Μενού
  • Α-
  • Α+

Κλίμα έντασης επικράτησε σε μια ακόμα συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής γύρω από την υπόθεση των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ. Η συνεδρίαση έληξε άδοξα, όταν η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας απέρριψε δια ψηφοφορίας το αίτημα της αντιπολίτευσης για κλήση περισσότερων μαρτύρων. Την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε η απόφαση της πλειοψηφίας να κλείσει σε μόλις δύο εβδομάδες τις εργασίες της εξεταστικής Επιτροπής (σ.σ. εκκρεμεί η κλήση του Νίκου Ανδρουλάκη). Συγκεκριμένα, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είχε προαποφασίσει να μην καλέσει άλλους μάρτυρες και να κλείσει άρον άρον τις διαδικασίες της εξεταστικής.

Διαβάστε ακόμη: Μιχάλης Κατρίνης: Η κυβέρνηση επιχειρεί να θάψει το θέμα με τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, δεν πρόκειται να συμμετάσχει «...στην παρωδία της αποστολής γραπτών ερωτήσεων στην εκπρόσωπο της intelexa, της εταιρείας που εμπορεύεται το Predator». «Πρόκειται για άλλο ένα επεισόδιο του σκανδάλου της συγκάλυψης», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Εξεταστική Επιτροπή, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποχώρησε από τη σημερινή διαδικασία στην Εξεταστική Επιτροπή καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία διοργάνωσε μία προσχηματική, στην πραγματικότητα, συζήτηση επί της κρίσης νέων μαρτύρων. Είχε προαποφασίσει ότι θα κλείσει τις εργασίες της εξεταστικής άρον-άρον με σκοπό να συνεχιστεί η επιχείρηση συγκάλυψης των βαρύτατων πολιτικών ευθυνών του κ. Μητσοτάκη. Θα συνεχίσουμε από την επόμενη συνεδρίαση να προσερχόμαστε στην Εξεταστική Επιτροπή, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα για να λάμψει αλήθεια κόντρα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, κόντρα στους σχεδιασμούς του κ. Μητσοτακη ο οποίος θέλει να βυθίσει όχι μόνο το Κοινοβούλιο, αλλά ολόκληρη τη χώρα στο σκοτάδι».

 

Την αποχώρησή του από τη συνεδρίαση ανακοίνωσε και το ΚΚΕ με τον βουλευτή του Νίκο Καραθανασόπουλο να δηλώνει: «Αποχωρήσαμε από τη συνεδρίαση για την εμμονή της πλειοψηφίας να μην καλέσει άλλους μάρτυρες για την υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ, του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη. Συνεχίστηκε η προσπάθεια συγκάλυψης και εμείς θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τον ελληνικό λαό για την υπόθεση αυτή».

Η απόφαση της πλειοψηφίας να αποδεχθεί κατάθεση δια γραπτών ερωτήσεων της νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας Intellexa προκάλεσε νωρίτερα και την έντονη αντίδραση της εκπροσώπου του ΜεΡΑ25 Σοφίας Σακοράφα.

 

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν συμμετείχαμε στην προαποφασισμένη ψηφοφορία τραγέλαφο της Νέας Δημοκρατίας για κλήση μαρτύρων. Οι μάσκες έπεσαν».

Τρίμπαλης: «Δεν υπάρχει καμία σχέση με το Predator»

Καμία σχέση με το Predator δεν έχει η εταιρεία Krikel σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Σταμάτη Τρίμπαλη. Ο ίδιος, με βάση πληροφορίες που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, είπε ότι η εν λόγω εταιρεία είχε συνάψει σύμβαση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και τον τότε υπουργό Τόσκα με θέμα λειτουργικά ζητήματα του συστήματος Τέτρα. Ο εκπρόσωπος της εταιρείες φέρεται να υπογράμμισε ότι δεν έχει καμία σχέση με το Predator και πως δεν έχει συμβάσεις πέραν των επεκτάσεων - παρακολουθημάτων της αρχικής με την ΕΛΑΣ που υπεγράφη το 2018. Παράλληλα, φέρεται να αρνήθηκε ότι γνωρίζει τον Γρηγόρη Δημητριάδη, προσθέτοντας ότι είχε σχέσεις με το επιχειρησιακό δυναμικό συγκεκριμένων υπηρεσιών.

«Είχα επικοινωνία με τον κ. Τόσκα για τη δουλειά μου, όχι όμως με τον κ. Δημητριάδη» φέρεται να υποστήριξε ενώ τόνισε πως ποτέ δεν συνεργάστηκε με την ΕΥΠ και πως δεν είχε καμία σχέση με τον κ. Λαβράνο. Ερωτηθείς για τη σύμβαση του Απριλίου του 2021 με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (όπου δόθηκε προκαταβολή 4 εκ. ευρώ για το σύστημα Tetra) υποστήριξε πως η προκαταβολή είχε να κάνει με την επείγουσα κατάσταση στο μεταναστευτικό και την ανάγκη άμεσης προμήθειας λόγω αυξημένων ροών.

Νωρίτερα, σύμφωνα πάντα με γαλάζιες πηγές, η επικεφαλής της ΕΑΔ, Αλεξάνδρα Ρογκάκου φέρεται να επισήμανε ότι από τον έλεγχο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στην ΕΥΠ, δεν προέκυψε ούτε σύμβαση - ούτε σχέση του Pretador με το ελληνικό Δημόσιο, έδωσε η επικεφαλής της ΕΑΔ Αλεξάνδρα Ρογκάκου. Κατά την ίδια, η πρώτη σύμβαση της εταιρίας Krikel με το ελληνικό δημόσιο έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των εταιριών Krikel και Intellexa.

«Προσχηματική και ελλιπής» η έρευνα της ΕΥΠ»

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ο έλεγχος που έκανε η ΕΑΔ, με βάση όσα είπε η εκπρόσωπος της, αφορούσε μόνο αν έχει ύπαρξη σύμβαση δημοσίου με την Krikel ή με κάποια άλλη εταιρεία που να έχει προμηθευτεί από την Intelexa το λογισμικό Predator. «Δεν ελέγξανε μετοχικά κεφάλαια εταιρειών, παρένθετες εταιρίες ή οτιδήποτε άλλο. Το πόρισμα αφορά μια ψηφίδα της υπόθεσης», υπογράμμιζαν πηγές της Κουμουνδούρου.

Κατά τις ίδιες πηγές απευθύνθηκαν στην ΕΥΠ και απλά πήραν… διαβεβαιώσεις πως η ΕΥΠ δεν έχει τέτοιο λογισμικό. «Η έρευνα ήταν προσχηματική και ελλιπής που έγινε για τα μάτια του κόσμου», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε ό,τι αφορά την κατάθεση του εκπροσώπου της Krikel από την αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνουν ότι «στην πραγματικότητα έγινε αυτό που περιμέναμε: Δεν αποκάλυψε τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από την Krikel ή την Intelexa».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA