ΠΟΛΙΤΙΚΗ
06/10/2022 17:46

Τσαγατάι Ερτζιγές: Ποιος είναι ο νέος πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα

Ο Τσαγατάι Ερτζιγές συμμετείχε στην τουρκική αντιπροσωπεία κατά τον 64ο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών που έλαβαν χώρα στην Αθήνα τον περασμένο Φεβρουάριο

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Τσαγατάι Ερτζιγές: Ποιος είναι ο νέος πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τσαγατάι Ερτζιγές (Πηγή: Associated Press, Twitter)
Ανάγνωση:

Ο νέος πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα είναι ο Τσαγατάι Ερτζιγές. Θεωρείται από τους πλέον έμπειρους διπλωμάτες των θαλασσίων ζωνών αλλά και των διεκδικήσεων της Τουρκίας σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Για χρόνια υπήρξε πρακτικογράφος των διερευνητικών επαφών και έχει υπάρξει στη διαπραγματευτική ομάδα του μέχρι πρότινος υφυπουργού Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ.

Ο Τσαγατάι Ερτζιγές συμμετείχε στην τουρκική αντιπροσωπεία κατά τον 64ο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών που έλαβαν χώρα στην Αθήνα τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο Τσαγατάι Ερτζιγές εισήλθε στο υπουργείο Εξωτερικών το 1988 στο Γραφείο Ελλάδας. Έγινε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ναυτιλίας-Αεροπορίας, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, με έδρα το Μόντρεαλ, την 1η Σεπτεμβρίου 2012, και Πρέσβης στη Βηρυτό το 2015. Υπηρέτησε ως μέλος της τουρκικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο το 2004 και στις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα για τα προβλήματα του Αιγαίου.

Από τον Δεκέμβριο του 2018 είναι Γενικός Διευθυντής Κύπρου-Ελλάδας, Ναυτιλίας-Αεροπορίας και Συνόρων. Είναι εκείνος που το 2020 ανάρτησε τον γνωστό τουρκικό «χάρτη» του υπουργείο Εξωτερικών της γείτονα, όπου δείχνει τα «νέα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» τα οποία φτάνουν μέχρι Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη εξαφανίζοντας το Καστελόριζο. Επίσης παρέθεσε χάρτη με τις περιοχές, για τις οποίες η τουρκική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ ζητά άδεια για έρευνα και γεωτρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕΒΛΟΥΤ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ