Μενού
  • Α-
  • Α+

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τα αποκαλυπτήρια του νέου μοντέλου επιδότησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος που θα ισχύουν από 1η Οκτωβρίου και της στήριξης των νοικοκυριών που θερμαίνονται με φυσικό αέριο και αδυνατούν να προχωρήσουν σε μετατροπή του καυστήρα σε πετρέλαιο. Οι ανακοινώσεις από τον Υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα αναμένονται αύριο, αφού συνυπολογιστούν οι νέες χρεώσεις από τους παρόχους οι οποίοι ανακοινώνουν σήμερα τα τιμολόγια ρεύματος για τον επόμενο μήνα, με τις τιμές να εκτιμάται πως θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις τρέχουσες.   

Το νέο μοντέλο επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος - 3 κλιμάκια

Αν και το τελικό σύνολο των κρατικών επιδοτήσεων τελεί ακόμα υπό οριστικό προσδιορισμό σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, το επικρατέστερο σενάριο αναφέρει ότι το νέο μοντέλο επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος που θα εξαρτά το ύψος της επιδότησης από τα επίπεδα κατανάλωσης, θα περιλαμβάνει τρία κλιμάκια.

Διαβάστε ακόμη: Ανακοινώνονται οι κρατικές επιδοτήσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο - Κίνητρα κι αντικίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας

  1. Τη χαμηλή κατηγορία κατανάλωσης με «ταβάνι» τις 500 κιλοβατώρες το μήνα, που εκτιμάται ότι αφορά 9 στα 10 νοικοκυριά και θα λάβει το μεγαλύτερο ύψος επιδότησης.
  2. Τη μεσαία κατηγορία που εκτιμάται ότι θα αφορά σε καταναλώσεις έως 1.000 κιλοβατώρες το μήνα, με χαμηλότερη κρατική ενίσχυση.
  3. Και την υψηλή κατανάλωση άνω των 1.000 κιλοβατώρων μηνιαίως, που θα λάβει και τη μικρότερη επιδότηση.

Όσοι πάντως ανήκουν στο μεσαίο και υψηλό κλιμάκιο θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν το ύψος της επιδότησης εφόσον πετύχουν εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 15% σε σχέση με πέρσι.

Στόχος οι τιμές στα 0,17 - 0,18 ευρώ η κιλοβατώρα

Το ακριβές ποσό της επιδότησης και το ποσοστό της αύξησης που θα καλύπτει ανά κλιμάκιο αποτελεί ακόμη άγνωστο «Χ». Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, σημείο αναφοράς για το Υπουργείο Ενέργειας είναι το τελικό κόστος για τον καταναλωτή μετά την επιδότηση να ανέρχεται στα 17 έως 18 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα και γενικώς στα προ κρίσης επίπεδα. Θα εξαρτηθεί, βέβαια κι από τα τιμολόγια, που θα ανακοινώσουν σήμερα οι πάροχοι.

Το νέο μοντέλο πάντως πρόκειται να ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου και θα αφορά  τις καταναλώσεις όλου του μήνα. Κοινώς τους λογαριασμούς που θα παραλάβουν οι πολίτες το  Νοέμβριο, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ύψος της επιδότησης θα αναδιαμορφώνεται ανά μήνα ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών.

Οριζόντια επιδότηση στο φυσικό αέριο για κάλυψη του 60% της αύξησης  

Όσον αφορά στην προαναγγελθείσα παρέμβαση για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, οι πληροφορίες του Reader αναφέρουν ότι θα είναι οριζόντια. Στόχος του Υπουργείου Ενέργειας είναι με την επιδότηση που θα χορηγηθεί η τελικά τιμή για κάθε νοικοκυριό ανά κιλοβατώρα να κυμαίνεται μεταξύ 12 και 14 λεπτών η κιλοβατώρα, ώστε να καλυφθεί περίπου το 60% της αύξησης, η οποία έχει μετατραπεί σε εφιάλτη.

Παράλληλα με το εθνικό σχέδιο που εφαρμόζει, η κυβέρνηση αναμένει τις αποφάσεις της Ε.Ε., επιμένοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο άλλων καθυστερήσεων κι ότι ενόψει ενός εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα απαιτούνται γενναίες και δραστικές παρεμβάσεις. Ο Πρωθυπουργός εμμένει στις προτάσεις του για επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου,  την ανάγκη αποσύνδεσης της τιμής του φυσικού αερίου από τον τρόπο διαμόρφωσης της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, πολιτικές κοινής  προμήθειας φυσικού αερίου και διάθεση αδιάθετων πόρων  από το Ταμείο Ανάκαμψης, για τη στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. «Περιμένουμε ουσιαστικά πράγματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην κατεύθυνση αυτή και μάλιστα πάρα πολύ γρήγορα», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA