ΠΟΛΙΤΙΚΗ
03/10/2022 19:09

Τουρκία: Η απάντηση της Αθήνας στη συμφωνία της Αγκυρας με Λιβύη

Η Αθήνα απαντά για την παράνομη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης: «Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με όλα τα μέσα» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Τουρκία: Η απάντηση της Αθήνας στη συμφωνία της Αγκυρας με Λιβύη
Υπουργείο Εξωτερικών (Πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Αμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας στο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNU) στη Λιβύη, με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις. Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, αμφότερες πλευρές αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης, ενώ συμφωνήθηκε ο Ελληνας ΥΠΕΞ να μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις την προσεχή Κυριακή. Μάλιστα, ο κ. Δένδιας θα έχει συνάντηση και με τον Αμερικανό πρέσβη Τζορτζ Τσούνη για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη.

Video Loading...

Το Υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του εξέδωσε ανακοίνωση μετά την υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Αγκυρας στον τομέα των υδρογονανθράκων. Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρεται:

«Η Ελλάδα παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα τη σημερινή υπογραφή “μνημονίου συνεργασίας” μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων. Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Video Loading...

Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή. Τέλος, επισημαίνεται ότι το τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο” του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται. Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω “μνημονίου” θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενημερώνει τους εταίρους και συμμάχους της για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας. Εκφράζεται η ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Προέδρου, καθώς και της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την ακυρότητα και έλλειψη νομιμότητας του μνημονίου που υπεγράφη σήμερα στην Τρίπολη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΙΒΥΗ ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ