Μενού
  • Α-
  • Α+

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίμησε να πει λίγα λόγια καθώς «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια» για τα εθνικά θέματα και την ολοένα κι εντεινόμενη επιθετική ρητορική Ερντογάν και Τουρκίας. «Η Ελλάδα, ό,τι είχε να πει, το είπε και στον ΟΗΕ. Εκφράσαμε τόσο τις κόκκινες γραμμές μας, όσο και την φιλική διάθεση στον τουρκικό λαό». Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός μίλησε για την διεθνή απομόνωση της Τουρκίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτοί (σ.σ.: οι Τούρκοι) εμμένουν στα ψέματα και τις απειλές, αλλά έμειναν μόνοι σ' αυτό το γαϊτανάκι. Με αυτοπεποίθηση στις καθαρές θέσεις, επιφύλαξη ενόπλων δυνάμεων, συμπαράσταση των συμμάχων». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη απέναντι στον τουρκικό παραλογισμό και τις ανεκδιήγητες τουρκικές αιτιάσεις, έξω από διεθνείς κανόνες και συμφωνίες, ενώ «απέναντί τους έχουν ολόκληρη την Ευρώπη και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ».

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο μίλησε για την ενέργεια, για την οποία «απαιτούνται τολμηρές ευρωπαϊκές αποφάσεις» και πρόσθεσε πως: «Κανείς εθνικός προϋπολογισμός σε καμία χώρα δεν είναι σε θέση να καλύψει ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας που διαπερνά τα σύνορα. Και βέβαια απαιτούνται τολμηρές ευρωπαϊκές αποφάσεις»

Για τη στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων είπε ότι «χρειάζονται στήριξη σημαντική. Αλλά τόση όση να μην υπονομεύεται η οικονομία συνολικά, ενώ ταυτόχρονα προϋπόθεση για την υπέρβαση των δυσκολιών είναι η ανεξαρτησία, η πολιτική σταθερότητα αλλά και η διεθνής αξιοπιστία κάθε κράτους. Η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται τις κρίσεις εκτιμά τις προσπαθείς της κυβέρνησης να διατηρήσει τη συνοχή της κοινωνίας χωρίς να ναρκοθετείται η επόμενη μέρα Financial Times μιλάνε για οικονομικό θαύμα στην Ελλάδα».

Mέτρα ΔΕΘ

Σε αυτό, λοιπόν, το σύνθετο περιβάλλον, ο δικός μας χάρτης όπως τον έχουμε συνδιαμορφώσει με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου είναι καθαρός. Δρομολογούνται ήδη τα πρώτα μέτρα που ανακοινώσαμε στη Θεσσαλονίκη

  • Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης
  • Αύξηση από τώρα στεγαστικό επίδομα
  • Μείωση 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία στο πετρέλαιο κίνησης
  • Μέρος μόνο των παρεμβάσεων 5,5 δις ευρώ
  • Και από 2023 αύξηση των συντάξεων
  • Θα συνεχιστεί η στήριξη για ενεργειακές ανατιμήσεις - πιο έξυπνα κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας

Τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου

  • Εισήγηση από τους υπουργούς Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Ακη Σκέρτσο σχετικά με το Ενοποιημένο Προσχέδιο Δράσης της κυβέρνησης για το 2023 - Σχέδια δράσης των υπουργείων.
  • Εισήγηση από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη για τον Προγραμματισμό Ανθρώπινου Δυναμικού για το 2023.
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό, Απόστολο Βεσυρόπουλο των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των δεσμευμένων και δημευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, β) Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας.
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό, Μίνα Γκάγκα του νομοσχεδίου για την ίδρυση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ».
  • Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνι Γεωργιάδη για την επιλογή προέδρου και συμβούλων της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.
  • Εισήγηση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή για την υπαγωγή αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων στην παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων για την εκτέλεση έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.
  • Ενημέρωση από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Οικονόμου για το Ψηφιακό Κέντρο Ενημέρωσης.

Το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Κρήτη για να λάβει μέρος και να μιλήσει στις 19:00 στην ετήσια συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Study Days του EPP Group) που θα πραγματοποιηθεί στη Χερσόνησο Ηρακλείου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA