Μενού
  • Α-
  • Α+

Δύο δημοσκοπήσεις, μία της Marc για τον ΑΝΤ1, και μία της Alco για τον Alpha δημοσιεύθηκαν σήμερα. Στη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1, η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα 8,7 μονάδων (32,8%) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (24,1%). Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το ποσοστό του 11,4%, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει απώλειες και στην δημοτικότητα - στις μετρήσεις της Marc εμφανιζόταν δεύτερος, μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα ενώ στη σημερινή συγκυρία προηγείται του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόλις με μισή μονάδα. Πρώτος, με σημαντική διαφορά παραμένει ο πρωθυπουργός, που καταγράφει ένα 48,6 θετικών γνωμών. Πολύ καλές επιδόσεις κατέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ - ένα 45% εμφανίζεται ικανοποιημένο από τις εξαγγελίες του, αφού συγκεντρώνει 48,5% στο ερώτημα κατά πόσον είναι κατάλληλος για την πρωθυπουργία. 

Διαβάστε ακόμηΚυριάκος Μητσοτάκης για Ψηφιακά ΚΕΠΑ: Προτεραιότητά μας να τεθούν σε εφαρμογή τα νέα εργαλεία για τους πολίτες

Το ερώτημα για την Τουρκία 

Η Marc έθεσε στους πολίτες το ερώτημα που είχε κάνει πρόσφατα τουρκική εταιρεία δημοσκοπήσεων - κατά πόσον δηλαδή υπάρχει έχθρα μεταξύ των δύο λαών. Παρά τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και παρά τις προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το 72,2% των Ελλήνων ψηφοφόρων δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία έχθρα μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Στην αντίστοιχη δημοσκόπηση, μεταξύ Τούρκων ψηφοφόρων, η απάντηση «δεν υπάρχει έχθρα με τους Έλληνες» είχε επίσης καταγράψει ένα υψηλό 64%. 

Η δημοσκόπηση της ALCO

Προβάδισμα 7,7 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO, που παρουσιάστηκε στον Alpha. Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 30,6%, έναντι 22,9% που είναι το ποσοστό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με 11,6%, το ΚΚΕ με 5,4%, η Ελληνική Λύση με 4,2% και το ΜέΡΑ25 με 3,1%.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη των περισσότερων πολιτών για την πρωθυπουργία, καθώς στο αντίστοιχο ερώτημα λαμβάνει ποσοστό 29%, έναντι 20% του Αλέξη Τσίπρα. Ο «Κανένας» συγκεντρώνει 27%. Ενδιαφέρον είναι ακόμη το εύρημα ότι οι πολίτες, με ποσοστό 49%, προκρίνουν τις κυβερνήσεις συνεργασίας, έναντι των αυτοδύναμων, που λαμβάνουν την προτίμηση του 37%.

Σε ερώτηση για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, οι ερωτηθέντες απαντούν σε ποσοστό 23% ότι τους έπεισε αρκετά και 5% πολύ ενώ καθόλου λέει το 44% και λίγο το 15%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 19%, 4%, 44% και 17%. Ακόμη, όσον αφορά στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, το 60% δηλώνει ότι δεν έχει πειστεί από τις σχετικές δηλώσεις Μητσοτάκη, ενώ το 16% δηλώνει το αντίθετο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA