ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23/09/2022 23:17

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ για Τουρκία: «Κόκκινη γραμμή» η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας μας

«Τα αιτήματα της Τουρκίας είναι αβάσιμα και έωλα. Το να αμφισβητεί την κυριαρχία είναι κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να περάσει. Ποτέ δεν θα συμβιβαστούμε με αυτό» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Μητσοτάκης στον ΟΗΕ για Τουρκία: «Κόκκινη γραμμή» η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας μας
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ανάγνωση:

Ηχηρό και αυστηρό μήνυμα απέστειλε ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη απαντώντας στις ανιστόρητες αιτιάσεις του Τούρκου προέδρου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε την ομιλία του, λέγοντας ότι «τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο στην παγκόσμια Ιστορία. Είτε θα ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τις δυνάμεις του αυταρχισμού ή θα διστάσουμε και θα αποτύχουμε».

«Αυτό που θεωρούσαμε αδιανόητο, συμβαίνει», είπε στη συνέχεια αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Πιστεύαμε ότι κανένας δεν θα τολμούσε να παραβιάσει τα σύνορα μιας χώρας αλλά ως Ευρωπαίοι έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι για την απόκρισή μας. Πήραμε μία ξεκάθαρη θέση απέναντι σε αυτόν τον αδικαιολόγητο πόλεμο. Δεν θέλουμε ένα κόσμο, όπου οι διαφορές επιλύονται με συγκρούσεις και όχι με τη διπλωματία. Είναι ανάγκη να στείλουμε απάντηση σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο».

Μητσοτάκης: «Η εισβολή της Ρωσίας δεν πρέπει να πετύχει»

«Αυτή η στιβαρή θέση απέναντι σε μια αδικαιολόγητη επίθεση και πόλεμο είναι η αντανάκλαση ενός νέου γεωπολιτικού οράματος για την Ε.Ε. Δεν θέλουμε έναν κόσμο όπου τη δύναμη την έχουν μόνο οι ισχυροί και όχι οι αδύναμοι. Όπου οι διενέξεις θα λύνονται από τους στρατηγούς και όχι από τους διπλωμάτες. Η εισβολή της Ρωσίας δεν πρέπει να πετύχει, όχι μόνο για χάρη της Ουκρανίας, αλλά γιατί είναι επιτακτικό να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε άλλους απολυταρχικούς ηγέτες ότι ανοιχτές πράξεις βίας που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο δεν θα γίνουν ανεκτές από την παγκόσμια κοινότητα των δημοκρατικών κρατών».

«Θα στηρίξουμε τους πολίτες μας για να αντεπεξέλθουν στην αύξηση των τιμών και θα προωθήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι φτηνές και πάρα πολύ ασφαλείς. Είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και ξέρουμε ότι θα πληρώσουμε το τίμημα. Ο αγώνας κατά των fake news πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια ένταση. Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα που δέχεται επίθεση. Οι Κύπριοι ζουν σε ένα διχοτομημένο νησί. Η Αγκυρα απομονωμένη και μόνη στη διεθνή κοινότητα συνεχίζει να επιμένει με απαράδεκτες αιτήσεις για λύση που θα βασίζεται σε δύο κράτη. Η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες για την ενέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Τουρκία συνεχίζει τις παραβιάσεις τις θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου».

«Η Τουρκία χρησιμοποιεί γλώσσα φιλοπολεμική και όχι ειρηνοποιού»

«Είναι η τέταρτη ομιλία μου στον ΟΗΕ ως πρωθυπουργός. Με ακούσατε να λέω ότι είμαι πάντα ανοιχτός στο διάλογο. Η Τουρκία μπορεί να είναι έτερος και σύμμαχος της Ελλάδας αν το επιλέξει. Μπορεί να έχει εποικοδομητικό ρόλο, αλλά συνεχίζει να παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο. Η ηγεσία της Τουρκίας έχει μία περίεργη εμμονή με τη χώρα μου. Η γλώσσα γίνεται ολοένα και πιο φιλοπόλεμη. Γλώσσα επιτιθέμενου και όχι ειρηνοποιού. Απειλεί την κυριαρχία στο Αιγαίο. Αναπτύσσει ένα αφήγημα με ψευδή αιτήματα για το Αιγαίο. Απειλεί την Ελλάδα με ένα casus belli. Αυτό το αφήγημα συνεχίζεται. Και πέρυσι η Τουρκία αμφισβήτησε την κυριαρχία μας στη Χίο και στη Ρόδο. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η αυξανόμενη ένταση σε συνδυασμό με μία τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης».

Μητσοτάκης: «Τα αιτήματα της Τουρκίας είναι αβάσιμα και έωλα»

«Ιδιαίτερα ανησυχητική η αυξανόμενη ένταση της επιθετικής ρητορικής, μαζί με εκστρατεία παραπληροφόρησης. Ρωτάω, είναι αυτή συμπεριφορά σύμφωνη με μια χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ; Αυτές οι πράξεις υπονομεύουν τη σταθερότητα. Τα αιτήματα της Τουρκίας είναι αβάσιμα και έωλα. Το να αμφισβητεί την κυριαρχία είναι κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να περάσει. Ποτέ δεν θα συμβιβαστούμε με αυτό. Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε αυτήν την οδό. Έχουμε μακρά ιστορία ειρηνικής συνύπαρξης, 8 χρόνια μετά το 1922 οι ηγέτες μας τότε υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης και φιλίας. Σήμερα απευθύνομαι στον τουρκικό λαό και ηγεσία στέλνοντας αυτό το μήνυμα - η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία, δεν είμαστε εχθροί, είμαστε γείτονες. Η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες δεν θέλουν σύγκρουση. Ας προχωρήσουμε στο μέλλον ως φίλοι», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρακολουθήστε την ομιλία του πρωθυπουργού:

Οσον αφορά το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι: «Θα πρέπει να συνεργαστούμε ενεργά στο θέμα της μετανάστευσης. Οι βάρκες που μεταφέρουν τους απελπισμένους ανθρώπους, αφήνουν την Τουρκία στο φως της ημέρας. Ο πράσινος μετασχηματισμός βρίσκεται στην καρδιά των μεταρρυθμίσεων μας και συντάσσουμε οδικό χάρτη για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050. Ήδη ξεκίνησε η μετατροπή νησιών σε κλιματικά ουδέτερους κόμβους. Η Ελλάδα σε συνεργασία με την UNESCO δίνει προτεραιότητα στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή. Η μακρά προσπάθεια επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα είχε την υποστήριξη πολλών κρατών και της UNESCO. Μια μέρα θα επιστρέψουν σπίτι τους.

Η Ελλάδα δεν αποκλίνει από τους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ. Η βιωσιμότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι εξέχουσας σημασίας και εργαζόμαστε για αυτό - στη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί μεγάλο διεθνές συνέδριο για τους ωκεανούς. Απαιτείται πολυμερής συνεργασία και η Ελλάδα έχει ηγετική θέση για την προστασία του περιβάλλοντος, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Θα έχουμε την τελευταία ευκαιρία να κάνουμε το σωστό στην επόμενη COP27. Οι προκλήσεις είναι περίπλοκες και οι λύσεις δεν είναι απλές. Απαιτούν συνεργασία και να κρατήσουμε σταθερή τροχιά. Ο αγώνας θα είναι μακρύς και η επόμενη γενιά θα μας κρίνει αυστηρά αν αποτύχουμε να ανταποκριθούμε στις περιστάσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΟΗΕ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ