Μενού
  • Α-
  • Α+

Τις δόξες του ζει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης τα τελευταία 24ωρα. Δεν αναφέρομαι μόνο στην παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, αλλά στον διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Χθες λοιπόν το απόγευμα το ΤΑΙΠΕΔ παρέλαβε δυο δεσμευτικές προσφορές από δυο σχήματα αμερικανικών συμφερόντων, ενώ όπως προβλεπόταν τις τελευταίες μέρες δεν κατέθεσε προσφορά η πλευρά του Ιβάν Σαββίδη.

Διαβάστε ακόμη: Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αντόνιο Γκουτέρες – Επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα

Είναι προφανές πως το αμερικανικό ενδιαφέρον συνδυάζεται με τον αυξημένο ρόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης που προβλέπει η ανανεωμένη ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, ενώ η περαιτέρω αναβάθμιση οφείλεται και στην πλωτή μονάδα φυσικού αερίου που αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα και καθιστά την Αλεξανδρούπολη σε κόμβο μεταφορών κι ενέργειας στην Ευρώπη. Οι προσφορές θα ανοίξουν τις επόμενες μέρες και σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις - εγώ βλέπω πάντως ότι η αμερικανική παρουσία δίπλα στα σύνορα με την Τουρκία προσφέρει έναν έξτρα εκνευρισμό στους γείτονες.

Τι γράφει ο Ιερώνυμος

Μην μπερδεύεστε, δεν αναφέρομαι στον Αρχπιεπίσκοπο (ακόμα), αλλά στον Μητροπολίτη Λαρίσης. Σας έχω γράψει τις προηγούμενες μέρες ότι ο σοβαρός αυτός ιεράρχης έχει κάνει μια λεπτομερή έρευνα για την υπόθεση των Αγίων Ισιδώρων του Λυκαβηττού και τη δράση του παπα-Δημήτρη. Χθες, λοιπόν, έμαθα ότι το συμπέρασμα αυτής της έρευνας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Κάποιος...λιγότερο θεσμικός εμού, θα το έλεγε "φωτιά", με αναφορές και σε οικονομικές συναλλαγές, αλλά και σε διακινδνύνευση ανθρώπινων ζωών. Τις ακριβείς λεπτομέρειες δεν τις ξέρω, αλλά θέλω να δω τι αναφορές θα κάνει για το θέμα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην Ιερά Σύνοδο του Οκτωβρίου. «Ο Αρχιεπίσκοπος μιλά με το βλέμμα στο μέλλον, όχι για το παρελθόν», μου είπε χθες τακτικός συνομιλητής του. Ναι, αλλά αν το παρελθόν είναι προβληματικό, τότε πού εδράζεται η κουβέντα για το μέλλον;

Τα μηνύματα για τους μετανάστες

Οργιώδης είναι η κατάσταση στον Eβρο, αφού, όπως αποκάλυψε χθες ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ως το τέλος του μήνα, περίπου 80.000 άνθρωποι θα έχουν επιχειρήσει να διασχίσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ξεκινώντας από τις αρχές Αυγούστου. Και επειδή η πλάκα έχει τελειώσει και η ελληνική αστυνομία έχει στοιχεία ότι η τουρκική στρατοχωροφυλακή κάνει τον κούριερ για μετανάστες, ο κ. Θεοδωρικάκος έχει στείλει μηνύματα στον κ. Μητσοτάκη με βίντεο και φωτογραφίες από την εργαλειοποίηση αυτών των ανθρώπων από την Τουρκία. Στοιχεία που αναμένεται να χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του σήμερα. 

Η συνάντηση Μητσοτάκη με τους τρεις αστυνομικούς

Στο Ground Zero βρέθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτίοντας φόρο τιμής στους Ελληνοαμερικανούς νεκρούς των Διδύμων Πύργων, ενώ επισκέφθηκε και τον (επιτέλους) ανακαινισμένο ιερό ναό του Αγίου Νικολάου. Εκεί, όμως, βρήκε και τρεις Ελληνοαμερικανούς αστυνομικούς της Port Authority, έναν από τη Μεσσηνία, έναν από την Εύβοια και έναν από τα Χανιά. Με τον πατριώτη του, βεβαίως, ενθουσιάστηκε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ, όταν άκουσε ότι ένας εξ αυτών είχε μόλις γυρίσει από την καλοκαιρινή του άδεια, σχολίασε το...ικανοποιητικό του μαύρισμα.

Ο Ερντογάν στο Ισραήλ

Μπορεί ο Ερντογάν να περνάει δύσκολες μέρες με τη Δύση και τις ΗΠΑ, φαίνεται όμως πως ρίχνει γέφυρες με το Ισραήλ. Το λέω διότι όπως είπε στην παραμονή του στις ΗΠΑ σκοπεύει σύντομα να ανταποδώσει το ταξίδι που έκανε ο Ισραηλινός Πρόεδρος στην Άγκυρα κι έτσι να επανενεργοποιήσει τις τουρκοισραηλινές σχέσεις που βρίσκονται στο ναδίρ από το 2010. Η Αθήνα τα παρακολουθεί όλα αυτά με σκεπτικισμό, τα μηνύματα που λαμβάνει πάντως από το Ισραήλ είναι πως η όποια εξομάλυνση των σχέσεων με την Άγκυρα δεν σημαίνει πως επηρεάζει τις σχέσεις με την Ελλάδα. Η εμβάθυνση άλλωστε των σχέσεων πάει πλέον αρκετά πίσω κι έχει στηριχθεί από όλες τις κυβερνήσεις.

Τιμή στο Μανόλη Γλέζο από την ευρωβουλή

Αν ο Μανόλης Γλέζος ζούσε θα συμπλήρωνε τώρα τα 100! Με αφορμή λοιπόν τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του, η Ευρωβουλή θα τιμήσει μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες του αγώνα κατά του ναζισμού (θυμίζω την εκλογή του το 2014 με τον ΣΥΡΙΖΑ) ενώ θα δοθεί και το όνομά του σε μια από τις αίθουσες του ευρωκοινοβουλίου. Η πρωτοβουλία προφανώς ανήκει στην ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όμως θα υπάρξει υπερκομματική παρουσία την επόμενη Τετάρτη, αφού θα παραστούν και θα μιλήσει η Πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, αλλά και οι Νίκος Ανδρουλάκης και Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Αν μη τι άλλο, ο Γλέζος ήταν μια ενωτική φιγούρα κι ένας υπερκομματικός πολιτικός. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA