Μενού
  • Α-
  • Α+

Το Ειδικό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα που υπέβαλε ο συνήγορος της Ελένης Τουλουπάκη, να προσκομιστούν έγγραφα που αφορούν στη χορήγηση αναρρωτικής άδειας σε αναπληρωματικό μέλος της σύνθεσης, όταν έγινε η κλήρωση από τη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο για τη συγκρότηση του δικαστηρίου. Κατά τους δικαστές, το αίτημα απορρίπτεται λόγω έλλειψης εννόμου συμφέροντος, αφού δε συνδέεται με συγκεκριμένο αίτημα, καθώς η υπεράσπιση διευκρίνισε σήμερα πως δεν υποβάλει ένσταση για κακή σύνθεση του Δικαστηρίου επειδή κληρώθηκε ως μέλος ασθενής αρεοπαγίτης.

Διαβάστε ακόμη: Επικήρυξη 3.000 ευρώ στον ασυνείδητο που ποδοπάτησε και σκότωσε γατάκι στη Θεσσαλονίκη

«Εαν θα υποβάλλουμε αίτημα είναι άλλο θέμα. Θέλουμε πρωτίστως να αποδείξουμε σε σας και τους πολίτες όλες τις παρανομίες της προδικασίας, όπου οι κατηγορούμενοι δεν είχαν δικαίωμα να εκφράσουν αντιρρήσεις», σημείωσε ο συνήγορος, Γιάννης Μαντζουράνης. Από την πλευρά του, ο συνήγορος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Ιπποκράτης Μυλωνάς επισήμανε πως «...δεν υποβάλουμε τώρα αίτημα για κακή σύνθεση του Δικαστηρίου αλλά δεν παραιτούμαστε από κάθε δικαίωμα μας, είτε αργότερα εδώ είτε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Νωρίτερα, και η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή είχε προτείνει την απόρριψη του αιτήματος σημειώνοντας ότι η Βουλή έχει την ευθύνη για την τήρηση της νομιμότητας της κλήρωσης και το ζήτημα αυτό είναι κάτι που εκφεύγει από τον έλεγχο του Ειδικού Δικαστηρίου. «Δεν υπάρχει κανένας λόγους να προσκομιστούν έγγραφα για την αναρρωτική άδεια του αρεοπαγίτη» ανέφερε η κα. Σμυρλή.

 Οπως είπε η πρόεδρος του ΑΕΔ κ. Ηλιοπούλου, δεν συνδέεται με συγκεκριμένο αίτημα των συνηγόρων, καθώς η ένσταση ακυρότητας, που είχε υποβάλλει η κ. Τουλουπάκη έχει αποσυρθεί. Το δικαστήριο συνεχίζει τη διαδικασία, προκειμένου να κριθεί, εάν θα γίνει δεκτή η παράσταση Πολιτικής Αγωγής από την επίτιμη Εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η οποία έχει καταγγείλει τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ότι, της ασκούσε πιέσεις, ως προς το χειρισμό της υπόθεσης Βγενόπουλου.

Τι δήλωσαν οι συνήγοροι Τουλουπάκη - Παπαγγελόπουλου

«Διαφωνούμε με την άποψη της Εισαγγελέα ότι, η Βουλή μπορεί να στείλει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, τον... περιπτερά της γειτονιάς». Εν τω μεταξύ, με αιχμηρό τρόπο σχολίασε ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης της Εισαγγελέα Εφετών Ελένης Τουλουπάκη, Βασίλης Χειρδάρης, την πρόταση της Εισαγγελέα του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, Αντεισαγγελέα ΑΠ, Ολγας Σμυρλή, που ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα, που είχε υποβάλλει ο ίδιος και οι συνυπερασπιστές του, που υποστήριξαν ότι, δεν μπορεί να συγκροτηθεί νόμιμα το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, καθώς ο εκ των Αρεοπαγιτών Γεώργιος Κοκκόρης, που έχει κληρωθεί στη 13μελή σύνθεση τη έδρας ως ένα από τα έξι αναπληρωματικά μέλη (σ.σ. τρία από τον Αρειο Πάγο και τρία από το ΣτΕ), απουσιάζει τους τελευταίους μήνες, με αναρρωτική άδεια, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Λίγο νωρίτερα η Εισαγγελέας της έδρας του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, που δικάζει τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο είχε προτείνει να απορριφτεί το αίτημα της υπεράσπισης, με το εξής σκεπτικό: «Η κλήρωση αυτή γίνεται από τον Πρόεδρο της Βουλής. Επομένως η Βουλή έχει την ευθύνη, για την κλήρωση αυτή και επομένως η τήρηση της νομιμότητας εκφεύγει από την ευθύνη του παρόντος δικαστηρίου» ανέφερε η κ. Σμυρλή.

Νωρίτερα, διά στόματος του έτερου συνηγόρου υπεράσπισης της κ. Τουλουπάκη Γιάννη Μαντζουράνη, αναφέρθηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο ότι, αποσύρεται η ένσταση μη νομιμότητας της κληρωσης του δικαστηρίου, καθώς, όπως είπε, "η εντολέας μας επιθυμεί, να μην θεωρηθεί ότι, παρακωλύει τη διαδικασία της δίκης, επειδή επιθυμεί, επιδιώκει και θα αγωνιστεί, να αθωωθεί επί της ουσίας».

Ο κ. Μαντζουράνης τόνισε στη συνέχεια και θα υπακούσουμε στην επιθυμίας της, παρά το ότι, ο υπερασπιστής δεν μπορεί να θεωρείται βραχίονας της εντολέως του».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA