση η χώρα μας θα πράξει το καθήκον της: Θα προστατεύσει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και το Διεθνές Δίκαιο». Στα σύνορα, οι συνοριοφύλακες, ο στρατός και η αστυνομία βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση προκειμένου εφόσον χρειαστεί να επέμβουν και να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση. Είναι ενδεικτικό ότι στον Εβρο θα βρίσκεται μέσα στις επόμενες ώρες και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Το... προσκλητήριο στα social media

Πάντως, την ίδια ώρα μεταξύ ομάδων μεταναστών υπάρχει έντονη δράση δημοσιεύοντας μάλιστα και σχετική αφίσα με την οποία προσκαλούν κόσμο να συγκεντρωθεί σε κεντρική πλατεία της Αδριανούπολης σήμερα, προκειμένου από εκεί να ξεκινήσει η πορεία προς τα σύνορα. Μάλιστα, αναρτούν στοιχεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μιλούν για μεγάλη κινητοποίηση. Παράλληλα, υπάρχουν προσωπικοί λογαριασμοί στα social μέσω των οποίων προβάλλονται βίντεο που δείχνουν μετανάστες να ξεκινούν με διάφορους τρόπους και μέσα ακόμα και από την Κωνσταντινούπολη για το ταξίδι προς την Ανδριανούπολη δίνοντας ραντεβού ο ένας στον άλλο, ενώ παράλληλα στέκονται στην... απουσία της αστυνομίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δείτε, όλα ελεύθερα, πουθενά αστυνομία. Πάμε»!

Εξι νέες υπερπτήσεις στα Δωδεκάνησα

Την ίδια ώρα, το μπαράζ των παραβιάσεων και υπερπτήσεων ξεκίνησε από νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Συγκεκριμένα, μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Τουρκίας πέταξε πάνω από τη ν. Κανδελιούσσα. Ακολούθησαν άλλες πέντε υπερπτήσεις στη νήσο Κίναρο και άλλα ελληνικά νησιά στην περιοχή των Δωδεκανήσων.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ οι 5 υπερπτήσεις έγιναν πάνω από τη νήσο Κίναρο. Το μπαράζ των παραβιάσεων και υπερπτήσεων ξεκίνησε στις 08.16, όταν μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Τουρκίας πέταξε πάνω από τη ν. Κανδελιούσσα (δυτικά της Νισύρου) στα 19.000 πόδια. Ακολούθησαν άλλες πέντε υπερπτήσεις στη ν. Κίναρος, η τελευταία στις 14.20.

Σαρώνουν το Αιγαίο τα τουρκικά drones 

Πλέον τα τουρκικά drones πετούν σχεδόν όλο το 24ωρο στο Αιγαίο με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να καταγράφουν δεκάδες παραβιάσεις και υπερπτήσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Πενταγώνου, μόνο σήμερα Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 88 παραβιάσεις από τουρκικά drones εκ των οποίων οι έξι ήταν υπερπτήσεις. Όπως μετέδωσε στο OPEN, οι Τούρκοι σημαδεύουν πλέον περιοχές και νησιά επιμένοντας να παρενοχλούν στο κέντρο του Αιγαίου, δηλαδή από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικότερα.

Στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξης το antidrone

Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το antidrone σύστημα που έχουν προμηθευτεί οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και έχει εγκατασταθεί σε κρίσιμες περιοχές για τη χώρα έχει μπει πλέον στο τελευταίο στάδιο της ανάπτυξής του, με τις τελευταίες δοκιμές να πραγματοποιούνται.

Η πλατφόρμα ελληνικής σχεδίασης για ανίχνευση, ταυτοποίηση, εντοπισμό και εξουδετέρωση μη εξουσιοδοτημένων και εν δυνάμει εχθρικών, μη επανδρωμένων ιπτάμενων μέσων, βρίσκεται σε ανάπτυξη εδώ και μερικούς μήνες.

Επιστολή «ράπισμα» Μπορέλ στον Τσαβούσογλου

Σε απάντηση της πρόσφατης επιστολής του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφορικά με τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο YE/AE Τζοζέπ Μπορέλ απέστειλε πριν από λίγες ημέρες σχετική επιστολή. Στην εν λόγω επιστολή, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

  • Μεταξύ άλλων, οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος.

     

  • Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνεται μέσω καλή τη πίστει διαλόγου, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

     

  • Είναι βαθιά πεποίθηση [του ΥΕ/ΑΕ] ότι ο μοναδικός δρόμος για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί η σταθερή προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA