Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι... προκλήσεις της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν και με τη συμμετοχή της ηγεσίας του τουρκικού στρατού. Την ίδια στιγμή η διαρκώς αυξανόμενη ένταση από την πλευρά της Αγκυρας, αποσκοπεί σε έναν συγκεκριμένο στόχο, όπως αναφέρουν οι αναλυτές. «Δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για να προχωρήσουν στην επόμενη κίνηση. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα είναι, δεν θα είναι ρητορική όμως η επόμενη κίνηση, θα είναι κάτι στην πράξη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος.

Διαβάστε ακόμη: Γκιουλέν: «Οι Τούρκοι συμπεριφέρονται λες και είναι μεθυσμένοι - Λέει ανοησίες ο Ερντογάν»

Οπως, δε, εκτίμησε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα θέλουν να ωθήσουν την Ελλάδα να ρίξει τον πρώτο πυροβολισμό, τη στιγμή που συνεχίζουν να βολιδοσκοπούν τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. «Η εκτίμησή μου είναι ότι οι Τούρκοι θέλουν να αποφύγουν να είναι εκείνοι οι οποίοι θα ρίξουν τον πρώτο πυροβολισμό αλλά δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για να ωθήσουν εμάς να ρίξουμε την πρώτη τουφεκιά. Είναι ένα παιχνίδι το οποίο το έχουν ετοιμάσει εδώ και πολλά χρόνια και το προχωρούν» ανέφερε ο κ. Συρίγος και συμπλήρωσε πως: «ταυτοχρόνως βολιδοσκοπούν να δουν πώς αντιδρά η διεθνής κοινότητα, δεν έχουν καταλήξει ακόμη πότε θα κινηθούν γιατί τους ανησυχεί και αυτό που βλέπουν. Βλέπουν δηλαδή μια Αμερική η οποία παραδοσιακά κρατάει ουδέτερη στάση η οποία εχθές βγήκε και είπε ρητώς ότι τα νησιά του Αιγαίου είναι πέραν πάσης αμφισβητήσεως, βλέπουν την Ευρώπη, η οποία αντιδρά. Αλλά σαφώς προετοιμάζουν το έδαφος για κάτι άλλο, δεν ξέρουμε τι είναι αυτό».

Η κλιμάκωση της έντασης από τον Ταγίπ Ερντογάν οφείλεται, σύμφωνα με τον Αγγελο Συρίγο τόσο στις εσωτερικές εξελίξεις στην γείτονα, όσο και στο πεδίο της εξωτερικής της πολιτικής. Όσο αφορά στο εσωτερικό μέτωπο της Τουρκίας, η κλιμάκωση συσχετίζεται με τις επερχόμενες εκλογές και τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τον συνασπισμό στον οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος μετέχει μαζί με τον κ. Μπαχτσελί να απέχει σε ποσοστό περισσότερο από 20% από τους αντιπάλους του.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας

Από εκεί και πέρα, στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας αναμένεται να τεθούν όλα τα θέματα που εγείρει το τελευταίο διάστημα η τουρκική πλευρά, όπως η «στρατιωτικοποίηση» των νησιών. Όπως σημείωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, μετά τη συνεδρίαση θα υπάρξει ανακοίνωση, από την οποία θα εξαχθούν πολλά συμπεράσματα για το πού το πάει η Άγκυρα και την στάση που θα τηρήσει το επόμενο διάστημα. Στην κρίσιμη αυτή συνεδρίαση, κύριο θέμα είναι οι «προκλήσεις» της Ελλάδας -σύμφωνα με το τουρκικό αφήγημα- και τα βήματα που θα κάνει η Τουρκία απέναντι στην «στάση» της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή η Λέσβος και η Σάμος παραμένουν στο «στόχαστρο» της Αγκυρας, σύμφωνα με τα όσα παρουσιάζουν τα τουρκικά Μέσα. Ο διευθυντής της εφημερίδας Hurriyet Αχμέτ Χακάν ανέφερε στο CNN Turk: «Λοιπόν εδὠ βρίσκεται αυτό το νησί που είναι σχεδόν κάτω από τη μύτη μας. Είναι η Σάμος σε απόσταση 2 χιλιομέτρων. Έχει πληθυσμό 33.000 ανθρώπων κι εδώ έχουν στείλει 18 τεθωρακισμένα οχήματα. Εδώ σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα νησί με αποστρατιωτιικοποιημένο καθεστώς. Aυτή η κίνηση παραβιάζει τον όρο της Συνθηκης της Λωζάνης. Κι εδώ είναι η Λέσβος, είναι κοντά στην Τουρκία σε απόσταση 10 χιλιομέτρων. Έχει πληθυσμό 114.880 και οι ΗΠΑ έστειλαν 23 τεθωρακισμένα οχήματα. Η Ελλάδα τα έφερε εδώ. Και αυτό το νησί έχει αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, σύμφωνα πάντα με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Δηλαδή αυτά τα δυο νησιά δεν πρέπει να στρατιωτικοποιηθούν». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA