Μενού
  • Α-
  • Α+

Ως γνωστόν, οι δίαυλοι επικοινωνίας Αθήνας - Αγκυρας είναι εδώ και καιρό ανενεργοί. Αυτό δυσχεραίνει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης χωρίς βέβαια να σημαίνει πως δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. Πάντως, το υπουργείο Άμυνας διαρρέει τις τελευταίες ώρες ότι πρόθεση του Χουλουσί Ακάρ είναι να συναντήσει τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ωστόσο η ελληνική πλευρά δεν έχει επιβεβαιώσει. Πηγή μου στις Βρυξέλλες με ενημέρωσε πως υπάρχει πιθανότητα για ένα τετ-α-τετ από αυτά που συνηθίζονται στις συνόδους του ΝΑΤΟ χωρίς όμως προκαθορισμένη ατζέντα και συζήτηση επί της ουσίας. Περισσότερο για το φωτογραφικό ενσταντανέ, θα έλεγα εγώ. 

Το ΠΑΣΟΚ τιμά τη Φώφη

Το επόμενο Σαββατοκύριακο όπως σας έχω γράψει θα πραγματοποιηθεί στο Πρώτο Νεκροταφείο το ετήσιο μνημόσυνο της Φώφης Γεννηματά. Στο ΠΑΣΟΚ όμως έχουν σκοπό να τιμήσουν με διάφορες δράσεις τη μνήμη της πρώην Προέδρου. Αρχικά το επόμενο Σαββατοκύριακο μια μονάδα αξονικού τομογράφου θα προσφέρει δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας σε γυναίκες που θα θελήσουν να εξεταστούν. Την κινητή μονάδα θα μεταφέρει στη Χαριλάου Τρικούπη η ελληνική αντικαρκινική εταιρεία. Επίσης, τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την υγεία, ενώ το τριήμερο μέχρι τις 26 Οκτωβρίου θα γίνει μεγάλη κινητοποίηση των στελεχών και φίλων του κόμματος με στόχο την ενημέρωση της κοινωνίας για τα θέματα υγείας. 

Τι θα γίνει στην Τουρκία αν χάσει ο Ερντογάν; 

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες ανάμεσα σε θεωρητικούς των διεθνών σχέσεων που επιμένουν στο ότι εάν ηττηθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ερχόμενες εκλογές στην Τουρκία η επόμενη μέρα μπορεί να είναι χειρότερη για τα ελληνοτουρκικά. Μάλιστα οι θιασώτες αυτής της άποψης υποστηρίζουν πως ο Ερντογάν όποιος και αν είναι έχει εν τέλει αδύναμα σημεία που η Δύση μπορεί να τον χτυπήσει και πως εν πάση περιπτώσει δεν είναι τόσο απρόβλεπτος όσο λέγεται. Το αντίθετο ισχύει για τους Κεμαλικούς, που έχουν δώσει δείγματα γραφής στο παρελθόν. Ομολογώ πως δεν ξέρω τι θα είναι χειρότερο. 

Το γεύμα του πρέσβη

Ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Μπουράκ Ουζουγκεργκίν είναι σε φάση αναχώρησης το επόμενο διάστημα, προκειμένου να τον διαδεχθεί ο διπλωμάτης Τσαγατάι Ερτσιγές. Ο κ. Ουζουγκεργκίν ήταν ένας κλασικός διπλωμάτης, ο οποίος είχε καταφέρει και είχε διαμορφώσει έναν κύκλο συνομιλητών στην Αθήνα, αλλά και έναν δίαυλο με την κυβέρνηση σε κρίσιμες στιγμές. Ως εκ τούτου, η θητεία του δεν αποτιμάται αρνητικά, τηρουμένων των αναλογιών. Μαθαίνω ότι χθες πήγε για αποχαιρετιστήριο lunch στην τουρκική πρεσβεία ο Αμερικανός πρέσβης Τζωρτζ Τσούνης μαζί με τη νούμερο δύο της πρεσβείας, επιτετραμμένη Μαρία Ολσον. Κατά σύμπτωση, δε, πέρασε και μπροστά από τις κάμερες που ήταν στην Ηρώδου Αττικού για το ΚΥΣΕΑ. 

Ο ευτυχισμένος στρατηγός

Πότε είναι ευτυχισμένος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ; Όταν είναι «δυστυχισμένος» ένας δημοσιογράφος που ασχολείται με τα εθνικά θέματα. Το λέω, διότι στο χθεσινό ΚΥΣΕΑ έγινε πολύ λίγος λόγος για τα εθνικά μας θέματα και για την τουρκική προκλητικότητα, κάτι που ικανοποίησε τον Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος διαπιστώνει αναντιστοιχία τουρκικής ρητορικής και δραστηριότητας στο πεδίο. Με άλλα λόγια, οι γείτονες μπορεί να βρυχώνται, αλλά στο πεδίο δεν κάνουν κάτι ιδιαίτερα μεμπτό. Εξ ου και το ΚΥΣΕΑ κύλησε…νεράκι για τον στρατηγό.