Μενού
  • Α-
  • Α+

Κομμάτια στο παζλ έμπρακτης αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο προσθέτει καθημερινά η Αγκυρα μέσω μιας συντονισμένης επιχείρησης παραπληροφόρησης με στόχο από τη μία πλευρά να πλήξει την εικόνα της χώρας μας στη διεθνή κοινότητα και από την άλλη να την παρουσιάσει στο εσωτερικό της Τουρκίας ως επιτιθεμένη. Σκοπός του καθεστώτος Ερντογάν είναι να δημιουργήσει μία βάση «νομιμοποίησης» για ενέργειες εις βάρος της εθνικής υπόστασης της Ελλάδας με το πρόσχημα ότι απειλούνται τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας λόγω των υποτιθέμενων πολεμικών σχεδιασμών της Αθήνας με την αρωγή της Ουάσιγκτον.  Τελευταίο επεισόδιο στις υβριδικές επιχειρήσεις των Τούρκων αποτελεί η διοχέτευση στα Μέσα Ενημέρωσης της γείτονα φωτογραφικού υλικού που λήφθηκε από τουρκικό drone, σύμφωνα με το οποίο, μεταφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε Λέσβο και Σάμο 41 τεθωρακισμένα οχήματα αναγνωρίσεως Μ1117. Πρόκειται για οχήματα που παραχωρούνται στη χώρα μας μέσω του προγράμματος Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού των ΗΠΑ και πρόσφατα αφίχθησαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ο συνολικός αριθμός των οχημάτων θα ανέλθει σε 1.200 όταν θα ολοκληρωθούν οι παραλαβές αυξάνοντας σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στρατού Ξηράς στον Εβρο και στα νησιά του Αιγαίου λόγω της ευελιξίας και της ενισχυμένης θωράκισής τους.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Οι 4 παράγοντες για το κρεσέντο προκλήσεων κατά της Ελλάδας - Σε πλήρη ετοιμότητα η Αθήνα

Επιμένει ο Ακάρ για τα νησιά στο Αιγαίο

Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας δίνοντας στη δημοσιότητα τις συγκεκριμένες φωτογραφίες, που αποτελούν τη μεγαλύτερη απόδειξη διάπραξης κατασκοπείας εις βάρος μίας σύμμαχης χώρας μέλος του ΝΑΤΟ, επιχειρεί να ενισχύσει με επικαιροποιημένα στοιχεία το αφήγημα ότι η Ελλάδα όχι μόνο παραβίασε κατά το παρελθόν αλλά συνεχίζει να το πράττει έως σήμερα το «αποστρατικοποιημένο καθεστώς» των νησιών του Αιγαίου. Η παρουσιαζόμενη συστηματική παραβίαση από τη χώρα μας του Διεθνούς Δικαίου, όπως φυσικά το αντιλαμβάνεται η Τουρκία, και των όρων της συνθήκης της Λωζάνης αναφορικά με τα ελληνικά νησιά δίνει, βάσει των ανυπόστατων τουρκικών ισχυρισμών, το δικαίωμα στην Αγκυρα να αμφισβητήσει την κυριαρχία τους με νομικά μέσα, προσφεύγοντας στους διεθνείς οργανισμούς. 

Ο Ερντογάν στήνει πολεμικό επεισόδιο στο Αιγαίο 

Το πιο επικίνδυνο όμως είναι πως το καθεστώς Ερντογάν αντιστρέφοντας την πραγματικότητα εμφανίζει την παρουσία ελληνικών δυνάμεων στα νησιά του Αιγαίου ως μείζονα απειλή για την Τουρκία, η οποία διατηρεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και στο πλαίσιο αυτό «νομιμοποιείται» να επιφέρει το πρώτο πλήγμα στους επιτιθέμενους Ελληνες. Ειδικά, μετά και την «τεκμηρίωση» ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις στέλνουν ακόμα και σήμερα στρατιωτικό υλικό στη Λέσβο, που απέχει 5,5χλμ από το Αϊβαλί και τη Σάμο, που βρίσκεται μόλις 1.575 μέτρα από τις τουρκικές ακτές. Μάλιστα, τονίζεται ιδιαίτερα ότι τα τεθωρακισμένα οχήματα είναι αμερικανικά αποδεικνύοντας, πάντα κατά την τουρκική πλευρά, ότι οι ΗΠΑ εξοπλίζουν την Ελλάδα, στην οποία έχουν αναπτύξει μεγάλο αριθμό βάσεων με «επιθετική διάταξη», όπως επισημαίνεται σταθερά στη δημόσια συζήτηση, με σκοπό να επιτεθεί στην Τουρκία. 

Το παραπάνω σενάριο, που εξυπηρετεί απόλυτα τους σχεδιασμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «στήσει» ένα πολεμικό επεισόδιο στο Αιγαίο, το οποίο ευελπιστεί ότι θα κεφαλαιοποιήσει πολιτικά στις προεδρικές εκλογές του 2023, έχουν αναλάβει εργολαβικά να «σερβίρουν» στην τουρκική κοινή γνώμη τα Μέσα Ενημέρωσης της γείτονα. Για το λόγο αυτό, η διαρροή με το φωτογραφικό υλικό από τη μετακίνηση των M1117 σε Λέσβο και Σάμο αποτελεί το βασικό θέμα στον φιλοκυβερνητικό Τύπο σε μία προσπάθεια να πειστεί η τουρκική κοινή γνώμη για την ύπαρξη εθνικής απειλής και συνεπώς για την αναγκαιότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της Ελλάδας πριν να είναι αργά για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας

Ενα άλλο σημείο, στο οποίο οι Τούρκοι αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία με σκοπό να εμφανίσουν τη χώρα μας ως προκλητικά αναξιόπιστη και επιθετική είναι η χρονική συγκυρία εκτέλεσης της μεταφοράς των τεθωρακισμένων στα νησιά του Αιγαίου με τη «γραμμή», που έχει δοθεί στα Μέσα Ενημέρωσης να επιβάλλει ειδική αναφορά σε αυτό. Η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι οι μετακινήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στις 18 Σεπτεμβρίου και 21 Σεπτεμβρίου, χρόνος που συμπίπτει με τη διαδικασία των συνεδριάσεων της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο πρόεδρο να εκφωνεί την ομιλία στις 20 Σεπτεμβρίου και τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το βράδυ της 23ης Σεπτεμβρίου. 

Από την αντίδραση όμως των τουρκικών Μέσων αναφορικά με την αποστολή αμερικανικών τεθωρακισμένων στα νησιά του Αιγαίου αποκαλύπτεται και το μέγεθος της ενόχλησης της Αγκυρας για τον αποκλεισμό της από εξοπλιστικά προγράμματα των ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, παρουσιάζεται ούτε λίγο ούτε πολύ ως «συνεργός» του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σχέδιο επίθεσης κατά της Τουρκίας με την Ουάσιγκτον να εμφανίζεται ότι επιλέγει να εξοπλίζει τις Ενοπλες Δυνάμεις μιας χώρας - παραβάτη στερώντας την ίδια στιγμή κρίσιμα οπλικά συστήματα από την Τουρκία, που προσπαθεί να προστατευθεί από έναν επεκτατικό γείτονα. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η προφανής φαιδρότητα του τουρκικού αφηγήματος δεν το καθιστά λιγότερο επικίνδυνο. Το αντίθετο μάλιστα. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το τουρκικό κατεστημένο, απειλώντας καθημερινά με πόλεμο την Ελλάδα και προσβάλλοντας συνεχώς τον ελληνικό λαό, παίζει με τη φωτιά. Με τις ελληνικές «κόκκινες» γραμμές να έχουν τεθεί ξεκάθαρα και έχοντας απέναντί του μία αντιπολίτευση, που του λέει αντί να διαμαρτύρεται για αυτά, που κάνει άλλα και όσα σχεδιάζει η Ελλάδα εις βάρος της χώρας του να πράξει τα δέοντα, ο Τούρκος πρόεδρος, πριν αναμετρηθεί με την Ιστορία, όπως οραματίζεται, θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα και κυρίως με τη λογική. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA